Feed aggregator

Rom 13:13-14 "Chhuna awm angin mawi takin i awm ang u, zu in buai leh zu ruia aw...

MGB Daily - Sun, 01/25/2015 - 18:51
Rom 13:13-14 "Chhuna awm angin mawi takin i awm ang u, zu in buai leh zu ruia awm loin, hur leh inngaih hmanga awm loin, insual leh initsika awm loin. Lal Isua Krista chuan inthuam zawk u lang, in tisa chakna puitlin turin engmah insiam suh u."

::
Categories: Ni Tin Chang

2014 Mizoram

misual.com - Sat, 01/24/2015 - 18:51

*Nikum lam atanga neih tan tawh Zonet Mizo Idol tum lina chu kumtharah hian neih chhunzawm zel a nia; hetah hian Grace Lalchhanhimi Kolasib chu hneh taka thlan tlin a ni. Tunhmain mipa hlir an la tlin avangin a bikin Mizo hmeichhe ho an lawm hle.

He hunah hian hming pe lut sang khat deuh thaw aṭangin form thehlut mi 600 chuang an awm a. Chutatanga pakhatna nih theih hi a hlu hle mai.

Mizo Idol theme song hi ‘Lo Buai Suh’ (LBS) tih a ni a, he hla hi Pu Vanneihtluanga phuah niin, a thluk siamtu hi Henry a ni. A hla hi ‘hnam hla’ tih theih tur chi a ni a, Mizo nula leh tlangvalte hmelma do tura auh na hla a ni. An han sa dual dual mai chu mawi danglam tak a ni.

Pakhatna, Grace Lalchhanhimi hian pawisa faiin ` 52,000/- a dawng a, chu bakah chuan kum khat chhung, thla tin ` 4,000/- a dawng ziah bawk dawn a. Hei bakah hian Rodeo Scooty a dawng tel bawk. Mi thilphal leh amah ṭantute aṭangin sum leh pai mai bakah thilpek tam tak a dawng tel a ni.

BA zirlai, Grace Lalchhanhimi hi Lalliankima leh Sapzingi te fanu niin, Kolasib Venglaia cheng a ni a, Tuikual South chu Aizawla a innghahna a ni. Vanlalsailova Mizo zingah chuan zaithiam a ti ber a, hnam dangah chuan Adele leh Carrie Underwood te a duh ber thung. ‘Khawngaihna mak, mawi leh duhawm’ chu Mizo hlaa a duh ber niin, Sap hlaah chuan ‘Coat of Many Colors’ a duh ber.

Hetih lai hian LPS lam pawhin comedian search an buatsaih leh a; puitling leh naupang a hranin an buatsaih nghe nghe. Puitlingah Lalsiamthara, Vanghmun, Tripura lam mi chu pakhatna niin naupang lamah J.Biakrinawma Dinthar a ni thung.

* UPC (NEI) ṭhalai pawl, Pentecostal Youth Department (PYD) chuan College Veng field, Aizawlah General Conference vawi 36-na hman an tuma; pandal hi ft. 150X90-a sak turin ruahmanna siamin Aizawl College Venga field-ah pandal an sa a; thui tak an kalpui hnuin Venghlui local council lamin an hnenah dilna an thlen loh vangin pandal sak mek chu titawp (stay) rih turin an ti a, hei vang hian pandal an sak tawh ang ang chu ṭhiatin, a ruhrel (structure) central YMA aṭanga an hawh pawh an kir leh nghal.

Chanchinbuah inkhawmpui neihna tur ‘College Veng field’ tia tarlan anih vangin Venghlui LC chuan pandal banner-ah ‘Venghlui/College Veng’ tia tar turin an lo ti a, College Vengin ‘Venghlui’ tih tel chu an remti si lo a, veng pahnih inkar buaina a ni a, veng leh veng boruak chhiat ai chuan kohhran anga hman rem loah ngaiin an thiat leh ta mai niin Kohhran hruaitu te chuan an sawi.

He inkhawmpui hi NE state pum huap a ni a, palai sing hnih chuang an nih ṭhin vangin field-a neih chu an tan a ṭhat ber thu UPC hruaitute chuan an sawi a, hetia pandal hmun ber a buai tak avangin Bethlehem Venga UPC biak inah khawmpui hi an hmang ta ringawt a ni.
Nikum pawh khan veng pahnih inkar vangin he field-a inkhawmpui neih tum Presbyterian Kohhran Hmeichhia te pawh Republic Veng field-ah an insawn tawh bawk a ni.

*Nikum lama MLA inthlanah khan rorel lai congress chu hneh takin an tlinga; hei vang hian Durtlang pa, Pu K.Chhawnthuama chuan EVM an (Congress) ringing a nih thu sawiin amah pawh police kutah zan thum lai a riah thu kan tarlang tawh.

Nikum kha chuan rigging ngei a nih thu bak a sawi loa; tunah chuan a video nen a puangchhuak ta rup mai. Sawi ringawt emaw ziaka dah ngawt chuan thil hi tunlai sanah rin mai a har tawh thin. Tunah erawh a video ngeiin a inlan ta. A sawi danah chuan Pu Hawla hian computer scientist thiam tak ruaiin chumi hmang chuan strong room a mi chu duh duhin an khawih danglam thei niin a lang. Heti a nih chuan Pu Hawla lamtang thenkhat tanna, duty te tham lungawi sen annih rinlohna chu a hnawt bo ti tih ta mai. Pu Hawla thuihhruai te an hawihai ti tih ta.

Pu K.Chhawnthuama lamah Zoram mipui kan awn dual mai. Mahse, police lamin thuchhuah an siam dan chuan amah tak chuan engmah a hrelo a; mi rinawm tak hnen atanga a hriat niin an tarlang leh ta. Amah hi pa rinawm a nih avangin mi pawh hi a ring hma hlein an sawi.
Thil a chiri ta nuai mai. Thil a kal a kal a; police thuchhuah pawhin rinhlelh a hlawh leh ta zel mai. Chutah Pu Hawla kaihza veng tu ni reng thina insawiin Durtlang tlangval, Lalmuanhlua chuan video a rawn siam ve leh. Hetah phei hi chuan EVM ringing mai a ni ta lo. Pu Hawla thil tih diklo nia lang thil tam tak a puangchhuak ta chuai chuai mai. He a thu puangtu hi a awmna vengah chuan misual nia ngaih a nih avangin Pu Hawla’n engah a ngai mang si lo? Rinhlelhna a chhanlet duh miau loh avangin ngaihdan siamthiam a har ta hle mai.Hemi chungchang hi Lalmuanhlua hi mi nikhualo tak nia hriain chhan let tlakah a ngai lo tak tak nge (a chhang let duh lo tiin chhiar tur a awm nual si a) a chhang ngamlo zawk pawh a hriat loh.

Pu K.Chhawnthuama hi a lawina Kohhranah upa a nia; mi hmingtha tak a ni. Hetih rual hian tarlan tak angin pakhat lah hi misual kan tih lam pawl mah zawk a nih avangin a tira police lam thuchhuah kha a dik a nih a ti rinawm leh ta.

Mahse, thir chu thir vek lo chuan an chher ngailo angin Pu Hawla hian Lalmuanhlua hi thil sual tihnaa hmanraw remchang takah a hmang thei ve tho mai bawk. He ngaihdan tak hian Zoram hmabak chu a ko hlea ngaihna a thlen ta. Mahse, Mizo mipuite a hlimchhawna phur hluai paw’n khuarei-ah chuan kan lo ngawi leh duk thin. Hei boruak rit chual chu a reh ta. Engtak lo thleng zel ang maw?

*Sorkar laipuia roreltu (MP LS election) thlan hun a lo inher chhuak a; he inthlanah hian candidate pathum heng: INC-CL Ruala, UDF-Robert Romawia Royte leh AAP-M.Lalmanzuala te an ni. Tichuan, tluang taka inthlangin Congress candidate Pu CL Ruala (a ni lai) chu thlan tlin a ni.

Hemi (election day) hma hian Tripura Transit Camp a Bru awm te chuan vote an lo thlak tawh a; he an vote thlak hi NGO lamin duh loin ECI hnenah vote chhiarlo tura ngenna an thlen. An thu thlente a hlawhtlin loh chuan inthlang theilo turin ni thum chhung (inthlan ni tur huam tel chiahin) Zoram pum huapin bandh an huaihawt ta rup mai. (Chhim lama dictrict pahnih: Saiha leh Lawngtlaite chuan hriattirna an dawn tlai avanga bandh lo a moral support an pek thu hre tel ta ila)

ECI lamin Bru ho vote chu chhiar phawta, thla thum chhunga Mizorama an lo let lo a nih chuan roll atanga paih annih tur thu a rawn sawi avangin bandh an huaihawt chhan tak – Bru vote thlak tawh cancel chu hlawhtling lo mah se, an beisei aia ṭha zawk hlawhchhuaka an inngaih avangin bandh hi darkar 32 hnuah an ti tawp ta. Bru ho pawh an lo let ruih ruih ta reng a nih hi.

Hemi (MP election) rual hian nikum lama MLA election a Pu Lal Thanhawla’n a bial pakhat a chhuahsan tak Hrangturzo bial MLA tur thlanna neih nghal a ni a; INC candidate Vanlalawmpuii Chawngthu chuan a khingpui awmchhun UDF candidate Lalduhawma a hneh a nih kha. Tihian hun rei tak hmeichhe MLA nei tawh lo khan kan nei leh ta.
A hnu reilo teah Rajya Sabha member thlan a lo hun leh ta. Zoramah Congress lal lai a nih miau avangin Congress candidate Pu Ronald Sapa Tlau thlan tlin a ni bawk.

*Environment & Forest department hnathawkte chuan Selam khaw dáiah tualchhung mite thingzai sa engemawzat an man.Thingzai ṭhenkhat hi thingzai neitu emaw, khaw chhung mi tumah hrilh loin E&F mi leh sate’n motor-a phurh an tum a. Hei hi feh hawin hmuin mi dang an hrilh chhawng a, Forest department-in thingzai phurhna atana motor an ken, Tata 1109 truck chu Selam khaw mi ṭhenkhate’n an hâl sak ve thung.

E&F hruaitute sawi dan atanga a lan dan chuan Selam khaw mite hian Lengteng Wildlife Sanctuary leh a bul velah hian dan loa thingzai an awm zauh zauh niin a lang.

Khaw mite’n an sawi dan ve thung chuan in sakna atana thing an zai, sumdawnna tur pawh ni lo chu E&F department-te’n an laksak niin an sawi ve thung.

Hemi buai hria hian police engemawzat Selamah hian an kal nghal a; khaw mipui te nena innawr buaiin hliam engemawzat awmin, police in Selam khaw mi engemawzat an man bawk.
Selam mipui ten thing an lo zai hi an khaw ramchhung a nih miau avangin an demawm lutuk lemlo. Hetih rual hian E&F lam rang taka an che pawh hi an tihtur diktak a ni bawk.

A nih dan turah chuan Selam khaw pa ho khan dan bawhchhiaa puh an nih miau avang khan dan zaha an thingzai man sak kha an remti mai tur niawm tak a ni. Chutiang niloa, tan lo khawh a, tharum hial an lo thawh mai kha an ti dikloa; sorkar bungrua (motor) an ti chhia pawh kha dan bawhchhiatna a ni bawk. A nihna takah chuan Selam khaw mipuite hi a thiamlo zawk anni chuan a lang.

Selam khuaah hian chenna in 227 a awm a, mi 1,100 vel an chêng a ni.

* Khawvelin nasa taka a buaipui Methamphetamine, ‘meth’ tia an kaihtawi mai (Mizotawng chuan khehpuam) chuan kan ram min rawn run ve ta. He damdawi hi a thawh dan nia an sawi chu hah theihlohna a nih avangin mi tam takin an ei a; drug ti-ah pawh an inngai lemlo niin an sawi.

Mahse, vawikhat ei tawh tan chuan ngaih loh theihloh niin an sawi thung. An sawi zel dan phei chuan a siam a harsat loh bakah a man a tlawm hle niin an sawi bawk.

Braket-a ziah ang khian he khehpuam hi mi tamtakin an kheh puam thina; zan hnih khat lekah nuai dawn dawn a hlawh theih avangin a kheh tute an kang awk awk mai niin an sawi. Tlem lai deuha awke man to tak takin a hralh theih thu an sawi chamchi te kha hemi thup mawi nana an ti a nih te pawh a rinawm rum rum mai.

He damdawi hi ruihhlo hlauhawm berte zinga mi a ni a. Durtlang damdawi ina ruihhlo ngai enkawltute zinga mi Dr.Lalchhanhima Ralte sawi dan phei chuan khehpuam atang siam methamphetamine ruihhlo ngai te hi enkawlna (damdawi) a awmlo a ti hial a ni.

Mi challang leh sorkar mi pawimawh tak tak he damdawi chungchanga inhnamhnawih an awm ve leh zauh thin avangin a mangan thlak lehzual hle mai.

*Kumin zet chu Mizoram Football tan ‘kum tha’ a tih loh theih lo. A chhan chu (Junior level-ah chuan champion fo mah ila) Senior level-ah kan champion ve tlat mai hi a ni. Siliguri-a 68th. National Football Championship for Santosh Trophy khelhah a vawi khat nan kan champion a nih kha.

He tournament-ah hian kan champion a ni satliah lo. Qualifying Round atanga final round group stage leh final thlengin kan khelh puite zawng zawng kan hneh vek mai kha a ropui thlawt.

Tin, hemi hmaa khelh hmarchhak state-te hoin an khelh thin 5th. Dr T.Ao Memorial Football Championship-ah Mizoram team kan champion bawk. Hetah pawh hian kan khelh puite zawng zawng kan hneh vek bawk a; a ropui in kan chapo mai ang tih a hlauhawm rum rum zawk mai.

Santosh Tro¬phy-a champion Mizoram team-in duhsaktu a nei zel a, Western Indian Football Association (Maharashtra state-a football enkawltu) chuan Mizoram team hi exhibition match khel turin a sawm a, India ram football khelmual hmingthang Cooperage Football Ground, Mumbai-ah WIFA XI nen an inkhel.

Amaherawhchu, Western India Football Association XI (Maharashtra XI) chuan Mizoram 2-0 in an hneh hlauh mai. WIFA XI tan Linekar Machado-a’n minute 35-naah goal hmahruai a khung a, Mohammed Shafique-a’n minute 72-naah chakna goal a khung leh bawk.

He inkhel hi Cooperage Ground chei thar, artificial turf phah thara floodlight hnuaiah khelh a ni a, Mumbai Mizo thahnem takin a hmunah inkhel hi an en.

A chunga kan sawi tak khi national huap a nia; a ropui viau rualin a la sang tawk lo. Germany League sang ber, Bundesliga calendar zinga mi, league kal meka pakuana ni lai TSG 1899 Hoffenheim chu India rama zin tura tih anni.
India a zau a, Mizoram a kilkhawr. He German club hian Mizoram an thlang nawlh mai. Indian football hre chiang bera an sawi ṭhin, Germany lam mi Arunava Chaudhuri chuan, “Lutz a lo zin tawh a, ani khan Mizoram nuam a tihzia, Mizoram FA an thawh ṭhatzia a sawi a, India rama an kalna hrang hrangah a fak ber a, Mizorama kal ngei hi a duh a ni,” a ti.

Mizoram XI leh TSG 1899 Hoffenheim te chu Lammualah an inkhel a, Bundesliga-a pakuana team hi 3-0 in an chak. Lammualah football hmuhnawm kan hmu a, Mizo mipuiin hmuhnawm kan ti a, German team-ten nuam an ti viau bawk.

Hoffenheim-in team ṭha an ni tih an lantir a, Mizoram XI pawh an duai bik lo. Inkhel hmuhnawm tak kan hmu a, exhibition match a nih angin competitive match nena khaikhin chi erawh a ni lo. Hoffenheim tan Anthony Modeste, Eugen Polanski leh Jiloan Hamad-te’n goal khat ṭheuh an khung. Mizoramin goal thun theihna tur hun ṭha vawi thum an nei a, an khung lo.

‘Hoffenheim’ an tih mai hi a hming pum chu ‘Turn-und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim’ tih a ni duah. 1997 aṭang khan an club hming hi TSG 1899 Hoffenheim ti duah tawh loin ‘1899 Hoffenheim’ an ti. 1899 hi an din kum a ni a, Germany-ah chuan club tam tak hian an din ṭan kum hi an club hmingah hian an telh ṭhin.

Hetih lai hian MPL Session hnihnaah Chanmari FC an champion ta a, Final hi 1st leg leh 2nd leg-a khelh niin, first leg-ah Luangmual FC 2-1 in an chak a, 2nd leg ah erawh Chanmari FC hian 3-0 ngawtin hnehna an chang a, tichuan 4-2 (agg) in Chanmari FC hian hnehna an chang ta a. Mizoram Premier League champion an ni ta a ni. Hetih lai hian session hmasa pawh kumin chhunga zawh a nit ho mai a; hetah hian Chanmari FC an champion thung a ni.

Champhai Chhangphut field-ah artificial turf phah thar a ni a, North east state tana Sub Junior National football championship qualifying round thleng nghalin Mizoram naupang an champion bawk.

*Kum kaw hnuah Miss Mizoram thlan a ni leh ta. Hetah hian Armed Veng South nula, H.Lalchhanhimi chu Miss Mizoram 2014 atana thlan chhuah a niin C.Vanlalmalsawmi, Luangmual chu Ist. Runner Up a ni a, Kulikawn nula, Lalruatfeli Royte chu IIn. Runner Up a ni.

Vanapa Hall-ah Miss Mizoram Grand Finale hi neih a ni a; hetah hian top 16 te inlanin, top 10 thlan chhuah an ni a, hemi hnu hian top 5 thlan chhuah leh a ni. Top 5-ah hian H.Lalchhanhimi, Armed Veng; C.Vanlalmalsawmi, Luangmual; Lalruatfeli Royte, Kulikawn; Christina Lalhmingthangi, Electric Veng leh Lalruatfeli, Kulikawn te thlan chhuah an ni. Heng te hi ziaka chhân turin zawhna inang tlang zawh an ni a, Miss Mizorama thlan tak, H. Lalchhanhimi hian ‘Mihring min timawitu ber leh timawi lotu ber eng nge nia i hriat?’ tih zawhna chu – ‘Nungchang hi mihring min timawitu a ni a, ṭawngkam hi fimkhur a ngai hle, min timawi lotu leh min tizahawm lotu a ni thei a ni. Fimkhur a ṭha,’ tiin a chhâng a ni.
Miss Mizoram hian ` 110,000/- a dawng a, Ist Runner Up hian ` 50,000/- dawngin, IInd Runner Up hian ` 30,000/- a dawng bawk.

Hemi hnu hian Mister Mizoram thlan a nih bawk bakah a hmasa ber atan miss physique thlan a ni bawk.

*July 7th. zan khan Arsi tla (The Lyrids Meteor) chi khat nia ngaih chu Mizoram chungah hmuh a ni a. He thil Arsi eng tak? thlawk fua mai hian hmutute thin a ti thawng hle a,
thenkhat chuan UFO-thleng thlawk theiah an ngai hial. He eng hi Kawnpui,
Aizawl, Pangzawl, Thenzawl, Lunglei, Lungsen, Lungrang leh Tlabung bakah Tripura atang te pawhin hmuh a ni a; Bangladesh zawnah a puak darh ta niin an sawi.
He eng puak dur ri hi Tuichawng leh Tlabung a cheng te chuan hria in, mak an ti hle a ni. Mita hmutu tam takin Facebook-ah ziakin, mak an tih thu ha hipin an ziakin an sawi hlawm.

He Arsi tla tur hi Arsi chanchin zirmite chuan, kum 2015 April 21-22 zan velah chiang takin Mizoram-Aizawl khawpui chung velah hmuh theih turin an lo puang lawk a; mahse, rin aia hmain lei a rawn thleng nia ngaih a ni.

*2nd. September 2011 atanga Mizoram Governor hna chelh tu Pu Vakkom Purushothaman chu Nagaland Governor tura ruat a nih avangin (Mizoram atangin sawn a nih avang hian a bang nghal a ni) Mizoram Governor thar tur Dr. Kamla Beniwal chu rinawmna thu tiam tira lak luh a nia; amaherawhchu, politics tuinu in a nghawng nia ngaih theih turin thla khat em pawh a awm hmain ban a ni. He thil hi Gujarat Governor a nih laiin chief minister, tuna Prime Minister ni ta Narendra Modi nen an inhmuhthiam loh thin vang nia hriat a ni.
Mizoram Governor Dr. Kamla Beniwal Governor aṭanga bàn a nih tak avangin Mizoram Governor hna hmui rih turin Manipur Governor Vinod Kumar Duggal chu ruat nghal a ni. (Ani hi Mizoramah rei pawh a awm hmain Governor hna atang hian a bang a ni)

Mahni puala Governor kan neih tak loh avangin Central sorkar chuan Mizoram Governor thar atan Maharastra Governor tanglai K.Sankaranarayanan chu a ruat. Mahse, K.Sankaranarayanan hian Mizorama awm ai chuan a hna ropui tak pawh chawlh mai a hnial loh avangin a bang nghal a; he thu hi Raj Bhavan hotute chuan an hriat lawk avangin lo dawngsawng tura inbuatsaihna pawh an kalpui lo.

ZNP president Lalduhoma chuan, sorkar laipuiin Mizoram Governor tur a dah leh a sîksâwi vel dan chu “Mizoram Governor-a awm chu inhremna, indahbona, duh loh dahna hmun anga ngaih theih tura Mizoram min hmang hi a lawmawm loh hle. Mizo mipui hmuhsitna anga ngaih theih tura sorkar laipuiin vawi khat mai pawh ni lo, a ti nawn fo hi a lawmawm loh leh zual a ni,” a ti.

MPC party ṭhalaite pawhin thuchhuah siamin, Larsap ruat danah sorkar laipuiin Mizoram chu an duh loh paih khawmna (dumping ground)-ah a hmanga an ngaih thu an tarlang bawk.

MZP chuan, “Central sorkarin governor an ngaimawh leh báng tura a duhte sawn nana kan ram a hmang hi kan ngaithiam lo hle a, kan ram hi inhremna hmun ang maia a chhuah hi pawi kan ti hle a ni,” an ti a; inhremna hmun ang chauha Mizoram an ngai chu sorkar laipui hotute inen lêt se an duh thu an sawiin Mizoram Governor ruat dana an lungawi loh thu prime minister Narendra Modi hnena ziakin an thlen nghe nghe.

Hemi hnu hian Mizoram Larsap hna min hmui turin Meghalaya Larsap, Dr. Krishan Kant Paul chu Aizawl Raj Bhavan Durbar Hall-ah Gauhati High Court Chief Justice aiawhin Aizawl Bench-a Judge, Justice LS Jamir-a’n rinawmna thu tiamtirin a la lut. Governor Dr. Krishan Kant Paul hian Manipur pawh a hmui tel a ni.

Hetih lai hian Uttrakhand Governor Aziz Qureshi chu sorkar laipui chuan Mizoram Governor turin an sawma; mahse, thu chiang engmah a la awm loh avangin Raj Bhavan lamin engmah inpuahchahna an nei lo.

*20th. Feb. 1997 atanga hman tawh Mizoral Liquor Total Prohibition Act (MLTP) chu hlipin The Mizoram Liquor Prohibition & Control Act (MLCP) in thlak a ni.
He thil hi tih danglam a nih chhan nia lang chu zu in lo theilo ten zu chhia an in phah a; an hriselnain a tawrh phah bakah a in duh satliah paw’n in tur an hmu reng tho si. Hei vang hian a dana hi a hlawhtling tehchiam lo niin a ngaih theih bawk. Chubakah, Mizoram hi Central zem zen kan nih avangin kan sorkar hruaitute hian zu chhiah an beisei vang niin a lang bawk.

He dan tih danglam tumna hi a hma daih atanga lo irh lawk tawh a nih avangin a tira he dan siam rawt tu kohhran, Presbyterian kohhran ho phei chuan tum hnih lai he dan tih danglam rawtna hi a tlang loh nan Biak Inah an tawngtai rual nghe nghe. Anni bakah hian pawl leh mimal thahnemngai fal te pawh an tawngtai bawk.

MLPC Act a MLTP Act thlak a nih chiah hian Aizawla veng hrang hrang te chuan an veng chhunga bar (zu zawrhna dawr) siam an remtih loh thu an tarlang nghal chuai chuai bawk.
MLTP Act kha a taka hman chu ni se Mizoramah zu leh a kaihhnawih thil tih ngamna rual a ni lo. Chuti khawpa dan fir a nih avang chuan tlema thlahduh deuhin MLPC Act hi an lo duang chhuak ta a ni.

MLPC Act hman a nih tak avang hian mipui nawlpui te an mangang a; kan ram chu chhe ta vek leh zu rui khawlaiah an huangtau hle dawna ngaiiin an lungngai lawk a ni. Mahse, zu hi a zalen tawh dawn a ni loa; a ruia, buaina siam te hremna dan a na sauh dawn a ni tih I hria ang u. State pawn leh foreign-ah te pawh zu hi khap ni lo mahse, hemi avanga buaina siamte chu an dimlo thin teh a nia. Mahse, hei, kumin chuan dan thar chu hman a la ni lo a nih hi!

*Fur a lo thlen hi chuan kumtin khel loin chhiatna engemawtak a thleng thin. Mizoram hmun hrang hrangah kumin furah pawh chhiatna a thleng leh a; Mizo tlawmngaihna mawi takin a lang thin.

Leimin leh motor accident bakah tui tla zawn hna te thawh tur tam tak a awm leh a; hetiangah hian Mizo tlawmngaihna a parmawi thin hle. Mizoin chhiat kan tawka; a pui turin thalai kan thawk chhuak hi chu thil kalphung rengah pawh lo ngai ta ila; hnam dangin chhiat an tawh pawhin Mizo thalai te chuan tuma phut chhuah ngai loin, kan tihtur niah kan ngai hmiah mai hi a ropui tak meuh a ni.

Mi thenkhat thu uar deuhin Mizo tlawmngaihna awm tawh lo leh bo ta ang hialin an sawi thin. A dikna chen chu a awm tho ang. Mahse, harsatna hmunah Mizo nunze diktak hmuh tur a la awm a; tlawmngaihna a la nung reng tih chiang takin a lang thin. Mizo thalaite chet dan en hian Mizo tlawmngaihna hi a la nung reng tih a chiang a; I chhawm nung zel ang u.
Kumin chhunga chhiatna thlengah hian Mosolman chhiat tawk, Mizo thalaiin (ruang) kan hmuh chhuah an awm nual mai a; hetiangah hian an (Mosolman) thalai hruaitute pawhin min fak ve viau nghe nghe a nih kha.

*Aizawl Municipal Council (AMC) chairman CT Zakhuma chu AMC session-ah paihthlak a ni a; amah thlak tur hian Vice Chairman nilai, ZNP Councillor Zarzoliana chu thlan a ni. AMC-ah hian councillor 19 awmin INC, ZNP leh MNF in seat nga theuh changin MPC-in seat li an chang thung. INC leh ZNP hi thawk hoin MNF leh MPC-te hi an thawk ho bawk a ni.

He thil lo thlen chhan hi ZNP leh MPC councillor ṭhenkhatin an awmna party an chhuahsan vang a ni a; an awmna tur an tihchian lawk si loh avangin hetiang AMC chairman dinhmun a la him leh him loh fiah dilna hi W.Chhuanawma chuan Aizawl District Magistrate-ah a thehlut a ni.

Hetianga boruak a awm hnu session leh hmasa berah chuan appointed councillor R.Lalrinawma, Assembly deputy speaker kaihhruai na in neih a nia; session ṭan a nih veleh chairman R.Lalrinawma chuan motion pu luttu, ZNP councillor W.Chhuanawma chu thu sawi turin a sawm nghal a; W.Chhuanawma chuan, AMC chairman paihna tur motion an pu lut chu chairman an huat vang a ni lo tih sawiin, “Ṭha tê têa kan awm laiin politics inlumlet na takin min nuai a, a ruh no no chhuakah ti anga a kal tâk avangin hetiang hian kan ti ta a ni,” a ti.

AMC chairman paihna tur resolution sawihonaah hian a pu luttu leh chairman bakah councillor dang 14 – Lalzirliana (INC), Rosiamngheta (MPC aṭanga chhuak), F Lalhuthangi (INC), Lalmalsawmi (MNF), Ramhlunsanga (INC), Lalrinenga (MNF), Hmingthanzami (ZNP aṭanga chhuak), Zamanthangi (MNF), Laldinsangi (INC), C.Lalsawivunga (MPC), Biakthansanga (MNF), Lalrimawia (ZNP aṭanga chhuak), PC Lalruatsanga (MPC) leh PC Lalhmingthanga (MNF) ten thu an sawi a; ZNP councillor pahnih – Zarzoliana leh Lalchhuanmawii ten an sawi lo.

AMC chairman CT Zakhuma chuan thu a sawi hnuhnung ber a, councillor zawng zawngte hnenah ṭha tak leh lungrual taka an thawhho avangin lawmthu a sawi a, “Chairman hmasa ber ka ni hi ka lawm a, Pathian hruaina vang a ni. Keimah lamah harsatna a awm lo a, Pathian thu ang loin thil a thleng lo a; min chawlhtirtu pawh hi Pathian tho a ni,” a ti.

Resolution sawiho zawhah chairman R.Lalrinawma, MLA chuan AMC chairman paihna tur resolution-ah postal ballot hmangin vote a la a; paih duhtu councillor 10 awmin, paih duh lotu councillor pariat an awm a, paih duhtu an tam zawk avangin AMC chairman CT Zakhuma chu paihthlak a ni ta a ni.

Session-ah hian MLA ni mek Lalthanliana pawh a tel a, councillor a nihna aṭangin la bang lo mahse, vote a thlak ve lo. Appointed member (AMC huam chhunga Assembly bial MLA-te) dang zingah Vanlalzawma (MNF), K.Sangṭhuama (MNF) leh Lalruatkima (MNF)-te an tel bawk.

AMC danah chuan, state leh Central sorkar anga no confidence motion a awm lo a, ‘removal of chairman’ tih a awm a; chairman chu paih a nih chuan, a kaihhruai sorkar pawh a ding zui lo tura ngaih a ni.

* Sairang leh Lengpui kawng hlui lama Tlawng luia Buichali lei chu truck AS-24 C-2439 in a zawh laiin a chim a, mihring thi leh hliam na lutuk an awm lo.
Truck hi kawng siamtu SLT Infra Ltd. company ta a ni a, alkatra chhuan tui sa phurin lei hi a zawh a; lei laihâwl a thlen hma deuhin lei chu chim a ni. Truck hi luiah a tla lut lo a, tui chîm phak loh deuhah leiah a táng a ni.

Hemi hnu hian he lei chim hi siamthat hna thawh nghal a ni a; mahse, siam a nih mek lai hian a chim leh. PWD hotute sawi danin, lei dawh mek hi lui kam lehlam aṭanga a lehlam dawh thlen tep a ni tawh a, hnuai lamah a thlep thla ta rup mai a ni.

Hetih lai hian Chhimtuipui lui Darzokaia lei dawh mek chu hna thawh a nih mek laiin a chim a, mi 10 chuang chimpuiin, mi pakhat a thi a, mi dang pakua an hliam bawk.

Hnahthial aṭanga thu dawn danin, lei chim chhan hi anchor block an tih, (a banpui) a lei tlangpui thirzai lian kilh behna a pît vang a ni a; leia hna thawk mek zinga ṭhenkhat chu chhun thingpui in turin an kal sawn hman a, hna la thawk laklawh mi 10 vel bakah, hna thawkte vengtu police duty, head constable F.Lalsawia leh lei en a kal Lalzauva Sailo (40) s/o Sangliana Sailo Tuipui-D te chu leiin a chimpui ta a ni.

Leiin a chimpuite zingah hian a hmuna thi nghal an awm lo a, Fateh Mohammed (50), Matia Buru, Kolkata chu Hnahthial damdawi-in thlenpui a nih hnuah a thi. Hliam dang pakuate pawh Hnahthial damdawi-inah hruai an ni a, a hnuah ṭhenkhat chu Lunglei Civil Hospital-ah hruai leh an ni.

Hna thawktute sawi danin, lei hi inrinlâwkna hman awm loin a chim thut niin an sawi a, lei tlangpuia thirzai lian kilh behnain a zawh loh avanga pît ta nia an hriat thu an sawi. Zawhna chhangin, thawktu pakhat chuan, a kilh behna chu khawl hmanga kilh loin, mihringin an kilh a, December 20 hma ngeia dawh zawh hman tumin an bei ngawrh hle a, hmanrua an la lut nasa a, lei entu leh hna thawktute an tam bawk si a, a kilhbehnain a dâwl ta lo nia a hriat thu a sawi bawk.

Hetiang thil thleng avang hian opposition party lam hotu te chuan sorkar hotu te hi nasa taka demin a changtu Minister pawh bang turin an phut hial a ni.

Categories: Blogger

Kumthar – Aadhaar leh WCC

misual.com - Sat, 01/24/2015 - 18:48

Tun ṭum Mizoram lam a Kristmas leh Kumthar hmang a kan lo haw chho chu boruak a danglam ngei mai. UID (Unique Identification) leh Sakawlh chungchang ah thu ka dawn hnem ngei mai. Keini ho (Pathina thu sawi thiam ve lo) tan chuan mak ti viau awm tak a nia. Mahse mak tih a hnek in ka pawm pui viau hlawm a ni.

UID – Aadhaar Card: Hei hi Identification atan (Biometric Identification Now) India sawrkar chuan a lo duang chhuak a, mi tam tak in Cencus leh Citizen proof nan an ti liam mai mai a. Mahse a nih loh zia te chu UIDAI website a chiang tak in a in ziak kual kiau mai si a.

Reference:

Aw le, ka sawi tum tak tak ah lut leh teh ang. WCC chungchang ah leh ID chungchang ah te chuan Mizo te hi kan fing ta viau nge, kan mawl ta viau zawk ti chu sawi harsa ka ti khawp mai. Khawvel thiamna atang chuan UID te hi chu tha viau ang in a lang a, amah erawh chu kei chuan lak him lo leh belhchian dawl lo ah ka dah ve thung.

  • Identification atan tih ni ta se, PAN Card, Driving License, Ration Card, Voter ID te hi Identification atan an tlak loh em ni le aw?
  • Fake / a lem a tam: Aadhaar Card pawn AP ah te chuan a lem te chu tam tak a sin. Voter ID card te chu a lem siam a har viau si a.
  • Benefits : Aadhaar Card hmang kher kher a benefits hmuh theih dan hi tun thleng hian mak ka la ti zel a. Benefit Scheme tur hian Voter ID, PAN, Ration Card chauh te hi a tawk teh reng nen !
  • Kohhran in min fuih : Kohhran in Voter ID Card, Ration card, PAN card la tur in min fuih ka hre ngai lo a, he UID Card (Aadhaar) erawh hi chu “Lak a him, La rawh u….” ti in Kohhran tin deuh thaw ah an sawi. Hei hian chhan a nei em le?
  • Census atan an tih hi eng nge a chhan le? NPR (National Population Register) hian awmzia a nei ta lo em ni le aw?
  • Card dang zawng zawng hi a khum loh na tur chhan ka hre lo tun a an classify dan ah hi chuan. ATM Card, Net Banking te tel lova Shopping theih tih vel hi … ?
  • Hacker / Cracker / Kiddies ho tan chuan Pawisa (Money) hman sual / ruk chhuah nan a thil tangkai tak tur a ni.

Sawisel na tur ka ngaih lutuk a, sawi vek lo mai ang. Thil mak ka tih leh dang chu India sawrkar in Inneih na dan vel thlak danglam a tum hi a ni. Court hriat puina tel lo chuan inneihna dan (mizo, muslim, hindu, etc) te a pawm dawn lova, awmzia chu Kohhran pawh sawrkar hnuai ah a awm ta a ni. Krista thu ang a ni ta lo. (Tun atang hian Nupa, pumkhat….etc). Pawi hem hem.

He video hi en peih te chuan lo thlir ve teh u:

Click here to view the embedded video.

Aadhaar Chungchang.

Tin, WCC Chungchang:

Click here to view the embedded video.

 

Khawngaih in Comment lam fimkhur tur in ka ngen a che u.

Categories: Blogger

2015-16 Academic Session atangin EMRS hman tan tum

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 10:20

Social Welfare Department changtu Minister Pu PC Lalthanliana chuan nimin chawhma dar 11 khan Serchhip Kawlri tlanga cheng Vaibelchhe 12 senga sak mek, Eklavya Model Residential School (EMRS) chu a tlawh a, kumin April thlaa Class ṭan hman ngei tura inpeih fel turin PWD, Social Welfare Department hotute leh a satu contractor te a hrilh.Minister zawhna chhangin Pu Lalzarliana, EE, PWD chuan April thlaa class ṭan hman ngei tura an inpeihfel dawn thu a sawi a, hna thawh tur rip zualpui chu zawhfel vek a nih tawh thu-in a chhang a ni. Pu Vanlalnghaka Zote, Dy. Director, SWD pawhin kumin April thla aṭang hian Class VI, VII leh VIII ṭan nghal tura ruahmanna an siam thu leh kumtin Class thar hawn belh zel a, Class XII zirna thleng hawn a nih tur thu a sawi bawk. Hnathawktu Contractor te pawhin theihtawp an chhuah thu leh Minister duh dan ang ngeia a hun taka an inpeihfel hman tur thu an sawi bawk a ni.

Minister chuan Eklavya School chu mirethei leh chhumchhia ten zirtirna changkang leh belhchian dâwl an hmuh theihna tura Sawrkar laipuiin ruahmanna a siam a nih thu sawiin, Lungleiah Eklavya School changtlung tak din a nih tawh thu te, kumthara Saiha District-a Eklavya Model Residential School din tura hma chak taka lak a nih thu a sawi bawk.

Eklavya Model Residential School hi Scheduled Tribe naupang rethei leh chhumchhia ten a thlâwna lehkha an zir theihna tur Sikul changtlung tak, Hostel awm nghal ni bawk tura ruahman niin, Sawrkar laipuia Ministry of Tribal Affairs in India Danpui (Constitution) Article 275 (1) hnuaiah a sakna tur sum hi a pe chhuak a, tunah hian Phase-I atan cheng Vaibelchhe 12 ruahman niin, Phase-I ah hian Administrative Building, School Building Block-I, Boys Hostel Block-I, Girls Hostel Block-I, thawktute chenna tur Type-I Quarters pakhat (4 units), Type-II Quarters pahnih (4 Units ve ve) leh Type-III Quarters (Principal chenna tur) pakhat sak a ni a , Internal Road leh Electricity pawh tel nghalin Internal link road hi laih zawh tawh niin black topping pawh hi zawhfel tawh a ni a. Electrict Transformer pawh bun fel tawh niin Electrict ban phun fel vek tawh a nih bakah Electric hrui nen thlun zawm vek a ni tawh a, tuizem lian Litre nuai 2 dawng 2 tunah hian sak mek a ni bawk.

Hostel hi Serchhip District chhunga naupang rethei leh chhumchhiate tana buatsaih niin an zirna atana senso zawng zawng bakah an mamawh dangte sawrkarin a tum sak vek dawn a, Social Welfare Department in a enkawl dawn a ni. Serchhip EMRS hmun hi 5572 Sq.m vela zau niin EMRS hi Lungleiah din a ni tawh a, Serchhip-a mi hi Mizorama a pahnihna tur a ni a, he School hi a hmuna enkawl turin sawrkarin District Bawrhsap kaihhruaina hnuaiah Committee a din a, School Principal, Serchhip CDPO, DEO leh Serchhip Sub-Headquarters YMA President te member an ni ang.

EMRS, Serchhip hi zawh fel a nih hnuah chuan Auditorium pakhat, Playground pahnih, Basketball Court pakhat, Girls Hostel Block 2, Boys Hostel Block 2nih, School Block 2, thawktute chenna Quarters Type –I 2, Type-II 7, Type-III `, Computer Room etc., awm tura ruahman a ni.

Minister hian Eklavya School a tlawh hnu hian Buangpui khaw daia khualzin te hiptu Tuirihiau chu tlawhin a hlutna leh a ziarang tichhe lova cheimawi dan tur a en nghal a ni.

2015-16 Academic Session atangin EMRS hman tan tum

Zothlifim (Serchhip) - Sat, 01/24/2015 - 10:20

Social Welfare Department changtu Minister Pu PC Lalthanliana chuan nimin chawhma dar 11 khan Serchhip Kawlri tlanga cheng Vaibelchhe 12 senga sak mek, Eklavya Model Residential School (EMRS) chu a tlawh a, kumin April thlaa Class ṭan hman ngei tura inpeih fel turin PWD, Social Welfare Department hotute leh a satu contractor te a hrilh.Minister zawhna chhangin Pu Lalzarliana, EE, PWD chuan April thlaa class ṭan hman ngei tura an inpeihfel dawn thu a sawi a, hna thawh tur rip zualpui chu zawhfel vek a nih tawh thu-in a chhang a ni. Pu Vanlalnghaka Zote, Dy. Director, SWD pawhin kumin April thla aṭang hian Class VI, VII leh VIII ṭan nghal tura ruahmanna an siam thu leh kumtin Class thar hawn belh zel a, Class XII zirna thleng hawn a nih tur thu a sawi bawk. Hnathawktu Contractor te pawhin theihtawp an chhuah thu leh Minister duh dan ang ngeia a hun taka an inpeihfel hman tur thu an sawi bawk a ni.

Minister chuan Eklavya School chu mirethei leh chhumchhia ten zirtirna changkang leh belhchian dâwl an hmuh theihna tura Sawrkar laipuiin ruahmanna a siam a nih thu sawiin, Lungleiah Eklavya School changtlung tak din a nih tawh thu te, kumthara Saiha District-a Eklavya Model Residential School din tura hma chak taka lak a nih thu a sawi bawk.

Eklavya Model Residential School hi Scheduled Tribe naupang rethei leh chhumchhia ten a thlâwna lehkha an zir theihna tur Sikul changtlung tak, Hostel awm nghal ni bawk tura ruahman niin, Sawrkar laipuia Ministry of Tribal Affairs in India Danpui (Constitution) Article 275 (1) hnuaiah a sakna tur sum hi a pe chhuak a, tunah hian Phase-I atan cheng Vaibelchhe 12 ruahman niin, Phase-I ah hian Administrative Building, School Building Block-I, Boys Hostel Block-I, Girls Hostel Block-I, thawktute chenna tur Type-I Quarters pakhat (4 units), Type-II Quarters pahnih (4 Units ve ve) leh Type-III Quarters (Principal chenna tur) pakhat sak a ni a , Internal Road leh Electricity pawh tel nghalin Internal link road hi laih zawh tawh niin black topping pawh hi zawhfel tawh a ni a. Electrict Transformer pawh bun fel tawh niin Electrict ban phun fel vek tawh a nih bakah Electric hrui nen thlun zawm vek a ni tawh a, tuizem lian Litre nuai 2 dawng 2 tunah hian sak mek a ni bawk.

Hostel hi Serchhip District chhunga naupang rethei leh chhumchhiate tana buatsaih niin an zirna atana senso zawng zawng bakah an mamawh dangte sawrkarin a tum sak vek dawn a, Social Welfare Department in a enkawl dawn a ni. Serchhip EMRS hmun hi 5572 Sq.m vela zau niin EMRS hi Lungleiah din a ni tawh a, Serchhip-a mi hi Mizorama a pahnihna tur a ni a, he School hi a hmuna enkawl turin sawrkarin District Bawrhsap kaihhruaina hnuaiah Committee a din a, School Principal, Serchhip CDPO, DEO leh Serchhip Sub-Headquarters YMA President te member an ni ang.

EMRS, Serchhip hi zawh fel a nih hnuah chuan Auditorium pakhat, Playground pahnih, Basketball Court pakhat, Girls Hostel Block 2, Boys Hostel Block 2nih, School Block 2, thawktute chenna Quarters Type –I 2, Type-II 7, Type-III `, Computer Room etc., awm tura ruahman a ni.

Minister hian Eklavya School a tlawh hnu hian Buangpui khaw daia khualzin te hiptu Tuirihiau chu tlawhin a hlutna leh a ziarang tichhe lova cheimawi dan tur a en nghal a ni.

Rûl chuk vanga thi chhung te hnenah cheng nuai 4 pe

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 10:19

Nikum chhung khan Mizoramah rul chuk vanga thi mi 4 chhungte hnenah ralna cheng nuai 4 pek chhuah a ni. Environment and Forest Department hnuaia Wildlife Division-a thawktute sawi danin, rul chuk vanga thi te hi V.Lalhmingchungnungi, Lawngtlai vengpui, Zolianthanga, West Lungdar, Ramthangi, East Phaileng leh Lalthianghlima, Changpui khuate an ni a, an chhungte hnenah hian cheng nuai 1 ṭheuh hlan a ni.

Nikum chhung khan Ramsa kuta hliam tuar mi 22 hnenah ṭanpuina `2,25,360/- pek chhuah a ni a, ramsa in mihring ran vulh lai a tihhlum sak mi 1 hnenah `5,000/- pek a nih bakah ramsa in huan thlai a tihchhiatsak mi 427 hnenah `8,49,860/- hnenah ṭanpuina pek a ni bawk a, tihian ramsa avanga nikum chhunga zangnadawmna leh ṭanpuina pek chhuah hi a vaiin `14,79,860/- a ni a. He’ng tanpuina sum hi Finance Commision 13-na sum ruahman aṭanga pek an ni.

Wildlife thuneitute chuan ramsa avanga hliam tuar zingah savawm beih tawk an tam ber ṭhin tih an sawi a. Mi tam tak ramsa hnuhma ni silo ramsa-in huan thlai a tihchhiat sak anga sum hmuh tum an awm ṭhin tih sawiin, hetiang tih ching an awm thin hi pawi an ti h thu an sawi a ni.

V/C Electoral Roll enho

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 10:15

Nimin khan Pu Lalhmansanga, MCS, Election Officer hovin Serchhip DC Meeting Room-ah kumin Village Council inthlan lo awm tura Serchhip khawpui chhunga Electoral Roll siamṭhat hna chu Serchhip khawpui chhunga Village Council te leh Village-level Officer ten an enho.Village Council Electoral Roll siam turah hian Assembly Electoral Roll chu Draft Roll a hman tur a ni a, Assembly Electoral Roll hi Village Council ramri ṭhen milin thliar hran leh vek a ni ang a, uluk taka enfel a nih hnu ah January ni 30, 2015 hian tarchhuah a ni ang. Serchhip khawpui chhungah hian Village Council thar 4 siam a ni.

V/C Electoral Roll enho

Zothlifim (Serchhip) - Sat, 01/24/2015 - 10:15

Nimin khan Pu Lalhmansanga, MCS, Election Officer hovin Serchhip DC Meeting Room-ah kumin Village Council inthlan lo awm tura Serchhip khawpui chhunga Electoral Roll siamṭhat hna chu Serchhip khawpui chhunga Village Council te leh Village-level Officer ten an enho.Village Council Electoral Roll siam turah hian Assembly Electoral Roll chu Draft Roll a hman tur a ni a, Assembly Electoral Roll hi Village Council ramri ṭhen milin thliar hran leh vek a ni ang a, uluk taka enfel a nih hnu ah January ni 30, 2015 hian tarchhuah a ni ang. Serchhip khawpui chhungah hian Village Council thar 4 siam a ni.

Vawiinah Volleyball Final

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 10:14

Republic Day DC’s Volleyball Running Trophy, Vengchung Volleyball Court-a khelh mekah nimin khan hmeichhe lamin final khelin, Vengchung Volleyball Club an champion a, vawiinah mipa lamin final an khel ve leh ang.Nimina Hmeichhe Final khelhah Vengchung VC hian Friends Club, New Serchhip hnehin an champion a, Mipa Semi-Final-ah Vengchung VC (Green)-in Vengchung VC(Blue) hnehin Final an lut a, semi-final pakhat zawkah Friends Club, New Serchhip-in Chanmari VC an hneh bawk a, vawiinah Vengchung VC(Green) leh Friends Club-ten final an khel ang.

Vawiinah Volleyball Final

Zothlifim (Serchhip) - Sat, 01/24/2015 - 10:14

Republic Day DC’s Volleyball Running Trophy, Vengchung Volleyball Court-a khelh mekah nimin khan hmeichhe lamin final khelin, Vengchung Volleyball Club an champion a, vawiinah mipa lamin final an khel ve leh ang.Nimina Hmeichhe Final khelhah Vengchung VC hian Friends Club, New Serchhip hnehin an champion a, Mipa Semi-Final-ah Vengchung VC (Green)-in Vengchung VC(Blue) hnehin Final an lut a, semi-final pakhat zawkah Friends Club, New Serchhip-in Chanmari VC an hneh bawk a, vawiinah Vengchung VC(Green) leh Friends Club-ten final an khel ang.

CYMA President-in Ramthar zau Mizoram chhung ngei a ni ti

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 10:12

Nimin khan Central YMA, Kolasib Sub-Hqrs YMA leh Serlui Group YMA hruaitu ten Buhchangphai Ramtharzaua Pu RK Laldawngliana leh Pu Kapzuala te Leilet an tlawh.
Nikum April ni 27 khan Buhchangphai Ramtharzaua Pu Kapzuala leh Pu RK Laldawngliana te leilet enkawltu te chu Assam Police leh forest ten vauin an IN te an tihchhiatsak a, April ni 30 khan Home Minister-in a tlawh hnuah an In te chu hnatlanga sak ṭhat leh a ni a. Kumin January ni 19 khan Assam Police leh Forest te bawk chuan Leilet enkawltu te chu chhuak turin an rawn ti leh ta a. Hetianga Assam lamin harsatna an siam leh tak avang hian nimin khan Central YMA, Kolasib Sub Hqrs. YMA leh Serlui Group YMA hruaitu mi ṭhahnemtakin thil awmdan thlithlaiin helai hmun hi an tlawh a, YMA Flag an zar nghal bawk.

He hunah hian Central YMA president Pu Lalbiakzuala chuan thusawiin, state ṭhenawm ten Mizo te ram an rawn chuhpui ta a, chuvang chuan Central YMA chuan helai Assam Forest leh Police ten a Assam ram nia an hriat chu Mizoram chhung ngei a ni tih puang turin an kal tih a sawi a, hun kal zelah pawh helai hmun hi Mizoram ngei a ni tih hriat a nih theih nan an humhalh zel dawn a ni a ti a, he buaina avanga helai hmuna duty police niminpiah lama koh lêt te pawhin venhim hna thawk zui zel se an tih thu YMA hruaitute chuan an sawi a ni.

Hmarchhaka HIV/AIDS dona sawihona CM-in khâr

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 09:56

Ni 2 chhung awh Hmarchhak biala HIV/AIDS dona kawnga sawihona ‘NE Strategic Action Plan Consultative Meeting’ Hotel Regency conference hall-a neih chu niminpiah tlai khan Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan khuallian niin a khar.
Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan HIV/AIDS hi alo bengkhawn ngai vak loh thu sawiin, hri hlauhawm tak a nihna hian hriat loh theih loh a ni a, India ram pumah hmarchhak state-ah te a hluar bik hi kan khawtlang nun leh mahni ṭheuh inbihchian nan kan hman a ṭha hle a ni a ti a. Chief Minister chuan tun hnaiah HIV dona tur leh a veite enkawlna tur sum kan dawn ṭhin bakah thisen bag te, testing kit te, OST leh Anti Retroviral Therapy drugs te nasa takin a tlahniam a kan harsat phah hle a ni a ti a. Heng harsatna te hi hriatpui a chinfel sak thuai turin thuneitute chu a ngen nghal a ni. HIV/AIDS hluarna bik Manipur, Nagaland leh Mizoramah te hian zam lova thapui thawh a, ṭanrualna nen he hri ṭihbaiawm tak hi hneh theih a ni a ti a, amah pawhin Chief Minister a nihna angin a dona kawngah leh a veite enkawlna ah theihtawp a chhuah dawn tih sawiin, kan ṭanrual chuan AIDS hi kan hneh thei a ni a ti.

Chief Secretary Pu Lalmalsawma chuan HIV darhzauna chhan pawimawh tak pakhat chu kan khawtlang nun a zir a ni a ti a, Mizoramah hian district 4-ah a hluar bik bawk tih a tarlang a ni.

Dr. NS Kang, Addl Secretary, NACO, Govt of India chuan hmarchhak bika HIV darhzau tur vên nan ruahmanna thar new concept hman a nih tur thu a sawi a, Pu Arun Goyal, Principal Secretary, Health & Family Welfare, Govt of Mizoram pawhin special address a nei bawk.

Consultative Meeting hi a vawi 3-na leh a final round a ni a, NACO, Union Ministry of Health & Family Welfare leh MSACS te buatsaih a ni a, Centre for Disease Control leh Voluntary Health Services tena bultum a ni.

Dr. Thangte-a’n ramri-a harsatna thlenna hmun tlawh

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 09:56

MNF Vice President, Dr. R.Lalthangliana chuan Ningani chawhnu dar 2 khan tun hnaia Assam Police leh Forest mi ṭhenkhatin Mizoram chhungah lut a, Buhchangphai leh a chhehvel hnathawktu, Mizo huan lo ram neite an tih ralkhelhna hmun a tlawh.Nimina MNF thuchhuah chuan Dr. Thangtea hian Buhchangphai-a Forest Department-in beat post a siamte enkawlzui a nih loh vanga luahtu awm lova, a rawp chhe vek mai chu thuam ṭhat leh a ṭul thu a sawi a, hetih rual hian Assam leh Mizoram inri-na bulah Police outpost a rang lama siam vat ni se a duh thu a sawi a, Buhchangphai a police pasarih lek an awm pawh helai khaw mipui bakah leilet leh huan neitu te tan thlamuanpui tham nia a hriat loh thu a sawi bawk.

Inter-state boundary-a buaina chhe zawk leh ṭul lova inkahna a thlen loh nan, Dr. Thangtea chuan thuneitu sang level-ah dawhkan khat kila sawi vat ṭul a tih thu a sawi a, hmalakna mumal neih loh vanga buaina a chhuak fo mai chu tih takzeta sawrkar thuneitu te’n an vei zui a ṭul tawh thu a sawi a. Ramri issue hi politics thila thangṭhat hlawh tumna chi pawh a ni tawh lova ram hmangaihna thinlung nen ramri hrula chengte sa himna ngaih-tuah chungin mutmawh hnar-mawhah sawrkar hian nei se, a duh thu a sawi.

Hetih rual hian MNF chuan January ni 22, 2015-a Aizawl leh District Hqrs. hrang hrang bakah khaw engemaw zata “MIPUI THLAVANG HAUHNA KAWNGZAWH” hlawhtling taka a neih theih avang leh Mizoram mipui te ṭawiawm-naah lawmthu a sawi a, mipui thlavang hauhna kawngzawhah MNF chu a tawp mai dawn lo tih an sawi a, MNF-in congress sawrkara a phutte a hlawhtlin ngei theih nan, theihtawpa nawr zui zel a tum a ni.

ConMac 2015 Road Show hawng

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 09:52

India rama Industry pawl lian tak Confederation of India Industry (CII)-in an buatsaih, in / kawngpui / lei sakna hmanrua lian construction equipments phochhuahna, hmarchhak puala ni 27 Feb – 1 March 2015 chhunga Guwahati-a neih tur ConMac 2015 sawihawnna chu niminpiah tlai khan Hotel Floria, Dawrpui ah Health & Family Welfare Minister Pu Lal Thanzara’n a hawng.
Minister chuan thusawiin Mizorama kan la hmelhriat loh CII- ten Company lian tak tak sawm khawma khawl leh hmanraw thar leh lian tak tak pholanna, hmarchhak puala Guwahati-a an buatsaih tur chu lawmawm a tih thu a sawi a, Mizo contractor leh engineer te pawhin chhim ve ngei se an hlawkpui a beisei thu a tarlang a, Mizo contractor te pawh hmasawn zel tura khawl thar leh ṭha zawk hman tuma inbuatsaih turin a chah bawk.

Swine Flu vanga thi an pung chho zel

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 09:51

State ṭhenkhata Swine Flu lên mekna zinga Gujarat-ah chuan darkar 24 kalta chhung khan mi 5 an thih leh tak avangin he State-a thi zat chu 12 an tling ta a, State Health Department-in a sawi danin, hospital hrang hrang a swine flu vang a lût zât chu 92 an ni. Rajashthan ah pawh swine flu vangin ni 22 kalta chhung khan mi 15 an thi tawh a, Delhi-ah pawh kumin a swine flu vang a damlo 179 zingah mi 3 an thi tawh a ni.

Hetihlai hian, Telengana ah pawh he hri leng vang a damlo damdawiin hrang hrang a enkawl mek te nimin khan Delhi atang a mithiam team te’n an tlawh a, member 3 awmna team hian he state a swine flu a darh chhan an hmuh dan report sawrkar laipuiah an thehlut dawn a ni

RAM I TIKANG TAWHLO TEH ANG U:V.Lalrammawia, P&E Veng, Serchhip

Zothlifim - Sat, 01/24/2015 - 09:48

Dân pangngai February aṭanga March thla chawhma lam khua a han ṭhal meuh hi chuan keini Serchhip khua hi chuan keimahni khaw ram ngei mai hi kan ti kâng duai duai zel mai zawng a nih hi. Khua a ṭhal rei leh ram a kâng nasa a, luidung nungcha te an rethei ting mai bawk a, khua a fur hma deuh leh kan kâng tlêm a, luidung nungcha te an rethei reilo deuh ni maiin a lang. Hei tunah pawh khua a ro leh ta hle mai, eng tak lo thleng leh ang maw. Ram dang leh hmun dang chu sawi loh Vancheng ram, Serchhip lam ep phei hi chu kumtin a kang ringawt mai a ni. Kang vâp al leh hnim hnah chawrno hi Sakhi leh Saza ten an tlân ṭhin a, chu chu akn kâp ṭhin an ti. Ram hâltu leh Sa kâptu te hi thuhmun tak maw?Nikum 2014 phei kha chuan ram a kan nasat zia kan hre ṭheuh awm e. Lo hâltu pawlawh leh fimkhur lo ten ram an tikâng a, vanduai vâng liau liaua mei chhuah palh avangin a kâng thei bawk a, misual filawr vantlang pawikhawih hreh lotu ten an hâl lui bawk ṭhin an ti.

Nikum khan hmun hran hranah ram a kâng a, keima hriatchian ve-ah chuan Bawngchawm ram Mualzen, (LAD Bawlhhlawh paihna in lam mual) aṭanga Sailiam kawn thleng kha a kâng fai vek chu a ni ber a. Ram a kan ni hnihna aṭangin khawtlang huapin ram kâng ṭhelh hnatlang neih a ni a, a hah a te vek vek chu an hah ngawt ang.

Kâng ṭhelhtu hah zual ṭhenkhatin “Ram neituten ṭhelh ang hmiang, thing leh mau kan lâk hlek pawha hauh kan tuarnaah keinin mawhphurhna kan nei lo” tia an lo phun pawh kha a awm e. Kum 1991-92 vel aṭanga NLUP ram atana mimalin an humhalh zawh thawthang avangin kan khaw ramchhungah hian ram chuang (vantlang ram) sawi tham a awm lova, han en erawh chuan ram cheibawl loh a tam em em si a, a neituten an hauh ang ngei hian chhungkaw eibar lâk nan chuan ṭangkai se chuan heti em em hian ram a kâng lo tur. Hetianga hman ṭangkai loh ram tam ta lutuk pawh hi thuneituten chinfel dan ngaihtuah se a ṭha ngawt ang.

Eng pawh nise, mimal ram a ni emaw, vantlang ram a ni emaw, ram kâng hi a pawi a, Media hrang hrang aṭanga Awarness Campaign neihin awmzia a nei bawk si lova, hetiang hian rawtna siam ta ila. Keini Serchhip huam chhunga ram kâng ṭhin chu kan hre ṭheuh a, February thla aṭanga 15 May thleng hian henglai hmun veng tur leh thlithlai tur hian casual employees lak nise, ram a kan chhiat ṭhin nena khaikhin hian a sum senso a tam vak lo bawka thuneituten remchang siam thei se a duhawm hle mai. Tin, hei vanga ram kâng lova kan siam thei a nih chuan a hlâwk viau lo’ng maw?

A tawp berah chuan ram tikângtu hi hria a zêplo turin mitin ṭangrual ila, ram tikângtu thuneitute hrilh theitu an awm phei chuan lawmman ṭha tawk siam nise, mitin kan fimkhur phahin ram tihkan pawizia kan hre ṭheuh bawk ang.

2014-15 chhungin MGNREGS hnuaiah ni 15 inhlawhna siam

Zothlifim - Fri, 01/23/2015 - 13:36

Kumin kum kal mek, 2014–2015 chhungin Serchhip District chhungah MGNREGS hnuaiah ni 15 chhung inhlawhna siam a ni tawh.He thu hi nimina Serchhip DC’s Meeting Room-a Serchhip District Level Vigilance and Monitoring  Committee ṭhutkhawmnaah sawilan a ni a, he Meeting hi Committee Chairman Pu CL Ruala, Lok Sabha MP, Co- Chairman Pu Ronald Sapa Tlau, Rajya Sabha MP leh Er. Lalrinawma MLA (Tuikum Constituency) ten he hun hi an hmanpui a, Committee Chairman-in a sawmna angin Co-Chairman Pu Ronald Sapa Tlau chuan he meeting hi kaihruaiin, Sawrkar laipuiin District chhung hmasawnna hna a ruahman chi hrang hrangte kalpuitu Implementing Department ten an thawh dan an thlirho a ni.

Meeting kaihruaitu Pu Ronald Sapa chuan member te chu hmasawnna hna thawh chungchangah Serchhip District tana hma latu bulpui ber, a hnuk an nih thu hrilhin hmasawnna tak tak duhna thinlung pua hna thawk tur leh Statistic leh Data te pawh dik tak leh innghahna tlaka siam ṭhin turin a chah a, Mizorama Grape thar te a thur tlat ṭhin zirchianga Grape thlum kan thar chhuah theih dan tur min ngaihtuah sak leh Pa (mushroom) chi rin tlak kan chin theih nan Taiwan Sawrkar a dawr thu leh mithiam an rawn tirh thuai dawn thu a sawi bawk.

Lok Sabha MP Pu CL Ruala pawhin Mizoram sangha tharchhuah chungchang sawiin phai dilah Sangha ṭha tak tak Mizoram pâwn ami ang quality an thar chhuah theih lai a, a Zo deuha sangha dil awmte thar chhuah a tlêm bakah a quality a hniam deuh bik ṭhin chu zirchian ṭula a hriat thu a sawi a, IWMP hnuaia Project te chu an hmalakna huamchhung (area) a zau hlawm ṭhin em avangin vil hneh a har ṭhin a, hlawhtlinna hmuh loha tham ral mai mai a awm loh nan Project awm sa te a hlawhtlin hma chu nasa taka insawrbing ṭhin turin PIA te a chah a ni.

Meetingah hian DRDA kaltlanga hnathawh zing ami MGNREGS hnuaia hna 591 (Serchhip RD Block – 413, E.Lungdar RD Block – 178) thawh niin heng zinga 560 (Serchhip RD Block – 392, E.Lungdar RD Block – 168) hi thawh zawh tawh a ni a, thawh lai mek 31 (Serchhip RD Block – 21, E.Lungdar RD Block – 10)a awm bawk. Kum 2014-2015 chhung atan Serchhip RD Block huam chhungah tun thlengin Job Card 11305 pek chhuah a ni a, E.Lungdar RD Block huam chhungah Job Card 3442 pek chhuah a ni bawk. Sawrkar laipuiin MGNREGS hnuaia hna siam zinga 60% tal Agriculture leh a kaihhnawih thila hman tur a tih chu tihhlawhtlin a ni tih sawilan a ni.

Kum 2001 leh 2011 inkara Mizoram chhunga Child Sex Ratio chhinchhiahnaah Mizoram pumpui a nausen hmeichhe piang zat chu nausen mipa1000 zela 6 (2001-ah 964, 2011-ah 970) a a pun laiin Serchhip District bikah erawh 25 (2001-ah 974, 2011 ah 949)-in a tlahniam thung a, hei hi Lok Sabha leh Rajya Sabha MP te chuan an vei thu uar taka sawiin chhuichian vat a ngai a ni an ti a, Health Department hotute pawhin a chhan zirchiang a hma an lak vat an beisei thu an sawilang bawk.

IAY hnuaiah kum 2014-2015 chhungin Serchhip District ah In 57 sak phalsak a ni a, Sawrkar laipui aṭangin In 26 sak na tur pawisa hmuh a ni tawh a, Serchhip RD Block ah In 17 leh E.Lungdar R.D Block ah In 9 sak a ni dawn a, a dawngtu tur pawh thlanfel vek tawh an ni.

Integrated Watershed Management Programme (IWMP) hnuaiah Project 5 awmin heng atan hian Annual Action Plan siam mek a nih thu Project Implementing Agency (PIA) ten an sawi.

National Social Assistance Programme hnuaiah  Tar Pension (IGNOAPS) dawngtu mi 1554 (Serchhip RD Block – 898, E.Lungdar RD Block – 656) an awm mek a, Pension hi Bank kaltlanga pek vek an ni.

Hmeithai Pension (IGNWPS) dawngtu mi 141 (Serchhip RD Block – 72, E.Lungdar RD Block – 69)  an awm mek bawk a, Rualbanlo ṭanpuina (IGNDPS) dawng mi 39 (Serchhip RD Block – 20, E.Lungdar RD Block –19) an awm mek bawk.

National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) hnuaiah PHE, Serchhip Watsan Division-in Chhingchhip, Baktawng, Seling, North Mualcheng, Buangpui, Tlangmawi leh Sailulak khua te tan tuilakna an siam zawh sak thu an tarlang a, Swachh Bharat Mission hnuaiah khawfai lawmman dawng turin khaw 4 tan dilna an siamsak thu tarlan a ni bawk.

EE, PWD, Serchhip Division huamchhungah PMGSY Road 5 (Serchhip RD Block – 4, E.Lungdar RD Block – 1) siam mek a ni a, chungte chu Serchhip Block ah: Chhingchhip – Hmuntha Road (24.400 Km), Chhingchhip – Thentlang Road (12.800 Km), Hmuntha – Khawbel Road (19.950 Km), Chhingchhip – Hualtu Road (20.250 Km) a ni a, E.Lungdar Block ah : E.Lungdar – Sailulak Road (18.580 Km) te an ni a, heng kawng te hi January ni 18, 2014 aṭanga thawh ṭan niin thla 24 chhunga thawh zawh tur a ni a, PWD te enkawlna hnuaiah Contractor ten theihtawp chhuahin hna an thawk mek a ni.

EE, PWD, Khawzawl Division huamchhunga PMGSY road siam mek 4 (Lungpho – Thinglian, Chhawrtui – Vanchengpui, Rullam – Lungpho, Lungpho – Hmunzawl) zingah Lungpho – Thinglian chu formation cutting zawhfel tawh a ni a, a dang pawh chak taka hna thawh mek a nih thu tarlan a ni bawk.

2014-15 chhungin MGNREGS hnuaiah ni 15 inhlawhna siam

Zothlifim (Serchhip) - Fri, 01/23/2015 - 13:36

Kumin kum kal mek, 2014–2015 chhungin Serchhip District chhungah MGNREGS hnuaiah ni 15 chhung inhlawhna siam a ni tawh.He thu hi nimina Serchhip DC’s Meeting Room-a Serchhip District Level Vigilance and Monitoring  Committee ṭhutkhawmnaah sawilan a ni a, he Meeting hi Committee Chairman Pu CL Ruala, Lok Sabha MP, Co- Chairman Pu Ronald Sapa Tlau, Rajya Sabha MP leh Er. Lalrinawma MLA (Tuikum Constituency) ten he hun hi an hmanpui a, Committee Chairman-in a sawmna angin Co-Chairman Pu Ronald Sapa Tlau chuan he meeting hi kaihruaiin, Sawrkar laipuiin District chhung hmasawnna hna a ruahman chi hrang hrangte kalpuitu Implementing Department ten an thawh dan an thlirho a ni.

Meeting kaihruaitu Pu Ronald Sapa chuan member te chu hmasawnna hna thawh chungchangah Serchhip District tana hma latu bulpui ber, a hnuk an nih thu hrilhin hmasawnna tak tak duhna thinlung pua hna thawk tur leh Statistic leh Data te pawh dik tak leh innghahna tlaka siam ṭhin turin a chah a, Mizorama Grape thar te a thur tlat ṭhin zirchianga Grape thlum kan thar chhuah theih dan tur min ngaihtuah sak leh Pa (mushroom) chi rin tlak kan chin theih nan Taiwan Sawrkar a dawr thu leh mithiam an rawn tirh thuai dawn thu a sawi bawk.

Lok Sabha MP Pu CL Ruala pawhin Mizoram sangha tharchhuah chungchang sawiin phai dilah Sangha ṭha tak tak Mizoram pâwn ami ang quality an thar chhuah theih lai a, a Zo deuha sangha dil awmte thar chhuah a tlêm bakah a quality a hniam deuh bik ṭhin chu zirchian ṭula a hriat thu a sawi a, IWMP hnuaia Project te chu an hmalakna huamchhung (area) a zau hlawm ṭhin em avangin vil hneh a har ṭhin a, hlawhtlinna hmuh loha tham ral mai mai a awm loh nan Project awm sa te a hlawhtlin hma chu nasa taka insawrbing ṭhin turin PIA te a chah a ni.

Meetingah hian DRDA kaltlanga hnathawh zing ami MGNREGS hnuaia hna 591 (Serchhip RD Block – 413, E.Lungdar RD Block – 178) thawh niin heng zinga 560 (Serchhip RD Block – 392, E.Lungdar RD Block – 168) hi thawh zawh tawh a ni a, thawh lai mek 31 (Serchhip RD Block – 21, E.Lungdar RD Block – 10)a awm bawk. Kum 2014-2015 chhung atan Serchhip RD Block huam chhungah tun thlengin Job Card 11305 pek chhuah a ni a, E.Lungdar RD Block huam chhungah Job Card 3442 pek chhuah a ni bawk. Sawrkar laipuiin MGNREGS hnuaia hna siam zinga 60% tal Agriculture leh a kaihhnawih thila hman tur a tih chu tihhlawhtlin a ni tih sawilan a ni.

Kum 2001 leh 2011 inkara Mizoram chhunga Child Sex Ratio chhinchhiahnaah Mizoram pumpui a nausen hmeichhe piang zat chu nausen mipa1000 zela 6 (2001-ah 964, 2011-ah 970) a a pun laiin Serchhip District bikah erawh 25 (2001-ah 974, 2011 ah 949)-in a tlahniam thung a, hei hi Lok Sabha leh Rajya Sabha MP te chuan an vei thu uar taka sawiin chhuichian vat a ngai a ni an ti a, Health Department hotute pawhin a chhan zirchiang a hma an lak vat an beisei thu an sawilang bawk.

IAY hnuaiah kum 2014-2015 chhungin Serchhip District ah In 57 sak phalsak a ni a, Sawrkar laipui aṭangin In 26 sak na tur pawisa hmuh a ni tawh a, Serchhip RD Block ah In 17 leh E.Lungdar R.D Block ah In 9 sak a ni dawn a, a dawngtu tur pawh thlanfel vek tawh an ni.

Integrated Watershed Management Programme (IWMP) hnuaiah Project 5 awmin heng atan hian Annual Action Plan siam mek a nih thu Project Implementing Agency (PIA) ten an sawi.

National Social Assistance Programme hnuaiah  Tar Pension (IGNOAPS) dawngtu mi 1554 (Serchhip RD Block – 898, E.Lungdar RD Block – 656) an awm mek a, Pension hi Bank kaltlanga pek vek an ni.

Hmeithai Pension (IGNWPS) dawngtu mi 141 (Serchhip RD Block – 72, E.Lungdar RD Block – 69)  an awm mek bawk a, Rualbanlo ṭanpuina (IGNDPS) dawng mi 39 (Serchhip RD Block – 20, E.Lungdar RD Block –19) an awm mek bawk.

National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) hnuaiah PHE, Serchhip Watsan Division-in Chhingchhip, Baktawng, Seling, North Mualcheng, Buangpui, Tlangmawi leh Sailulak khua te tan tuilakna an siam zawh sak thu an tarlang a, Swachh Bharat Mission hnuaiah khawfai lawmman dawng turin khaw 4 tan dilna an siamsak thu tarlan a ni bawk.

EE, PWD, Serchhip Division huamchhungah PMGSY Road 5 (Serchhip RD Block – 4, E.Lungdar RD Block – 1) siam mek a ni a, chungte chu Serchhip Block ah: Chhingchhip – Hmuntha Road (24.400 Km), Chhingchhip – Thentlang Road (12.800 Km), Hmuntha – Khawbel Road (19.950 Km), Chhingchhip – Hualtu Road (20.250 Km) a ni a, E.Lungdar Block ah : E.Lungdar – Sailulak Road (18.580 Km) te an ni a, heng kawng te hi January ni 18, 2014 aṭanga thawh ṭan niin thla 24 chhunga thawh zawh tur a ni a, PWD te enkawlna hnuaiah Contractor ten theihtawp chhuahin hna an thawk mek a ni.

EE, PWD, Khawzawl Division huamchhunga PMGSY road siam mek 4 (Lungpho – Thinglian, Chhawrtui – Vanchengpui, Rullam – Lungpho, Lungpho – Hmunzawl) zingah Lungpho – Thinglian chu formation cutting zawhfel tawh a ni a, a dang pawh chak taka hna thawh mek a nih thu tarlan a ni bawk.

MLPC Act, 2014 hnuaiah Serchhip District-ah hrem awm ve ta

Zothlifim - Fri, 01/23/2015 - 13:33

Mizoram Sawrkar thuchhuaka January ni 15, 2015 a MLPC Act 2014 hman a nih hnuah Serchhip District chhungah pawh khauh taka kenkawh a ni a, Serchhip District chhunga a hmasa ber atan Section 43 (a) of MLPC Act, 2014 tlawhchhanin Pi Lalrochami Ralte, Judicial Magistrate 1st Class, Serchhip chuan Lalhlimpuia S/o Chhuanmawii, Hermon Veng, Thenzawl chu thiamloh chantirin a hrem. Lalhlimpuia hi Police vênna hnuaiah Serchhip DC Office chu ni 2 chhung tifai tur leh JN Hospital, Serchhip pawh ni 3 chhung Chawhma dar 10 aṭanga chawhnu dar 3 thleng tifai tura hrem a ni. Lalhlimpuia hian zu in chunga a inlehkhaden thu leh a ruih vanga a bengchhen thu sawiin a thiamlo tih Magistrate 1st Class hma ah hian a sawi a ni.

MLPC Act, 2014 hnuaiah Serchhip District-ah hrem awm ve ta

Zothlifim (Serchhip) - Fri, 01/23/2015 - 13:33

Mizoram Sawrkar thuchhuaka January ni 15, 2015 a MLPC Act 2014 hman a nih hnuah Serchhip District chhungah pawh khauh taka kenkawh a ni a, Serchhip District chhunga a hmasa ber atan Section 43 (a) of MLPC Act, 2014 tlawhchhanin Pi Lalrochami Ralte, Judicial Magistrate 1st Class, Serchhip chuan Lalhlimpuia S/o Chhuanmawii, Hermon Veng, Thenzawl chu thiamloh chantirin a hrem. Lalhlimpuia hi Police vênna hnuaiah Serchhip DC Office chu ni 2 chhung tifai tur leh JN Hospital, Serchhip pawh ni 3 chhung Chawhma dar 10 aṭanga chawhnu dar 3 thleng tifai tura hrem a ni. Lalhlimpuia hian zu in chunga a inlehkhaden thu leh a ruih vanga a bengchhen thu sawiin a thiamlo tih Magistrate 1st Class hma ah hian a sawi a ni.

Pages