Feed aggregator

LALPA A LAWM LO

misual.com - Mon, 07/28/2014 - 14:24

Ni 25.07.2014 zân khan Pianchampha phak lâwm zo thalai thenkhatin Zampuimanga thlan bulah boruak thengthaw an lo va dawngve a, an lo hlim ve viau tepawh a ni mahna le, an mit meng te pawh a lo zim deuh tawh pawh a ni maithei e, kawngpui phah bak zawh liam in, a tam zawk an boral ta a. A zialo takzet mai. Ka tawrh pui hle ani!!!

An chetsual dan leh thih chhan thu lêngvel ah; thenkhat, in ti fing fâl leh in ti fel fâl deuh ten “Awm loh natur a kan awm in, kan tih loh tur sual kan ti thin” ti in tawngkam feikibar nen an lo khawh zui zuai zuai mai pek a. “Sualna nei lo chuan dêng rawh se” tih Bible chang hmanga den let siahsiah mai tak kha ka nap hlawm!!! Ka ti ta lem lova.”Mi vanduaina diriamtu chu hrem lohin a awm lo ang.” (Thufingte 17:5) tih châng te hi kei ni erawhin vawng reng ila a tha hle.

Misual tak pawh an lo ni thei. Amaherawhchu, Angel tekhan an chhungte lo rawn hmasa ta tehreng se ” kan hnenah la cham rih rawh se” an ti ngei hian ka ring!!! Ui tu an la nei a, Hmangaih ngawih ngawih tu an la awm ve a, ngai vawng vawng tu tam takin an thlah liam a, chhungkua an la nei tih hi hria i la. Tiang lam hawia boral reng reng te an ruang zah zo lo paw’n an thlarau tal zah i la, a Kristian viau in a rinawm.

Misual tak pawh lo ni teh reng sela. Pathian ngei pawh in a “Ka thinlung ang pumi” a lo tih hial “Ka fapa Absalom, i thih ai thi thei tehreng ila” ti a tah hawm hawm tu, Lal Davida khan fapa ‘Vatirhkoh’ a sun rêng rêng lo. Fapa sual, a pa lak a hel, a pa lu lak tum zawk ani a țah ni. Kan Pathian hi Misualte thihna ah hian a lawm ngai lo; “I hmelma te hmangaih rawh” ti a min zirtir tu hi misual te tawrhna ah hian a na thin zawk a, Misual te hremna ah hian a lungche fo thin zawk a sin!!! Keini a lova thlarau chawrche zawk te kan lo khengbet ve chawt chawt mai thin hi chu a ringtu hna lo viau mai.

Sual haw tawk lek hian kan piangthar emawni ka ti thin. “Keimah avangin tlangval Absoloma chu va dim ang che u” tih thu zawm ai chuan kan diriam zawk anih hi. Lalpa’n Jeremia hnenah chuan “A nun a ka nun chhung chuanmi suaksual thihna ah hian lawmna reng reng ka nei lo” a tih kha maw le. Kan ram hi inenfiah kan mamawh sualte haw tawk leh hmusit tawk lek hian i piangthar lo teh ang u. “Ephi4:32 tin inkhawngaih tawn a lainatna neiin awm u la, Pathianin Krista a angaidam che u ang bawkin in ngaidam tawn rawh u.” Tih a ni si a.

Thihna chungthu ah hian duhthlang thei kan awmlo a. Thihna hi a chhan leh a vâng a zira nâ a nalo a nilo a; Hmangaihtu thinlungah chuan hliam a hnutchhiah hi a in ang reng fo thin. Tap te tahpui a, Lawm te lawmpui tu Kristian ni tur in kan thlarau khawhawi ti zau lehzual i la, kan lei te veng fimkhur tawh ila a van tha dawn em… Lalpan malsawm rawh se!!!

NB: Be careful with your words. Once they are said, they can be only forgiven; not forgotten!!!

Z.R.Thahmingliana
26.7.2014 / 3:22 Am Tuithiang.

(He thuziak hi lampui changkhat intawn nikhua a biak hmasak ka chan ngai loh leh tawngkamtha a min thlah bânglo tu te ; Kumin kumtir lama Fam ta Pu Para leh U Dê a tan ka hlan e.

Categories: Blogger

Juda 1:18 "Hun hnuhnungah chuan Pathian ngaihsak lo lam anmahni chakna ang zela...

MGB Daily - Mon, 07/28/2014 - 12:07
Juda 1:18 "Hun hnuhnungah chuan Pathian ngaihsak lo lam anmahni chakna ang zela awmin, nuihsantute an la lo awm ang,"

::
Categories: Ni Tin Chang

<a href="http://www.facebook.com

MGB Daily - Sun, 07/27/2014 - 22:48

Categories: Ni Tin Chang

PATHIAN PAWISAWI THENKHATTE THIH DAN

misual.com - Sun, 07/27/2014 - 13:40

PATHIAN PAWISAWI THENKHATTE THIHDAN

Hmanni chu tunlai a phone hmanga an inkawm khawmna lar tak pakhat Whatsapp ah hian ka thiannu pakhatin khawvel mi lar Lal Isua nuihsawh tute leh an thih dan a saptawngin an in thawn chhawn ang chi hian min rawn thawn ve a. Kei lah hi misual, a rin tlak hlawm em tih Google lam atangin kan check nghal vat a, a hmasaber ah Bernard Shaw thih dan an rawn dah chu a lo diklo tih kan hmu nghal pang mai a. Tichuan ka en thla zel a an rawn tarlan loh pawh sawi lan atana tha tih deuh deuh ka ngah ta mai a, tichuan he article hi ka rilru a a rawn thawh ve dan mil in ka rawn ziak chhuak ve ta phawng mai a ni.

Khawvel hi a mak tawh khawp mai a, keini hriat ve phak chinah pawh a lo danglam ve nasa ta hle mai a. Kan naupan lai a kan hriat ngai loh mumang ramah pawh kan suangtuah phak loh thil tamtak kan ramah ngei mai pawh a lo awm in a lo thleng ve ta reng mai. Kan naupan lai kha chuan sarthi, thihdan danglam deuh a thi an awm te khan sar thli kha a tleh thin a, a ram pum khan kan rap in kan sawi luih luih mai thin kha a ni a. Tunlai hunah chuan inthat, ruang chhar tuitla tih vel chu thil mak leh danglam rapthlak vakah pawh kan ngai tawh lo chu a ni ber mai a. Chanchinthar satliah a ni ve ringawt tawh mai a, sarthli pawhin tleh ngaihna a hre meuh tawh lo a ni ang.

Kan nu leh pa ten “An ni chu Pathian awm ring lochhung an nia,” tih an sawi te kha chuan keini chuan Pathian awm ringlo han awm tawp mai te kha chu thil ni theiah pawh kan ngai lova thil mak lutuk ah khan kan ngai thin kha a ni a. Mahse tunah chuan kan ramah ngei pawh Social Media lamah thlengin thalai zingah pawh ‘Pathian awm ka ring lo,’ mipui vantlang hma a ti sak sak ngam kan awm ta teuh mai a, thil mak tehchiamah pawh kan ngai tawh lova, kan khawvel in her danglam zel ina a rawn her chhuah puiah kan ngai satliah ve tawp tawh mai a ni a. Mahse heng ho hian an chhungril nun tak takah Pathian awm hi an ringlo tak tak chiah em tih erawh kan zuk hriatpui chiah lem hlei lova. Pathian hi a awm lo ti pang pang mah ila a awm chiang a, helai India ram hmarchhak kila State intodelh lo ber mai a veng kilkhawr a tuikhur bula vaihlenhlo nena inthenawm satliah chhungte chawmhlawm lehnghal ina ‘Pathian a awm ka ring lo…de de de…’ kan lo tih ve satliah mai avang hian awm ta lo tur a ni reng reng lo a. Kumkhua chatuan in a awm dawn chiang a, tin, a duh dan dan in ro a rel zel bawk dawn tlat.

Pathian awm inti ring lo vel a deusawh taka sawichhe ho hi an thihhnuah engtinge an thlarau chungah kan Pathian hian ro a la rel sak dawn tih lam chu thudangah dah ta ila. Heng sawichhetu ho te hi an damlai la la pawh hian kan Pathian engkim tithei hian an chungah ‘action’ a la ve thin tlat mai le. Chutianga Pathian awm ngaisang lova deusawh a sawichhe thin mi thenkhatte an chuanga Pathianin action a lak dan hi tlem in lo sawi lang lawk teh ang.

Titanic lawnglian an siam tuma an Naval Architect Thomas Andrews-a pawh kha Titanic an sak zawh hlim khan an confi ve mai mai khawp a. Reporter pakhat hian an lawnglian chu a him meuh ang maw tih an zawh chuan Thomas Andrews-a chuan “Pathian meuh pawh in a ti pil thei lovang,” ti in a lo chhang pek a. Pathian chuan a lo ti pil thei nameuh mai a ni ang chu an zinchhuah hmasak ber tum in ni 5 awrh tuipuiah an la zin hman chauh tih ah Atlantic tuipuiah vur tlang a su a, a pil der mai a nih kha. Hemi tum hian mi 1500 zet in nunna an chan a, chung zingah chuan chapo taka “Pathian meuh pawhin a ti pil thei lo ang,” titu Thomas Andrews-a ngei pawh chu a tel ve nghe nghe a nih kha.

Marilyn Monroe, Actress hmingthang hmel tha lutuk mai sexy bawk si ‘America’s Sex Symbol’ an lo tih hial thin pawh kha a show persentation a neih naah thusawitu hmingthang Billy Graham-a hian ava tlawh a. Pathianin amah chu Chanchintha va hrilh turin a tir a ni tih ava hrilh a, mahse Marilyn Monroe khan a lo ngaisang lo nasa mai, “ I Pathian ve kha engatan mah ka ti love….” ti in Billy Graham-a chu a lo chhang a nih kha. Ani pawh kha a tifuh tehchiam lo, hemi hnu kar khat lekah hian a inah thi in an chhar der mai a nih kha. Tun thlengin a thihdan tak hi chiangkuang tak pawhin ala sawi chian theih loh lehnghal. Drugs Overdose an han ti tak na a Kennedy te unau thah a ni mi tam zawk chuan an la ring ta reng tho a ni.

Bon Scott AC/DC Singer in a hla ‘Highway To Hell’ tih kha kan hre vek anga: Hey mumma Look at me I’m on the way to the promised land I’m on the highway to hell Highway to hell I’m on the highway to hell Highway to hell Don’t stop me …ti khan 1979 kuma an hla released ah khan pawr teng deuh deuh in a zai a ni lawmni kha? He hla hi an band in thui tak tak tour nei a an zin kualna thin an nin zia leh hrehawm an tih zia an phuahna ni in anmahni chuan an sawi na a mahse heihi mi tamtakin an zawh lai mek hremhmun lamtluang an zawh sawina a ni tih an sawi thin laka an in sawimawina mai a ni e an ti thung a, a enge dik zawk tih erawh kan hre lo. Mahse an hla thu hian Pathian pawi a sawi a ni maithei, an released hnu a kum leh lawk 19th February 1980 a rawn inher chhuah chuan Bon Scott chu thi a chhar a ni a, a rui lutuk chu ama luak in a lo hnawh hlum der mai a nih kha.

Kum 2005 khan Brazil rama Campinas ah chuan thianho rualkhat hian an thiannu pakhat chu lenchhuah pui turin rui deuh mai chungin car in av va sawm chhuak a. An chhuak tur chu chu nula nu chuan an rui hlawm si a, a ngaihtuah hlawm hle mai a, an tlanchhuak tur chu a fanu kut chu vuan chungin, “Ka fanu Pathian in awmpui che sela venghim che rawh se,” ti in a thlah a. A fanu chuan uangthuang tak chung hian, “Ka nu, Pathian chu a rawn chuang tel ve duh a nih chuan duhleh a bungraw dahna laiah te hian rawn chuang ve mai mai sela, chu lah chu thildang a awm a, a khat tawh bawk si…” te a lo ti vel a, an tlan lliam zui ta nghal a. Ani pawh hi a tawng chhuak fuh tehchiam ta bik lo. Darkar khat hnuaa nu in an chanchin an hriat leh chu an car chu a accident a a chhunga chuang zawng zawng an thi vek tih a ni ta mai reng a. An car lah chu a chhe hneh khawp a, eng ang chi nge a nih pawh hriat theih mang loh khawpin a chhe hneh a mahse mak tak mai in a bungraw phurhna lai chu a chhe tel ve lo tlat mai. Police ho pawh in chulai a bungraw dahna lai tak a chhe tel ve lo chu mak an ti hle mai a, a chhung an han en chuan artui hlir mai a bawm khat chuan a lo awm a, chutiang khawp a a car chhe nasa si chu pakhatmah zu han keh hauh lova. An bungraw bawmah chuan Pathian chu a lo chuang tel ve reng a ni lo maw?

Christine Hewitt (Jamaican Journalist and entertainer) pawh khan “Bible hi khawvela lehkhabu ziak tawh ah chuan a laktlakloh ber a ni…” a ti ve ngawt pek a, a hnu lawk June 200g khan a ruang chu a car chhungah amah tak pawh hriat theih mangloh khawp akang chhe nasa in hmuh a ni der mai a nih kha.

Cazuza (Bi-sexual Brazilian composer, singer leh poet ni bawk) pawh khan Canecio ( Rio de Janeiro ) show a neihna ah a cigarette zuk lai cu an hip vang vang a, a khu van lama pak chhuah pah chuan “Lalpa, ka i chanpual ve a nih kha…” a ti ngawt pek a, kum 32 mi lek a nih hi chuap cancer in hrehawm tak turin a thi daih asin le.

Tancredo Neves (Elected President of Brazil ) pawh kha a tawng fuh vak bik lo. “Inthlannaah kan party in vote 500,000 kan hmuh chuan Pathian meuh pawh in President atangin min paihthla thei lo ang,” an ti veleh mauh mai pek a. Pathian chuan a lo paihthla thei chiang khawp mai vote 500,000 chu a hmu tehmeuh mai President atana an nemngheh hma ni chiah in a damlova an nemngheh hman hma in ani pawh hian a chatuan ram tur a pan ve ta a ni.

Heng ang chi hi sawi tur tamtak awm mahse a tawp nan John Lennon (Singer) hi i han sawi ve leh hram teh ang. The Beatles vanglai chho tak tak kha chuan zaithiamah chuan anni aia lar kha khawvelah chuan an awm chuanglo ti ila ka ti sual tampui awm love. Anmahni pawh khan lar an inti ve tawk a ni ang American Magazine hovin an interview naah an zaitupa ber John Lennon pek khan, “Kristianna hi chu a la tawp anga he khawvela atang hian a la boral ang chu chu ka hre chiang, Lal Isua pawh a tha mahse a ho te hi mi mawl te te an ni tlat. Tunah hi chuan ani aiin kan lar tawh zawk,” an ti ve leh ngawt pek a nih kha. Lal Isua aiin kan lar zawk titu ber kha a hnu lawkah kah hlum a ni ta mai a nih kha.

Aw le, heng ho chanchin hi chu heti chinah hian duhtak phawt teh ang. Heng Pathian awm ring lo leh hmusit a deuhsawh zawnga tawng khum ho chanchin hi insawithaihna thil mai nilovin a tak ngei a thil thleng a ni tlat mai a. Heng thil thleng kan han sawi te hi thenkhat chuan ngaihruatna thil, ngaihbel chawp mai mai ‘Coincidence’ alawm te an han ti takna a kan Pathian engkim hria, engkim tithei leh khawi hmunah pawh awm, engkim siamtu hi chuti mai mai a deusawh a hmuhsit chi a ni lo tih leh misual sim te ngaidam thintu Pathian a nih rual hian Amah hawisan tute chungah chuan chawpleh chilh a action la thin a ni tih hi heng kan han sawi tak atang te hian a lang chiang viau awm e. Chuvangin Pathian awm kan ring lo anih pawhin kan thu kan duhthlanna a ni a tu intih luih theih mah a ni hauh lo a mahse deusawh tak leh hmusit taka tawng khum a sawichhiat hi chu chin loh atan a tha khawp mai. Kan hma lam hun minute kha pawh tidanglam theilo keini mihring te hian kan hmalamah enge lo thleng dawn a kan chuangah Pathianin engtinge ro a rel dawn kan hre si lo…..

BigDaddy Hmahmatea Kulikawn

Categories: Blogger

Sam 64:10 &quot;Mi felte chu LALPA-ah an lawm ang a, amahah chuan rinna an nghat ang...

MGB Daily - Sun, 07/27/2014 - 08:00
Sam 64:10 "Mi felte chu LALPA-ah an lawm ang a, amahah chuan rinna an nghat ang a; Thinlung dik tak pu zawng zawngte chuan an chhuang ang."
Categories: Ni Tin Chang

Sam 63:8-9 &quot;Ka nunna hian a zui tlat chia: I kut ding lamin mi kai &#x21b;hin. Ka nuna...

MGB Daily - Sat, 07/26/2014 - 21:25
Sam 63:8-9 "Ka nunna hian a zui tlat chia: I kut ding lamin mi kai țhin. Ka nuna tihbo tuma zawngtute erawh chu Lei hmun hnuaihnungahte chuan an lût ang."
Categories: Ni Tin Chang

MPL season 3 September thlaah

Mizoram Premier League - Fri, 07/25/2014 - 20:02
Mizoram Premier League season thumna (MPL 3) chu September, 2014 thla chawhma lama tan tura ruahman a ni. MPL Board chuan MPL 3 tluang tak leh hlawhtling taka kalpui a nih theihna turin ruahmanna thar eng emaw zat a duang a.    MPL Under 17 pawh tha zawk leh tluang taka kalpui a nih theihna turin a duang thar bawk. MPL Handbook pawh duan thar a ni a, MPL Handbook tlangzarhna leh MPL 3 atana thil tulte inhriattirna hun July 30, 2014 chawhnu dar 2:00-ah Lammuala MFA Office-ah neih a ni ang a, MPL club official-te sawm an ni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Categories: Infiamna

Sam 62:5 &quot;Ka nunna, Pathian chauh nghak rawh; ka beiseina hi ama hn&#xea;n a&#x21b;anga chh...

MGB Daily - Fri, 07/25/2014 - 13:45
Sam 62:5 "Ka nunna, Pathian chauh nghak rawh; ka beiseina hi ama hnên ațanga chhuak a ni si a."

::
Categories: Ni Tin Chang

Aizawl hmun hrang 2007 leh 2014 a thlalak

misual.com - Thu, 07/24/2014 - 23:21

Axis Bank

Axis bank, Aizawl
May 15 2014, 11:58 AM, Samsung Note 3

33 PM, Panasonic Lumix DMC-FX2
Jan 4 2007, 4:33 PM, Panasonic Lumix DMC-FX2

Categories: Blogger

I was born this way

misual.com - Wed, 07/23/2014 - 11:29

I was 17 when I saw you for the first time! My friends said go and ask her out but i don’t have the courage to do that. We passed out our school i was searching for college the day you feel that you liked me was the day i shone. But in what circumstances does that happen I thought you were my future wife!. I left you because i wanted you to be happy!. After all i don’t want to make you heart broken and you don’t know me who I am!!.

Since i was a childhood i have that feelings, people may tease me i was not that affectionate that time. In middle school the feelings became more and more! I was in high school and i had that dream the dream that i can have that chance!. I moved to the city when i was 16 i was alone yet the feeling is still same.! Now i’m 21 i am still afraid and confused. During the day i talked to you i was not fully concentrated on you I cannot really appreciate the beauty of woman because… i like men!!.

I was 18 and He said “I was standing All alone against the world outside You were searching For a place to hide Lost and lonely Now you’ve given me the will to survive When we’re hungry, love will keep us alive Don’t you worry Sometimes you’ve just gotta let it ride The world is changing Right before your eyes Now I’ve found you There’s no more emptiness inside  I would die for you Climb the highest mountain Baby, there’s nothing I wouldn’t do Now I’ve found you There’s no more emptiness inside When we’re hungry, love will keep us alive”

Mom!! Dad!! how can i tell you!! i don’t want any of you to cry!! Even if i have to die i will. sometimes I get so weird I even freak myself out I laugh myself to sleep it’s my lullaby, sometimes I drive so fast just to feel the danger I wanna scream it makes me feel alive. Is it enough to love? Is it enough to breathe? Somebody rip my heart out and leave me here to bleed Is it enough to die? somebody save my life I’d rather be anything but ordinary please. To walk within the lines would make my life so boring I want to know that I have been to the extreme So knock me off my feet come on now give it to me anything to make me feel alive.

Bro, you were right when you cried out the fact of me. Mom Dad!! even thought you have no clue it was true!. I have a boyfriend when i entered to college, he was the one whom i share all my feeling. Dad!! he was the only one who can comfort me in this word. I believe that God gave me!! When you were laughing in the sitting room i was crying myself under the blanket.You were talking about bro’s girlfriend and ask me whether i had or not; but i hurts me deep inside i was crying! No one knows my feelings, i have you my family but i am alone in this world.

I told him “When you’re on a golden sea You don’t need no memory Just a place to call your own As we drift into the zone On an island in the sun We’ll be playing and having fun And it makes me feel so fine I can’t control my brain We’ll run away together We’ll spend some time forever We’ll never feel bad anymore.”

Back in my parents’ house, back to the shouting out loud, one day you’ll be a man one day you’ll understand. I want to pull it apart and put it back together. I want to relive all my adolescent dreams inspired by true events on movie screens. I am a one man wrecking machine. Here in the present tense nothing is making sense waiting for my moment to come everything has come undone.

I built a time machine I’m going to see the homecoming queen take her to the Christmas dance maybe now I’ll get in her pants whatever. Back with my high school friends meeting where the train tracks end passing round a skinny joint rolling up to Lookout Point.

Categories: Blogger

Sam 61:3 &quot;Nang chu ka tan humhimna, dotute lakah ralv&#xe8;n in s&#xe1;ng nghet tak i ni s...

MGB Daily - Wed, 07/23/2014 - 08:30
Sam 61:3 "Nang chu ka tan humhimna, dotute lakah ralvèn in sáng nghet tak i ni si a."
Categories: Ni Tin Chang

Sam 60:12 &quot;Pathian zarah huai takin kan ti ang: ani chu min dotute rap bett&#xfb; t&#xf9;r...

MGB Daily - Mon, 07/21/2014 - 18:00
Sam 60:12 "Pathian zarah huai takin kan ti ang: ani chu min dotute rap bettû tùr a ni si a."
Categories: Ni Tin Chang

RAMHUAI CHIHRANG HRANG KAN PI LEH PU TE LO HRIAT THIN DAN

misual.com - Mon, 07/21/2014 - 15:12

RAMHUAI CHIHRANG HRANG KAN PI LEH PU TE LO HRIAT THIN DAN:

Ramhuai chungchang hi khawvel hnamtin mai hian sawi tur kan nei theuh hlawm awm e. Heng khawvel hmun hrang hrang a ramhuai an hmuh dan te leh an ngaihdan te hi rawn sawi ka tum a ni lemlova. Kan Mizo pi leh pu ten engtinnge ramhuai hi an lo hriat dan thin hi mi hrang hrang sawi ka lo hriat ve dan atang te leh keimah in ka lo hriat ve dan atang te a rawn lakhawm in thangthar ten kan pi leh pu te ramhuai lo hriat dan kan hriat chian ve deuh theih nan ka rawn sawi ve dawn a ni. Ramhuai te hi an awm lo tih ngawt theih a ni lova, tun thlengin kan ramah leh khawvel hmun dang dangah an la hmu reng a, tin, kan Bible ngei pawhin an awm zia chu chiang takin a sawi bawk a ni.

Kan pi leh pute kha ramhuai bia, thingbul lungbul bia hi kan ti fo mai a. Hei hi a dik hlel ve deuh hlekin ka hre ve thin a. Kan pi leh pu te khan ramhuai hi sual deuh leh tha deuh te,hlauhawm deuh leh hlauhawm lo deuh te awmin an hre thin a. A sual deuh mihring tihnat ching nia an hriat deuhte chu an mahni tihlungawi nan inthawina chi hrang hrang an lo nei thin a, lung lianpuiah te, thing lian pui puiah te puk chungah te awm a an rin avangin chung hmunah te chuan ramhuai ho chu tlawn lungawi a, an mahni an tihnatloh nan an inthawi thin zawk a ni a, chuvangin ramhuai be mi, thingbul lungbul bia kan tih fo mai hi chu a dik lo deuh a ni. Ramhuai kha an va ‘worship’ tlat lo. Ramhuai thenkhat te erawh chu chuti taka hlauh leh biak hial turah chuan an ngai lo va,hlauh erawh chu an hlau ve tho ani. Hmuh theiha an inlar changa an pianhmang leh khawsa-zia ang zelin ramhuaite chu heti hian an hming an lo vuah thliah hlawm a. Heng ramhuan tha , a sual lo chi ni a an ngaih te leh ramhuai sual mi tina thei chi ni a an ngaih te hi lo sawi chho dawn ila atha awm e:

Ramhuai fel mi tina theilo chi ni a an ngaih te:
‎1) SI-HAI: Kan pi leh puten ramhuai zinga nun nem leh zaidam bera an lo sawi thin a ni.Rampalaileng leh dai bul hnaiah an awm deuh ber thin.An pianhmang chu naupang duhawm tak ang hi an ni a,an lu hi a kir deuh chhip chhep hlawma mipa leh hmeichhiate pawh an awm ve bawk.

2) MAIMI: Maimi hi ramhuai tha leh hlauwam lo pawl bawk a ni a, muthilh hlana mi lo zial emaw, thawh attir emaw a ching thin a, mi tihnat erawh chu a ching lo emaw tih tur a ni. Kan pi leh pu te khan mai mizial kan tih anga kan awm hian ramhuai ‘maimi’ an tih hnathawh ah an ngai a ni.

3) RAU: Rau pawh hi ramhuai hlauhawm lo pawla chhiar bawk a ni. In vel leh dai bul naupangho chettlatna lai hi an chenna ber niin an ngai.

4) RAWT: Kan pi leh puten ramhuai zinga dawih bera an lo sawi thin chu rawt hi a ni. Lo riahnaah te hian mi tihthaih an hrat em em a,’rawt,rawt’ tiin an hram noh noh thin.Rawt hram hi mi thenkhat chuan engemaw rannung hramah an ngai thung .

5) KHUALTUPUI: Ramhuai hlauhawm lote zinga chhiar an ni a, mihring hriat tura thawm an neih dan ber chu thlam te, in te a sawi chiam thin.

6) HMUITHLA: Hmuithla hi ramhuai anga ngaih theih ve, mahse, mihring ang taka ralkhat atanga inlar thina sawi a ni. An rawn inlar chang pawhin hnaih theih pawh an ni lo va, pan hnaih dawn chuan hmuh loh karin an bo mai thin a ni.

7) KHUAVANG: Khuavangho pawh hi kan pi leh pute chuan ramhuai tha mi nia an lo ngaih thin a ni. Mihringte pawh hi min enkawlin min veng thei hial niin an lo sawi thin.Pangti khawimaw laia thil dum te tak te te lo awm thin pawh hi khuavangin min hriat hran theihna tur emaw, eng emaw avanga min lo chhinchhiah theihna turah an ngai a, a hmingah pawh ‘khuavang chhinchhiah’ an vuah a ni. Kan kiang velah hian hmuh theih si lovin an khawsa ve a, mihringte ang bawkin nupui pasalte pawh an nei ve a, a chhungkua te pawh an din ve nia sawi a ni. Mihringte hmuah pitar angin a inlar deuh ber thin a, an lung tih-awi chuan mal min sawm thei leh an duh loh zawnga awm chuan min tichhe theituah an ngai.

8) LASI: Pi puten ramhuai tha mia an lo chhiarho zingah cuan lasi hi a lar ber leh a chanchin an lo hriat tam ber a ni. Nula hmel tha tak tak an ni a, tar emaw naupang emaw an awm an sawi ngai lo. Ramsa leh ranvulh chunga thuneitu niah an ngai a, Lasi zawlte chuan sa an kap thei em ema ngaih a ni. Tan Tlang leh a chheh vel Lurh te khi lasi awmna niin an ngai a ni.

Ramhuai sual a an ngaih ho te:

1) TAU: Ramhuai chi khat hlauhawm thin tak chhunlawnah pawh kham karah leh thing zarah te nilum aia thu duai duai thina, a lu vun te hika a hrikte en thin nia sawi a ni a, thenkhat chuan ‘tau luhik’ an ti deuh kher thin. Chuti anga awm hmu chuan a mi melh ringawt pawh lu kawlh rawta natna a ni an ti. Zanah a rualin kham leh ngaw velah te hian meichher chhiin an kal duah duah thin, ralkhat atang chauhin a hmuh theih a ni; chuti ang chi chu ‘tau meichher chhi’ an ti thin.

2) KHAWHRING: Khawhring hi chu ramhuai sual leh vir tak a ni a, mi thil neih an it avangin an buan thluin an pum te a tihnat sak thin. An khawchhungah an lut a, anmahni hmang chuan an thil duh leh phutte chu an lo sawi chhuak thin a ni. Nula hmel tha deuh hian khawhring hi an nei duh bik a, chuti ang an nih avang chuan mi thenkhat chuan in itsikna leh in tihhmingchhiat duhna avanga inpuhna mai niin an rin phah bawk.

3) KHAW-MU: Khaw-mu chu ramhuai sual mihring hruai bo leh lak bo ching a ni. Mihring chin hriat loha bo ta daih te hi khawmu chawi bo an ti thin. Mizoramah hian sawi tur atam hle mai, thenkhat chu an bo hlen daih a, a then chu ni eng emaw zat hnuah an hmu leh bawk a, anmahni zawnga mipui an vah huai huai pawhin an sulhnu hmuh tur reng reng a awm ngai lo va, chawia chawi bo an ni tihte pawh a rinawm ve khawp mai. Khawmu chawi an tih ho an hmuh leh hovin an sawi dan chuan an zakhnuaiah te dawmin an thlawh pui thin a, tin, hmun nuam tak tak ah te kalpui in eitur tuihnai tak tak te an pe thin in an sawi a mahse an kalpuina te chu ramhnuai pilril tak tak te leh kham kar chhengchhe tak tak te a lo ni thin a, an thil ei te pawh chu changpat te pangang te theirah engemaw mai mai te a lo ni thin. Mak deuh mai chu an kalna hi mihring pangai tana han kalna rual loh a kham chhengchia te a lo ni thin a ni.

4) TULUM: Ramhuai chi khat mak tak tak leh rapthlak tak taka chet hmang a ni. Mithi tawh kawchhungah te a lut thin a, mihring ruang hmang chuan mak tak takin a khawsa thin a ni. Hetianga mithi kawchhunga ‘tulum’ a luh hian rei tak erawh chu dam angin an awm tawh chuang lo. Tulum a chhuah veleh khan an thi/che theilo leh chawpchilh mai thin. Mitthi lo nung leh rapthlak tak taka han khawsa thin chu a hlauhawm ema mite’n an rap hle thin.Tin, minung lai kawchhungah te pawh lut in bawraw tak takin a khawsak tir bawk thin ni in an sawi.

5) PHUNG: Ramhuai sual leh hlauhawm zinga mi a ni a, hlauhawm leh rapthlak taka mihring mithmuha inlar ching a ni. Lianpui mai, hang ren run leh hmul deuh thup, hnute fuak duai mai a ni. Anmahni hmuh ringawt pawhin lu kawlh rawta natna a ni. Tin mihring pawh an sawisa hrep fo thin. Phung hi chi nga lai a awm in an sawi a:-

a) Kawlkawlha Phung: Mizo upate’n phung hlauhawm bera an lo sawi thin a ni. Lian em em hmul der dur leh dum zun a ni a,mi rilrute pawh hre vek niin an hria a, chu vangin phung rilru hriate pawh an ti thin a ni.

b) Phungkur: Khawlai leh dai vela cheng thin phung sang em em, kur dulh mai, van tawng hiala lang thin a nih avangin ‘phungkur’ an ti a, a mala hmuh thin a ni. In thum lai pawh kan zo a nih avangin thenkhat chuan inthum kar an ti bawk.

c) Tualphung: Hang mek muk, hmul them thum, hmel chhe tak, a hate pawh fangra tiat nia sawi a ni. Khaw chhunga cheng a nih avangin tualphung an ti thin. Phung hian piring hi an duh em em a, an hmuh chuan an inchuh luih luih thin a ni an ti thin a ni, chu vang chuan thil kan duh leh kan inchuh huai huai thin angte hi, ‘phung zinga piring vawrh ang mai’ tiin tawngkam hi kan lo nei ta a ni.

d) Chawm: Ramhuai chi khat phung nen pawha inang ve tak, lui dung leh kawr ruam vela cheng thin an ni a, hmeichhia vek an nih avangin chawnu an ti deuh kher thin. Nu lian pui, hnute fual diai duai, hang mek muk leh sam hram tak bu niin an sawi a, kawngkawrawi te, piring te, tumbu te hi an chaw ni berin an sawi. Mihring tan hlauhawma an chet sawi a awm lo va, a pianhmang hrim hrim hi tihbaiawm a ni. A hmu apiangin an hlau ve thung a ni.

e) Dengsur: Ramhuai hlauhawm leh sual zinga mi bawk a ni a, phung leh chawm lam pawl bawk an ni. Ramhnuai puk leh thing kawrawngah a cheng thin nia sawi n ni a, hlauhawm tak leh kawlh tak, tih thinrim phei chuan mi vawm fur fur ching niin an sawi. Tun thgleng hian ‘Dengsur” in a lunga a vawm sawi tur an la awm fo mai. Ramriahna ah te mi thlam a riak te lungin an vawm thin a, mak tak main a vawmtu hi hmuh tur an awm ngai lova, tin, ruahsur nasat lai pawhin an vawmna lung hi a hul phing zel a ni, Tin, mak leh deuh mai chu hetiang lunga pawn lam atanga a rawn vawm hian thlam bang chhe miah si lo hian thlam chhungah te lung hi a rawn lut thei thin a ni.

6) HUAI: Kan pi leh puten ramhuai ti a an lo sawi ber thin chu huai chi hrang hrang, an chenna hmun azira hming hran hran an lo vuahte chu a ni a, chung huai chihrang hrang te chu:-

a) Tuihuai: Pi pute khan li lian leh thuk bikte, lui tam takte hian anmahni chenchilhtu huai neiin an lo ring a, an hmingah pawh tuihuai tiin an lo vuah a, a hranpa taka mi tihnat leh tih-khawloh chu an hmang pawh niin an sawi lo va, amah erawh chu tihlungnih loh chuan mi a tihlum mai thin an ti. Rannung leh ramsa chi hrang hrangah te an chang thei a, chuti ang pianghmang chuan mihringte hmuhah a inlar thin. Chuti ang chu ni ngei tur a ni tlangval talawmnai leh huaisen hmingthang Vanzema pawh Mat li pakhat huaite’n an tihlum niin upaten an sawi a, tun thleng hian Mat luaia li pakhat chu Vanzema Li tih a la pu reng a ni.

b) Tlang huai: Pi pute khan tlang lian deuh leh ram leh kham rang nasa deuhte hian huai neiin an lo ring vek a, inthawina thiam-hlaah pawh khawchhak tlang an hriat hlat ber atangin an awmna tlang thlengin an chham thin a ni.

c) Bung Huai: Kan pi leh pu te khan thing lianpui pui a bik takin bung khung lian pui te khan huai neiin an ring a, chung bung huai te chuan mihring te pawh ti damlova, ti thi thei niin an ngai a an hlau thei hle a ni. An lo neih turah te bung kung lian tak a awm chuan a huai tih lungawi nan inthawina hlan hmsa lo chuan lo atan a nei mai ngam ngailo a ni.

d) Sih Suai: Hmanlai kan pi leh pu te khan ramhnuaia sih lo awm hi chuan huai an nei vek in an ring thin a chung chu ‘Sih Huai’ an ti a, mihring pawh tina thei leh chhiatna thlen thei ni in an ngai a. Sih awmna hi chu lovah pawh an nei ngam ngai lo a ni.

Aw le, hengte hi Mizovina ramhuai chuhrang hrang kan neih ka hriat te mi hran hran ziah atanga ka lawr khawm te leh keima lo hriat ve te an ni a. A dang hria chuan han thawh khawm ve teh u khai.

 

BigDaddy Hmahmatea

Kulikawn

Categories: Blogger

Ngaihtuahna nu bulh hual vel karah rilru fim tak i put theiha

misual.com - Mon, 07/21/2014 - 15:10

Ngaihtuahna nu bulh hual vel karah rilru fim tak i put theiha,
Diklo zawk ni awm taka chhal talh che an tumin,
Tungchhova kal mihring zawng zawng rin loh i hlawha,
Mahni inring tawk tlata, an rinlohna che i ngaihhnathiam cheu si chuan;
Dawt puarpawleng leh khualthuthang nuihsan maia,
Thudik arpa chan hun i nghah fan tlat theih chuan,
Huat i hlawh pawha huatna vauchher ve lova,
Tawngthei sabawp mana thiam inchantir i tum hauh loh chuan.

Duhthu sam thei ni la- duhthusam khawvel ngawta cheng si lovin,
Suangtuah thei ni la- suangtuahna lipuia pil si lovin,
Hnehna lawmawm leh chhiatna lungchhiatthlakin an nan hun chea,
Lemchangtu pahnih ang leka i ngaih thuhmun theih chuan;
Nangma kamchhuak ngei hmanga chimawm taka an beihlet chea,
Phatmawi tum hauh lova i beng i dawh mai thei anih chuan;
I nun pum hlana ilo dinchhoh thil hlu te an kehchhiat vek pawha,
I hmanraw ngai te vek hmanga i din that leh theih chuan.

Thawklehkhata hloh duak theihna thil atthlak taka,
Chhut chiang lova i neih thil hlu zawng zawng i thapa,
I hloh vek hunah, bul tan tha leha
I chan tak ui vanga i rum hauh loh theih chuan;
I tha leh zung leh hriatna ten an peihloh san hnu chea,
Tumluihna hmanga ila sawmkhawm fo theih chuan,
Beidawng suh ang che nangmaha awmchhun tumruhna talin,
“Beidawng suh aw” tia a fuih theih hram chhung che chuan.

Mipui sahawk zingah pawh zahawm taka i tawng theiha,
Mi ropui te thian ni chunga mi hnuaihnung te i kawmserh phah lohva,
Thenrual tha leh hmelma ten i lung an tih hnur ngailoh chuan.
A loa luakchhuak ni si lova mitinin an rin chein,
Ngaihdamna pailo hun hi thil thaa i hnawhkhah theiha,
Mitkhap kartin intlansiakna hi chawl lova i beih chuan,
Lei leh a chhunga thil tinreng hi rochung tlak ilo ni anga,
Chu chang a ni lo- ka fapa, mipa diktak ilo ni ang!

Categories: Blogger

Sam 59:1 &quot;Aw ka Pathian, mi dotute lakah mi chhanhim la: mi beitute lak ata hmun...

MGB Daily - Sun, 07/20/2014 - 08:30
Sam 59:1 "Aw ka Pathian, mi dotute lakah mi chhanhim la: mi beitute lak ata hmun sángah mi hláng ang che."
Categories: Ni Tin Chang

Sam 6:1 &quot;Aw LALPA, thinurin mi zilhhau suh la, thinrimin mi thunun hek suh ang c...

MGB Daily - Sat, 07/19/2014 - 15:40
Sam 6:1 "Aw LALPA, thinurin mi zilhhau suh la, thinrimin mi thunun hek suh ang che."
Categories: Ni Tin Chang

Fiat UNO kha…

misual.com - Sat, 07/19/2014 - 12:03

* … India ram a car booking tam ber record a la ni. Booking deposit la hmu lek lo tam tak pawh an awm a ni awm e.

* Silver, White leh Black te hi India a car tam ber te rawng a ni.

* Standard 2000 kha India a car power window nei hmasa ber a ni.

* 60s leh 70s ah khan Hindustan Motors & Premier Auto te khan an duh zah zah motor an siam thei lo. Sorkar in siam theih chin a tuk sak.

* Rajdoot kan tih mai RD350 hi India a siam bike rimaw ber a ni e an tia lawm.

* Hyundai, Nissan & Maruti te hi India atanga car export tam ber tu an ni.

* Premier Padmini waiting period kha kum 10! vel zu ni thin a.

“Fun & Interesting Trivia on the Indian Car Scene” ngaihnawm tak tak dang te tah hian aw[team-bhp].

Categories: Blogger

Khawnge search button?

misual.com - Fri, 07/18/2014 - 16:11

Ka zing tho manual search a old post han hai mai ka tum a ka lut khat ta deuh nge search na tur ka hmu zo mai lo, keimah anga lut khat tan a buaithlak. Dinglam column subscribe chunga google search hi engmah tangkaina a awm lo e. Eng browser pawh hmang ila google search a awm sa vek. Google search ni lovin a(misual.com) site chhung ami hi nia ka search duh. Net muang nen thinchhiat nen a hahthlak ve tlat. Login kher a ngai a la in register lo tan a buaithlak riau.

Login a a dashboard panel a lut kher zel hi chu sawisel lo ang. Chuan hei hi publish kher pawh a ngai chuang lo; lo chhiar ve mai mai tu, ka hmanhmawh lutuk. :D

Categories: Blogger

World Cup laiin Aizawlah crime rate hniam

misual.com - Fri, 07/18/2014 - 16:08

Crime rate has considerably gone down in Aizawl because of World Cup football as the troublemakers were busy watching the matches, SP (Aizawl) LR Dingliana Sailo said on Monday.

According to Sailo, who contacted all the officers-in-charge of police stations in the city, petty crimes, drunken brawls and even road accidents went down considerably during Brazil World Cup football.

- TOI via GoldMember

Categories: Blogger

World Cup laiin Aizawlah crime rate hniam

misual.com News - Fri, 07/18/2014 - 16:08

Crime rate has considerably gone down in Aizawl because of World Cup football as the troublemakers were busy watching the matches, SP (Aizawl) LR Dingliana Sailo said on Monday.

According to Sailo, who contacted all the officers-in-charge of police stations in the city, petty crimes, drunken brawls and even road accidents went down considerably during Brazil World Cup football.

- TOI via GoldMember

Pages