Feed aggregator

Sam 14:5 "Pathian chu mi fel thlahte zingah a awm thin avângin, an hlau em em an...

MGB Daily - Sat, 02/28/2015 - 06:00
Sam 14:5 "Pathian chu mi fel thlahte zingah a awm thin avângin, an hlau em em ang."

::
Categories: Ni Tin Chang

Efesi 4:26-27 "Thinrim u la, sual erawh chu sual suh u; in thinur chu niin tlakp...

MGB Daily - Fri, 02/27/2015 - 13:57
Efesi 4:26-27 "Thinrim u la, sual erawh chu sual suh u; in thinur chu niin tlakpui suh se; Diabola chu hmun kian hek suh u."

::
Categories: Ni Tin Chang

Efesi 4:29 "Thu țha lo reng in kaa'n chhuak suh se, a țulzia ang zela siam țha t...

MGB Daily - Thu, 02/26/2015 - 06:00
Efesi 4:29 "Thu țha lo reng in kaa'n chhuak suh se, a țulzia ang zela siam țha turin thu țha apiang chhuak zawk rawh se, a ngaithlatute tan khawngaihna a lo nih theihna'n."

::
Categories: Ni Tin Chang

Efesi 4:28 "Ruk hmang chuan ru tawh suh se la; tlachham hnenah chuan pek tur a n...

MGB Daily - Sun, 02/22/2015 - 11:46
Efesi 4:28 "Ruk hmang chuan ru tawh suh se la; tlachham hnenah chuan pek tur a neih theihna turin a kuta thil țha thawkin rim zawk rawh se."

::
Categories: Ni Tin Chang

Ringtu Dik Tak I Ni Chiah Em? In Enfiah Rawh Le!

misual.com - Sun, 02/22/2015 - 08:48

1. THUHMAHRUAI
Kan Thupui Innghahna Exodus 23:1-9 thu hi a pawimawh êm êm a. A chhan chu hei hi a ni – Ringtu inti-te hian Pathian nen-a kan inkâr a ţhat leh ţhat loh Sawifiah turin Hmuhtheih-a Example kan pêk theih zinga chiang ber leh fiah ber chu kan “MIHRINGPUITE NEN-A KAN INKÂR ŢHAT LEH ŢHAT LOH” (our mutual relationship with fellow human beings) hi a ni. Hei hi Lal Isua’n chiang takin min hrilhfiah a, “Anmahni chu an rahah in hre mai ang. Hruihlingnei kungah grep rah an lo ngai em ni? Lenhlingah pawh theipui an lo ngai em ni? Chutiang bawkin thing tha apiang a rah tha thin a; thing chhia erawh chu a rah chhe ţhin. Thing ţha a rah chhe thei lo va, thing chhia lah a rah ţha thei hek lo. Chuvangin, anmahni chu an rahah in hre mai ang” tiin (Mat.7:16-20).

Mi chu thusawi thiam engang mahse, experience nei ţha engang mahse, Pathian thu rîl leh thûk te hre hnem engang mahse, Pathian faka lâm leh thilpekah tluk chi ni lo mahse, rawngbawlnaah dinhmun sâng leh ţha zawng zawng chelh kim vek mahsela, a nungchangin belhchian a dawl lova, a chenpui te, a rawngbawlpui te, pawnlam mite (kohhran dang leh ringlote) nena an inkârah thil fello a awm tlat chuan, Pathian nena an inzawmna pawh a ţha chuang hauh lovang tih hi thil chiang sa a ni.

Kan Thu khel tur hi Ringtute tâna Nun Duhawm, Midangte tâna Malsawmna Nun leh Nun-Chhenfâkawm a nih avângin “Ringtu Nun Rangkachak” (GOLDEN RULES FOR GODLY LIVING) tiin ka vuah a ni. Rules a tam deuh hlek a, Rules ţhenkhat chu kan kai-kawp mai ang a, a tawi zawnga chhui kan tum na a, a tawi thei vak lo. Mahni nun-ah ţheuh seng-lut ila, Ringtu dik tak i ni chiah em? tia Mahni in-zawtin ngaihtuahna seng zui zel bawk ila a ţha ang.

2.1. THUDIK LO SAWI CHHAWNG SUH
Ex.23:1, “Thuthang dik lo chu i sawi chhâwng mai mai tûr a ni lo ve.” Bible hian Thudik chu sawichhawng a, sawidarh tura min phut laiin, Thudik lo, Thuthang dik lo phei chu sawichhawng miah lo turin min ti a ni. Tuteemaw chungchânga Dâwt kan sawi hian, an hun kal tawh, kal mêk leh lo la awm tur thlengin kan tih-chhiat sak vek thei a ni.

Chuvangin, Pathianin Dâwt sawi hi a haw hle a, Dâwt hmangten Pathian ram an luah dawn lova, “Pawnah chuan… dâwt ngaina leh dâwt hmang apiangte chu an awm” a lo ti tawp tawh a ni (Thup.22:15). Paula pawhin Pianthar hmaa ze chhe tak-te kha bânsan turin min hrilh a, “In hmân lai awm dân kawnga mihring hlui, bumna châkna anga chhe deuh deuh kha hlîp thla ula. Chutichuan, dâwt sawi bânin, mahni ţhenawm hnenah thu dik tak sawi ţheuh rawh u; inpeng tawn ţheuh kan ni si a” (Eph. 4:22,25) tiin.

Dâwt sawitu chuan AMAH a intihchhiat bâkah, MIDANG a tichhe tel nghal bawk hi a pawi ber lai chu a ni. Tin, Amah mai bâkah, a Rawngbawlpui leh a Ţhian-te leh a Hnathawhna hmun (colleagues, friends & organization) thlengin a ti-hming-chhe tel thei hi a pawi leh-zual lai tak chu a ni bawk. Tuemaw-in, “PASTOR LEH UPATE HI KA RING THEI TAWH LO. DÂW-HEH AN NI. ANNI’N VANRAM AN KAI CHUAN KS LEH TUALTHAT-TE PAWH VANRAM AN KAI VE THO ANG” tia hmusit taka a sawi i hriat chuan, Pastor leh Upa zawng zawng kha Dâw-heh an ni a, an sual a tihna a ni kher lo. Pastor leh Upa ţhenkhat-ten Dâwt sawi an chin avâng leh an tenawm êm avângin Pastor leh Upa dang rêng rêng pawh a hmuh-chhiat phah vek tihna a ni zawk.

2.2. MISUAL ZINGAH TEL SUH
Ex.23:1b, “Hretu fel lo tak nihna tûrin mi suaksual zîngah chuan i kut chu telh ve suh.” Helai thu hian, Hlâwkna kan lo têl ve theihna tura Misual (thil ţha lo tih tum tupawh) thurualpui, ţanpui leh an rorelnaa va tel, thil ţha lo an tih theih nân-a rilru, kut, leh tha leh zung va thawh emaw, misual 2 emaw, a aia tam emaw inthuruala thil sual an tihnaa taksa ngeia va tel ve lam kha a kâwk a ni.

Tunah hian, Dân lova kan rama lo lut ţhin, Ram-dang mite (Foreiner/India mi ni lo) lo hum leh lo ţanpui hi a hlauhawmna leh a pawina kan hre kher lo mai thei. Vai, ILP nei lo lo hum te, Ram-dang mi (Indian anga lo insawi-te) lo hum leh lo ţanpuite (harboring & abetting foreigners) hi Pathian pawi khawihna leh India Dân Bawhchhiatna leh Sorkar dona lian tak a ni tel nghal a ni. Heng Ram-dang mi Dân lova kan rama lo lut te hi Bible-in Misual a tih category zinga tel an ni.

Ţhenkhat chuan Ram-dang mi ni reng siin, India-ah Birth Certificate, Driving License leh Indian Passport thlengin an nei vek tawh. Heng zingah hian Rawngbawltu pawimawh tak tak pawh an tel nia! Râpthlâk tak a ni!!! Ringtu dik tak an nih chuan, Dâwt sawi lovin, an nihna dik tak (True Identity) nen, Visa leh ILP pangngai leh dik takin kan ramchhungah an lutin an chhuak mai tur a ni.

Ţumkhat chu Phaia ka awm lai khân, Hnamdang-mi pakhat hian Birth Certificate leh Driving License leh Indian Passport siamnaah ţanpui turin min sawm a, pawisa pawh tam tham tak min pek a tum a. Mahse, ka hnial fithla tawp a. A thiltih tum dân chu Bible leh India Dân kalh a nih avânga ţha ka tih loh thu pawh tlang takin ka hrilh nghal hmiah mai a ni.

2.3. THIL SUAL TIH TUM MIPUI CHU ZUI SUH
Ex.23:2, “Thil sual tih tumin mipui chu i zui tûr a ni lo va; Thubuaiah pawh a tam lam, a dik lo zâwk lamah chuan i ţang ve mai tûr a ni hek lo.” Helai thu hian, Thil dik tak duh avânga thiltih ni lem lova, Hruaitu (leader)-in a hruai-sual vang emaw, Hruaitu nei lem lo, Mipui Să-hăwk (Mob)-in thil ţha lo an tihnaa taksa ngeia va tel ve emaw, lam a kâwk ber a ni.

Mipui Să-hăwk (Mob) thiltih hian thil ţha lam aiin, thil ţha lo tam tak an khawih pawi zawk ţhin. Mob thiltih-ah rêng rêng chuan (a vai chuan a ni lo), Thil ţha tih duhnaa bul an ţan pawhin dik tawk lo (fel-hlel deuh) a lo inzep leh ţhin bawk. Hei vang hian Pathian Kut leh Roreltu Thuthlûkna nghâk duh lova, Mipui thinrim, ngaihtuahna fim tawh lo, a chhe lam hlir ngaihtuah tawh pungkhawm (Thil sual tih tum mipui) chu ringtuten kan zui loh leh an zinga kan telloh hi a him ber a, chu chu Bible-in min zirtir a tum chu a ni.

Bible aţangin Example la chhuak ila. Juda Mipui Să-hăwk (Mob)-in Uirenu den-hlum tura an rawn hruai lai khân, Juda Dân hmanga dik taka rorelsak tum-a thil ti an ang a. Mahse, a nihna takah chuan, Mipa kha an hum duh vang nge??? Hmeichhia leh Mipa kha den-hlum ve ve tur an nih laiin, Hmeichhia chauh an rawn hruai a nih kha!!! Bible Scholar ţhenkhat chuan, kha thil dik lo tak mai kha Lal Isua’n awlsam taka Uirenu a chhanchhuah theih phahna chhan lian tak pawh a niin an ngai (See Johana 8).

Juda Mipui Să-hăwk (Mob)-in Stephena an den-hlum chungchângah pawh khân, Stephena’n Judate chungchâng a sawi-ah khân Thudik lo leh Dâwt pakhat mah a tel lo. Juda mipui thinrimin an den-hlumna chhan tak zawk chu,,, STEPHENA KHÂN THUDIK TAK, JUDATE SUALNA KHA UALAU TAKA A SAWI CHHUAH AVÂNGIN NÂ AN TI ÊM ÊM A, AN THIN A KHEI TA A NIH KHA!!! (Tirh.6 & 7). Stephena den-hlumna tura Juda Sakhaw Hruaitute aiawha Thutlûkna siamtu leh Hriatpuitu (Authority & Witness) Saula khân, Juda Mipui Să-hăwk (Mob) thiltih kha a dik lohzia a hriat-fiah hnu chuan a piangthar ta a, a hming pawh Paula tia thlâk a ni a, Stephena Thuhrilh (Lal Isua) kha Thupui-berah a nei ta nghe nghe a nih kha.

Mipui Să-hăwk (Mob) rilru hi a fîm lohzia Bible-in a tarlang chiang khawp mai, “MIPUI CHU EI LEH IN TURIN AN ŢHU HLAWM A, INFIAM TURIN AN THO LEH A… INKHAWMNA INAH-TE AN HNAWNTIR ANG CHE U A; A NI, TUPAWH A TIHLUM TUR CHE U APIANGIN PATHIAN CHUNGAH THIL ŢHA TIIN AN INHRIA ANG, CHUTIANG HUN CHU A THLENG DAWN” (1Kor.10:7, Joh.16:2), tih a ni a. Lal Isua Ropui taka Jerusalem-a a luh laia “HOSANNA!!!” tia autu Mipuite bawk kha, a hnu lawkah “KHENGBET RAWH” tia autu an ni leh mai a nih kha.

Chuvangin, Hruaitu leh Fuihpawrhtu an nei emaw, nei lo emaw, Tuteemaw tihchhiatna tura Mipui emaw, Pawl emaw (a Tam lam chu dik tura i ngaih avânga) an Thiltihnaa i tel ve a, i lo inrawlh ve a nih ngat chuan Chunglam khian i chungah Action a rawn la ve ngei ngei dawn a, i him bik hauh lovang. Mipui Să-hăwk (Mob) kha i lo zui ve ngawt ang e.

2.4. MI RETHEI DIK LO TAKIN RO RÊLSAK SUH
Ex.23:3,6, “Mi rethei pawh a Thubuaiah i ţan bîk tûr a ni hek lo. I Mirethei chu a Thubuaiah dik lo takin i rêlsak tûr a ni lo.” Helai thu hian Roreltuten (Magistrate/Police/Khawtlâng Hruaitu, Tlawmngai Pawl Hruaitu leh Kohhran Hruaitu, Roreltu Ţanpuitu) Miretheite chunga Rorelna dik an ken-kawh a ţulna chungchâng a kawk ber.

A sawi tum erawhchu a chiang tawk viau-in a lang. Mirethei chu a lan dâna a lainatawm leh a khawngaihthlâk êm avangin, khawngaih phu-a ngaiin a dik lohnaah pawh hrem duh lova, chhuah zalen mai tur a ni bik lova, Rorelna fel tak leh dik tak chu a chungah hlen ngei ngei tur a ni (Lev.19:15). Pawnlam lang thei leh hmuh-theih ringawt hmangin Rorelnaah Thutlûkna siam loh tur a ni.

Hetihlai vek hian, Miretheite hi khawvelah chuan hnehchhiah, hmuhsit leh enhniam an ni a (Sam 12:5, Amos.2:7, 4:1). An chungchâng thu relnaah pawh ngaihsak loh leh nâm-nul an awl hle a, mihausa leh miropuite angin tute thinlungah mah thu an sawi thûk lo. Hetiang hi an dinhmun a nih avâng hian Pathianin a ngaihsak a, Rethei te, Pachhia te, Hmeithai te, Pa nei lo te tân Pa a nih thu te, an lama a ţan tlat zia-te a sawi chamchi a ni (Deut.14:29, 24:17, Sam 6:5, 72;4, 82:3,4, Thuf.29:14, 31:5, Jer.22:3, Zak.7:10).

Kan ramah pawh hian Mirethei te, Pachhia te, Hmeithai te leh Pa nei lo te hian an chanvo dik tak hi an chang chiah ang em aw? tih hi Zawhna lian tak a ni. Mizoram chu hawina lam apiangah Kohhran Biak In hmuh tur a awm a. Inkhawm turin kan inpel suau suau a. Kohhran rawngbawlna peng hrang hrang lah a tam! Zoram-pawn lama Missionary kan tirh-chhuah te, kan Mission Budget te leh Tualchhung Kohhran tâna kan sen zozai te hi ava tam êm!!!

Hetih lai hian, Pathian Thiltum (God’s Mission) pawimawh tak mai, kan bula awm mêk, “Rethei te, Pachhia te, Hmeithai te, Pa nei lo te an Hrehawm laia Kan leh Ngaihsak hi Kohhran leh Ringtute hian kan ti-ţha tawk em aw?” tih erawhchu inchhût fê tham a awmin ka hria (Tirh.6:1,Jak.1:27). Kohhran Pawl (denomination) ang chuan in-chhuichian leh in-enfiah a hâr deuh a nih pawhin, Ringtu-mimal nangmah khân i tih tur hi i ti chiah em le??? tih hi a pawimawh.

2.5. I HMÊLMA/A HAWTU CHE ŢANPUI RAWH
Ex.23:4-5, “I Hmêlma Sebâwngpa emaw a Sabengtung emaw bo i hmuh chuan, a hnênah i khalh hâwnsak leh ngei tûr a ni. Nangmah hawtu che Sabengtung a phurin a delh beh reng i hmuhin, puih duhna rêng nei lo mah la, i pui ngei tûr a ni”

A chunga Bible sawi tum khi a chiang leng-lawng hle. Kan hmêlma, kan chhiatna tur zawng char char-tu, kan thih hial pawh duhtu pawh nise, Phubâ la mai lova, Ţanpui an ngaih hun apiangah chuan ţanpui zel turin Bible-in min ti a ni. Pathianin Amah Ringtute hi he khawvelah hian “DANGLAM” tura min beisei tlat avângin khawvel mite tih-loh-dân anga thil kan tih hi a ţul tlat si!!!(Rom 12:1-3). Thuthlung Thar Zirtirnaah phei chuan a chiang lehzual a. Lal Isua Zirtirna zawm hi kan tih-tur awmchhun a ni a, tuna hmang thei rih lote pawhin hmang ngei tura ţan kan lâk a ţul a ni.

Lal Isua’n Thuthlung Thar Zirtirna Danglam tak a rawn Au-chhuah-pui a, Matthaia 5:43-44, Luka 6:27-ah, “I Hmêlma hmangaih la, a tiduhdahtu che chu Ţawngţai sak rawh u, a hua che u chu an ţhatna tur ti ula,” tiin. Hei hi Tirhkoh Paula pawhin a rawn Chhun-zawm a, Rom 12:20-ah, “I hmêlma a rilţâm chuan ei tur pe rawh, a tuihâl chuan in tur pe rawh. Chutianga i tih chuan a lu chungah meiling i chhêk-khâwm a ni ang,” a rawn ti ta a ni. Ringtu Dik tak tân chuan Hmêlma leh min Hawtute Beih-let ve lam emaw, an Chhiatna tur zawn lam emaw chu a lang ta lo hrim hrim mai!!!

LAL ISUA ZIRTIRNA (THUTHLUNG THAR ZIRTIRNA) HI THUTHLUNG HLUIIN BEISEI TAKA A LO THLIR KHA A NI. Chuvangin, Ringtu Dik tak, Ringtu-Nun Chhenfâkawm Neitute chuan hetiang lam hawi Testimony sawi tur hi in nei ţeuh ang. Kei pawhin hetiang lam hi ho te-te ka tawng ve tawh. Dâwt hmangin Misual hovin min bei a, ka Eizawnna leh Rawngbawlna min tih-chhiat sak vek a. Ka future thlenga min tihchhiat sak vek tumin ţangrualin hman theih zawng zawng hmanruaah an hmang a, Jail ka thlen phah hial.

Thil mak tak mai erawhchu, Jailah pawh khân rilru hâhna chhetê mah ka nei lova, ka mut a tui êm êm a. Jail-Chaw tui lo zet, Alu chhum, Dailuah dal êm êm, Chi leh Hmarchâ chauh kan hmeh ţhin na a, ka chaw-ei kha a tui lutuk mah mah a, ka thau kung kung mai!!! Daniela-te Ţhian-za-ho kha ka hre chhuak!!! Khatihlai khân tisa takin bei-let ve duh ta ila… tih-theih chu ka nei ve lutuk a ni. Mahse, Ringtu ka nih avângin Lalpa ka nghâk a, ngawi rengin ka tuar a. Misualho duh dân anga thil a thlen vek erawhchu Lalpa’n a phal lo. Tunah chuan Hnehna chu Lalpa ta a nihzia a lang chiang tawh hle.

Dâwta sual tinrenga min hêk laia LAWMNA MIN PETU LEH LALPA KUTA ENGKIM KA DAH THEIHNA CHHAN THURUK chu ahnuaia Bible Chang 3-te hi an ni:-

(1). “Phubâ la suh ula, Pathian thinurna kian zawk rawh u, Phubâ rêng rêng keima lâk tur a ni, keiman ka thungrul ang, Lalpa’n a ti” (Rom 12:19),
(2). “Phuba reng reng Keima lak tur a ni, Keiman ka thungrul ang. Lalpa chuan a mite a ngaihtuah ang” (Heb.10:30),
(3). “Keimah avânga an hau che u a, an tihduhdah che u a, Dâwta sual tinrenga an hêk hunah che u in eng ala thawl ang” (Mat.5:11).

Lalpa Kuta Engkim Dah chu a ţha-in, a lo hahdam-thlâk kher mai. Hetiang ang Thilthleng aţanga Thil chiang êm êm leh Langsâr tak pakhat chu, MIIN (MISUAL LEH MIŢHA) I CHUNGA AN THILTIH AŢANGA I RE-ACTION KHÂN ENG-ANG RINGTU NGE I NIH A TÂRLANG NGHAL A NI. Bible sawi angin, Misualin kan chungah engang thil pawh lo ti sela, ti-let ve lova, phubâ la ve lova, Pathian Kuta dah a, Pathian Thinurna ken zawk hi Ringtute Tih-tur Dik tak a lo ni e. Pathianin Phuba min laksak dawn tih Bible-in min hrilh chiang hle, “In hmêlma nangmahni beitute chu LALPAN a tihtlawmsak ang che u a; a bei tur che u-in kawng khatah an lo lut ang a, kawng sarihah an tlanchhia ang” (Deut.28:7).

Pathian hian Misualho Hrêm dân, Hrêm chunga khêk dân leh Thungrulh dân chu a lo hre ber mai alawm le, “Lalpa chuan Amah ngaihsaktute chu thlêmna ata chhan chhuah dân leh fel lote chu rorel ni atân chuan hrêm chunga khêk dân a hria; châkna bawlhhlawh kawng tisa anga awm leh rorelsakna hmusittute lek phei chu rorel ni atân hrêm chunga khêk dân a hre lehzual a ni. Ât-huai leh tihmawh an ni a, ropuinate an sawichhiat pawhin an khur ngai lo,” (2Pet.2:9-10), tih Ziak a nih kha.

Ringtute hi Khawvela awm kan ni a, Mihring kan nih avângin, Thilţha lo leh Thil dik lo kan hmuh chuan kan thinrim tur a ni. Mahse, Sual erawh kan sual tel kher tur a ni lova, Pathian nen-a inzawm Ringtu dik tak kan nih chuan, kan Thinur pawh Nî-in a tlâkpui tur a ni lo. Kan Thinur chu Thil sual tih nân leh Thil ţha lo tih nân, Midangte chhiatna turin kan hmangin, thil kan ti tur a ni lo (Ephesi 4:26).

2.6. THUDIK RAPBETIN, MIFEL TIHLUM SUH
Ex.23:7, “Thu dik lovah zawng inthiarfihlim daih rawh; tin, Mi thiam leh Mi felte chu tihlum suh; mi suaksualte chu thiam ka chantîr dâwn si lo va.”

He thu hi Rorelna Hmun (Kohhran leh Court)-a Thudik sawi a ţulzia leh Thudik ţan tlat a ţulzia a sawina a ni. Bible sawina dinhmun (context) aţanga a landân chuan, Misual, hausa leh thiltithei tak, ho (pawl) nei ţha tak tuemaw-in Mifel chu îtsikin, Tihchiat tumin a phiar-ru a, Dâwtin sual tinrenga puh-in a hêk a. Thudik tawk lo hrang hrang chu Evidence atâna hmangin theih-tawp chhuahin Roreltu chu hneh (convince) a tum a. Heta Thuhretu (witness) atâna a hman leh Evidence atâna a hman-te hi pawisaa thamin, kawng hrang hrangin dâwt sawi turin a hrilh hlawm a ni.

Hetiang dinhmunah tak mai hian Bible chuan, Thudik rapbet a, Mifel chu tihlum (tichhe) lo turin leh Misual lamah hian ţang lo turin thurawn min pe a ni. Khawvelah hian hetiang lam Case, Mifel Dik Lo Taka Thiam loh chantir “WRONGFUL CONVICTION OR CONDEMNATION OF INNCOCENT PEOPLE” lam hi a tam khawp mai. Kan ramah pawh hian sawi duh ta hlawm ila, hetiang lam Case hi sawi tur a tam hle-in a rinawm. Kan huatzawng, kan ngeizawng, kan er leh kan tluk loh, kan îtsik tak te an nih avângin an chhiat theihna turin theihtawpin thil kan ti ve ţhin a, anmahni Beitute lamah kan lo ţang ve a, kan thurualpui ţhin a ni.

Kohhran Intelkhawm Pawl (World Alliance of Reformed Churches) pawhin “SHAMEFUL RECORD OF CONVICTING INNOCENT PEOPLE” tih Thupuia hmangin, UPDATE MAGAZINE, March 2000.Vol.10, No.1-ah khân hetiang lam hi an chhuah nghe nghe. A hnuaia link-ah hian, Misualten In-thurual a, Mifel Dâwta an puh a, an beihna i hmu ţeuh ang, a lungchhiat-thlâkin, a râpthlâk tak zet zet a ni. http://www.forensiccolleges.net/blog/2010/15-shocking-wrongful-convictions/

Bible pawhin Mihringin Thudik a ngaihsak lohzia lungchhe takin a rawn sawichhuak a, “He hnam hi LALPA an Pathian aw ngaithla lova, thununna dawng lo hnam an nih hi, Thudik chu a boral a, an kâ ata paih bo a ni ta.. Ka beng chhîin ka ngaithla a, Tuman thudik an sawi lo, Tuman, eng nge ka tih tâk? tiin an suahsualna an sim hek lo; Mi tinin mahni kawng an hawi ta ţheuh va, Indo hmuna sakawr lîm buan buan ang maiin.. Bumhmang zîngah i chêng a, An bumna avângin kei mi hre duh lo, tih hi LALPA thu chhuak a ni,” (Jer.7:28, 8:6, 9:6).

Bible sawi khi kan ramah pawh hian a thleng dik tak tak ta e, “RORÊLNA CHUAN HNUNG LAM MIN HAWISAN A, FELNA CHUAN HLA TAKAH MIN DINSAN TA: THUTAK CHU KAWTTHLÊRAH A TLU RENG SI A, DIKNA CHU A LÛT THEI LO A NI,” (Isaia 59:14) a tih kha. Khawvelah hian Thudik ţantu leh ngainatu an va tlêm ta êm!!! Zoram hi engnge kan an ve ang le??? Ringtu Mimal, Pawl leh Kohhran hi kan in-enfiah a hun tak zet zet ta e.

Tirhkoh Paula sawi ang khân, Biak In ţha tak taka Inkhawm fo si, Lâm fo si, Pathian thu zir fo si hian Vanramah hian kan kal lo mai ang tih hi ava hlauhawm ta êm!!!??? (2Tim.3:6-9). Thudik ţantute chuan dem an hlawh a, hmuhsit an ni zui ta zel mai chu a nih hi!!! Zawlnei Jeremiah pawh a beidawng hial kha a ni a, “Thu ka sawi apiangin, ka au chhuak a, ‘Inpâwngnêkna leh inramna,’ tiin ka au va; LALPA THU CHU KA TÂN CHUAN, NILENGA DEM LEH HMUHSIT HLAWHNA CHAUH A NI,” tiin a indawm-kun ngawih ngawih mai a nih kha (20:8).

2.7. THAMNA RÊNG RÊNG LA SUH
Ex.23:8, “Tin, Thamna rêng rêng i la tûr a ni lo: Thamna chuan khaw hmu lai mitte hi a tihdelsak ţhîn a, mifel thu chu a tihkhawlohsak ţhîn.”

He Bible thu sawi tum hi a chunga kan sawi tâk “Thudik Rapbetin, Mifel Tihlum suh” tih nen-a inzul leh ţangdun, in unau tlat mai thu a ni. Misual chuan, Mifel a tih-tlûk theih nân, a tih-chhiat theih nân leh a tihhlum theih nân, Mihring kha Thuhretu leh Hmanrua (witness & evidence) atân a neih a, a hman ve tho a ngai a. Mipui Să-hăwk (Mob) fuihpawrh tur leh hmanruaa hmang tur pawhin, Mipui Să-hăwk (Mob) kha pawisa-in emaw, thil ţha engemaw-in a tham-lungawi emaw, a kâ a hup-sak (bribe) emaw a ngai tho tho a ni.

Thamna miin a lâkna Chhan leh Midang a thamna Chhan hi Kawng 2 a awm a (Thamna kan tih hian Eirûkna, Hlemhlêtna a huam telah ngai ila):-
(1). Thil dik lo a tih duh vang,
(2). Amah-in tihtheih a neih tawh loh avângin midang a ruai.

Pathianin Thamna hi a haw khawp a, “PAWI KHAWIH LO THAH NÂNA THAMNA LATU CHU ÂNCHHE DAWNGIN AWM RAWHSE, an ti ang a. Mipui zawng zawngin “Amen” an lo ti tur a ni” (Deut.10:17, 27:25), “Thamna hian Mifing pawh mi-â ah a siam a, rilru chhia a puttir a” (Thuh.7:7), “Roreltuten Mifelte tiduhdah tur leh thisen chhuah turin Thamna an la a, an ngiat hial a, Thamna beiseiin ro an rel a” (Ez.22:12, Amos.5:12, Mika 3:11, 7:3), RAM (KOHHRAN PAWH A TEL NGEI ANG CHU!) A CHHIAT-NA CHHAN BER PAWH LALTEN THAMNA AN LÂK VANG A NI TLAT MAI!!! (See Thuf.29:4).

Tichuan, kan Zoram chhunga Sualna leh Chhiatna, Thlarau lama Ţamna thleng mêk te, Sorkar leh Society leh Chhungkua leh Kohhran-te kan chhiat tial tial-na chhan hi kan Sorkar Hruaitu te, Sorkar Hnathawk te, Kohhran Hruaituten Thamna (Eirûkna/Hlemhlêtna/Thamna) an lâk vang a ni mai lawng maw??? A Chhan bulpui ber a nih loh pawhin, a pawimawh ber-te zingah chuan a tel phâk ngei ang (Joshua 7).

Singapore saw Bhudhist ram an ni na a. Thamna, Eirûkna leh Hlemhlêtna a tlêmin, hetiang Case hi an nei tlêm hle a, “KHAWVELA EIRÛKNA TLÊMNA BER RAM 5-NA” (5th Least Corrupt Country) a hauh phâk hial a ni. An Ram pawh saw Crime-ah a hniam a, an Mipui pawh an Ralmuangin an Zalen êm êm a ni. Kristian Ram (USA, Korea, Mizoram, etc.) te aiin Crime Rate a hniam zawk a, Mipui an Ralmuang zawk tlat mai saw!!?? An Hruaitu Mr. Liao Ran chuan, “MIPUITEN DÂN LEH HRAI AN ZAWM ŢHAT ÊM AVÂNG LEH SORKAR HRUAITUTE AN RINTLÂK ÊM (ACCOUNTABILITY) VANG A NI” a ti.

Bible-in, “DIK TAKA LALIN RO A RÊL CHUAN RAM A PHUISUI A, THAMNA A LÂK CHUAN RAM A CHHE ŢHIN” (Thuf.29:4) a tih angin, DIKNA LEH RINAWMNA AN NGAINAT TLATNA CHU SINGAPORE CHAKNA THURÛK LEH AN MAMAWH CHHÂNNA BULPUI-BER (main reason & answer) a ni mai lawng maw? tih hi Thilchhui mite Zawhna lian tak chu a ni ta a ni.

2.8. HNAM-DANG HNEHCHHIAH SUH
Ex.23:9, “Hnam-dang i hnehchhiah tûr a ni lo: nangni pawh Aigupta ramah khân hnam-dang in lo nih tawh avângin hnam-dang rilru put dân chu in hre si a.”

Hnam-dang mi (ram-dang mi) chunga kan rilru put hmang tur leh kan lo enkawl/dawnsawn (treat) dân tur Bible-in min hrilh hi a pawimawh hle. Bible sawi-tum dik tak hrechiang hawt lova “Hnam-dang huat loh tur” tia a pawng a taka lâk-vawng vak chi erawhchu a ni lo deuh.

Pathianin Israel fate hnenah khân Hnam-dang (ram-dang mi) rêng rêng chu ţha taka enkawl a, dawngsawng turin thu a pe thlap a, dik lo taka hneh-chhiah leh sawisak a phal lo (Ex.22:21, 23:9, Lev.19:33,34, 23:22, Deut.14:28, 16:10,11, 24:19). Hnam-dangte hian Israel fate nen-a ang-khata an chan ve theih leh an ţawmpui theih 3 a awm a:–

(1). Serh an tan chuan Kalhlen kût an hmang ve thei ang (Ex.12:48),
(2). Lalpa tâna rimtui meia thilhlan a hlan duh chuan phalsak an ni (Numb.15:14),
(3). Tualtlânna khuaah an tlân luh phal a ni (Numb.35:15).

Amaherawhchu, Hnam-dang (ram-dang mi)-ten an Bawhchhiat thiang miah lo thil 6 a awm a, chungte chu:-
(1). Chawlhni an serh tur a ni, Chawlhni-ah hna an thawk tur a ni lo (Ex.20:10),
(2). Pathian hming an sawichhiat chuan tihhlum tur a ni (Lev.24:16),
(3). Moleka hnena a fa hmanga inthawi chu tihhlum tur a ni (Lev.20:2),
(4). Mutpui loh tur mutpui chu tuithlar tur a ni (Lev.18:26-29),
(5). Sa thi ruang khawihtu chu a bawlhlawh ang (Lev.17:15),
(6). Israel mi leh Hnam-dang mi an inneih-pawlh tur a ni lo (Deut.7:1-6).

A chunga “HNAM-DANG-TE TÂNA KHAPNA THUPEK 6”-te khian, Thil (issue) hrang hrang pawimawh tak tak a huam a, Issue 5-ah ţhenin, hetiang hian Sawifiah ta ila:-

(1). CHAWLHNI SERH & PATHIAN SAWICHHIAT: Hei hi Thlarau lam thil a ni. Kan ram, “Zoram hi Kristian ram” tia kan chhal ngam tak tak dawn a nih chuan, Hnam-dang lo awm (cheng) ve te pawhin Chawlhni hi an serh ve tur a ni a, kan Pathian an sawichhiat chuan an chungah dân kan lek ve ngam tur a ni.

(2). MOLEKA HNENA INTHAWINA: Pathian do zawnga Setana biakna leh a kaihhnawih thil – aien, kutze-en, Vai pathian bân 10 nei biak, etc. tih lama inhnamhnawih chu, Bible sawi angin ‘tihhlum tur’ a ni!!! Aien, kutze-en, Bân 10 nei biak tih vel hi Hnam-dang ten an ching viau tih chu kan hriat sa a ni.

(3). MUTPUI LOH TUR MUTPUI-TE: Uchûak taka Sex hmang- Chhungte hnai mutpui te, Mipa leh mipa (hmeichhia leh hmeichhia) innei leh inpâwl te, ran pâwl te chungah action nâ taka lâk tur a ni. Tuai leh Patil (Gay & Lesbian)-te chungah dân kan chelek ngam chiah dawn em le?

(4). SA THI RUANG KHAWIH-TE: Sa thi ruang khawih hi Hriselna atâna pawi thei thil a ni. Hriselna lam kaihhnawih-a hrêm ngai te pawh thlei bik nei lova action lâk zel tur a ni.

(5). HNAM ISSUE: Hnam-dang nupui-pasala nei-te chungah action lâk tur a ni. Mingo emaw, Midum emaw, Nupui-Pasala Neitute chu Nehemiah tih angin “kut thawh meuhvin” action kan la ve ngam meuh ang em le??? (cf. Neh. 10, 13:23-29).

Pathianin Hnam-dangte tâna Khapna Thupek a Chhuah, a chunga Tarlan tâk-te khi Hnam-dang-ten an Bawh-chhiat chuan Action la nghal vat turin Israel fate chu Pathianin Thu a pe thlap bawk tih kan hmu a. Hnam-dangte hi ţha taka enkawl a, an chunga ţhat-chhuah tura Thupek kan nih ang tho hian, Hnam-dangte hian Anmahni tâna Khapna Dân an Bawhchhiat chuan dim miah lova dik taka an chunga action la hmiah hmiah turin Pathianin min phut tel bawk a ni, tih hi kan theihnghilh loh a ţha hle a ni.

3. THU HMÂWRBAWKNA
Kan sawi tâk ang khân, Golden Rules hi “Pathian nen-a kan Inkâr” lam aiin, kan “MIHRING-PUITE NENA KAN INKÂR” a ni ber a. Kan Rilru put hmang te, kan Ţawngkam chhuak te, kan Chêtzia te, leh kan Thiltih te khân Ringtu Dik tak, Ringtu Nun Duhawm, Midangte tâna Malsawmna Nun, Nun-Chhenfâkawm, Ringtu Nun Rangkachak Neitu kan ni leh nih loh a Hrilhfiah chiang mai dawn a ni.

Thufing chuan, “ACTIONS SPEAKS LOUDER THAN WORDS” (People May Doubt What You Say, But They Will Believe What You Do) a ti a. Thusawi aiin Thiltih hian Thu a lo sawi ring zawk daih a, Nun a lo khawih Danglam daih zawk a lo ni. Thiltih hian Midangte Nun-ah pawh Awmzia a lo nei thûk zawk daih a, an Nun a lo Hneh thei ber zawk a lo ni. Bible-in, “Miin in chunga an tih a, in duh tur ang zelin mi chungah pawh ti ve rawh u,” (Luka 6:31) a ti bawk a. Bible aţang ngeiin Mipui Să-hăwk thiltih tenawm-zia leh ţhat lohzia kan hmu a. An Thiltih Sual Râpthlâk tak tak aţangin Zir tur kan nei ţha hle a. Hei hian, a Number tam lam ringawt ngaihdăn hi a Pawm-tlâk ber lem lova, a Zui-tlâk ber lem loh tih a lang chiang hle a ni.

GOLDEN RULES HI KAN MIHRINGPUITE NENA KAN INKÂR-A HMAN TUR A NI KAN TI A. MAHSE, GOLDEN RULES HIAN VANRAM A KAWK TLAT MAI LE!!! Chuvangin, Ringtu, Piangthar inti si, Midangte Khing ut ut ţhin leh an Chhiatna tur zawng reng mi i nih chuan, i thlarau a ngaihtuahawm hle tihna a ni. I Thiltih duh dân leh I Chêtzia aţanga chhûtin Ringtu Dik tak i ni lo tih a lang tlat. Lal Isua nena Inzawm Ringtu Dik tak, Rinnaa awm i nih leh nih loh ngun takin infiah vat ang che (2Kor.13:5). Chutilochu, Tirhkoh Paulan, “Tun dam chhung chauhva Krista chunga beiseina kan neih chuan mi zawng zawnga khawngaihthlâk ber kan lo ni ang” tia a lo sawi ang khân, I Sim lohva, I insiam-ţhat loh chuan Vanram chu i hlat viau tihna a ni (1Kor.15:19).

Miten min chhiar, Min thlir reng e,
Ka awm dân zawng zawng an hai lo,
Krista nun-mawi leh Chanchin Ţha,
Keimahah hian hmuh an châk ţhin.

“IF YOUR RELIGION HAS NOT CHANGED YOUR LIFE, YOU NEED TO CHANGE YOUR RELIGION”

Categories: Blogger

THIH A HLAUHAWM TAWHLO

misual.com - Wed, 02/18/2015 - 09:53

THIH A HLAUHAWM TAWHLO
H.zate
Hmar Run

Khawvel hian nihphung a nei a, a chhunga cheng inti khawvel neitute hian tihdanphung kan nei leh a, chu kan tihdan chuan a thalam leha chhelamah min hruaiin min herliam thin zawng a nih hi.
Hnam tin hian kalphung le nihphung kan nei a, thihna ani emaw lawmna lam ani emaw kan tihdan leh kan dan ang zel chuan kan kalin kan lawmin kan lawmlo thin. Nula thianghlim leh Tlangval thianghlim kohhran dana an inneih hian kan Unau Hmar leh Hmar kohhrante chuan Dan a innei anti a, Kohhran dan nilo a innei chu dannaw (danlo) a nil eh mai a, keini Mizoram a chengte leh Kohhrante chuan Dan sang leh Dante kan nei thung a, chu chuan kawng thenkhatah thatna thlen mahse a tamzawkah chuan Dan a innei hlutna a tibo a, Dan leh Danlo a nih tawpna ah chuan danlo a innei chu anzak a, dana inneih an tum vek thin. Keini ah chuan dan v eve anih tak avangin dansang aiin dante a innei antam a, dan sang ngaihthahna a tamphah te pawhin a lang. engnge i ngaih ve dan le.

Dan hi kan zam ve teuh a, thihna leh Thatna ah thleng dank an nei a, Hamaa Bharat a cheng kan nih vag te pawh nifahming heti em em a dank an ngah bik em em ta mai hi. Sawisel thu cheng suh, kan dan ngah em vang hian thihdan pawh hi kan ngah narawh, Tualthi, Sarthi,Hlamzui kan ti a tam lutuk emawni tih mai awl tak ani. Heng hi chu thuhran nise, thihtha leh thalo kan nei a, thihdan rau rau-ah thlanna-awm deuh hlek te pawh a awm thin anih kha. Tunhma chuan Thihdan thalo a thi kan tih mai, sara thi leh natna avanga boralte, Ruihhlo vanga boral nih te kha a zahthlakin a hlauhawma, thih hrim hrim pawh a hlauhawm tawh laiin khang anga thih leh lek phei kha chu khawtlangin an diriam mai bakah vuituin a vui danah pawh a zahthlakin a nuam lemloa, a thalmuanthlak lo hle thin.

Tunah chuan, khawvel a danglam, nilo, a chhunga chengte kan danglam tawh a, kan ngaihdan te hi a tluag zo tawh nge thil hi kan ngaizamin kan sawimam thiam tawh riau a , ruihhlo ngawlvei thi pawh kan sawimawiin kan sawi vanram kai zung zung tawh mai a, ruihhlo ngawlvei thi leh Kohhran rawngbawltu thi kan sawi thlamuandan a in ang pat tawh mai a, a then phei chuan ‘ Kohhran rawngbawltu pawh hi engmah anni biklo’ an ti a, a thlaraumi zawk hi rinhelh an kai zawk mah tawh n te hian a lang hial thin. Hetia kan insawi thlamuan vak hian engnge sawtna awm a? engnge hlawkna awm chuang ang le? Nawhchiuar thi pawh kan sawi kai thei mai chu ani tawh si a. heti hi chuan sual rawngbawla thih hi a hlauhawmlo zo tawh a, vanram kai vek tur kan nih takah hi chuan sual rawngbawl a thih a thlanawm zawk fo tawh.( Kan sawi danah). Mitthi chhungte an han ding a Ruihhlo bawiha tang, khawtlang tan leh Kohhran tana engmah nilo, Puitling a a luh zana a inkhawm bak chu ala inkhawmlo hial lo’ng maw?! Tih mai tura inkhawm ngailo pawh ‘ a thih dawn tep khan danglam takin Pathian a hmu a’ a thih hma ni khan amah ah hlimna thar a awm tlat a, Pathian a ko ve a’ tih te an han sawi a, kan hriatloh hlanin an lo sawi vanram kai der tawh mai a, ani tak e, Isua ruala thi tura khenbeh pawh a thih dawn a ruaiah chatuan nunna a char kha ani a, thihdawn a ruaiah chatuan nunna chu a char theih the meuh mai, mahse, heng kan sawimawiho hi hetiang hi an ni vek ang em? Kan in sawimawi a, khawtlangin a thi pawh kan lawm a a tla zawk emaw kan tih te pawh an han sawimawi a, chatuan ro luah ngei ngei tur angin kan han sawi a, a fuh chiah em chu ka hrelo. A vuitute ngei pawhin thawhlehnani a tho ve a Chatuan ro luah ve ngei tur leh Fapa dinglama awm ve turin kan han vui ngawt te hi a thlamuanthlak a, a zia phian hian ka hria. Hetia kan intihfo avang hian Sual rawngbawl a, Khawtlang tan pawha hnawksak ni chunga thih hi a hlauhawm tawhlo a, Drugs ngawlvei puar lenglung pawh kan sawikai theih chuan thih hi a hlauhawm tawhlo a, chuai chuan khawvel hreawm a awm reng ai chuan thih vat vat a chatuan ro luah ve vat hi a chakawm tawh a, anihloh vek pawhin Khawvel mawina hi chen ila, Ruihhlo, mipat hmeichhiatna laka insum a ngailo, Drugs ngawlvei le zu ngawlvei mah kan sawikai theih chuan nawhchiuzar pawh kan sawikai thei tih hi ka hria a, tin, nawmchenna avanga natna tihbaihawm veite pawh kan sawi kai theih tak zelah hi chuan Ui leh Ar ang hian a rem rem inkawp fer furmai ila engnge pawina vak awm anga, kan thih hnu-ah vanram lamah min thawlut dawn tho a. chumai ala nilo, Kohhran a inhmang a, Thatlai nun pawh chen ve hmanlo a Krista tana inhlan a ni tin zan tin mai a buaite chan ang kan chan leh theih dawn tho chuan inser thianghlim hi engnge a tulna awm chuang le. Chak ve reng si a insum te hi engnge a tulna awm chuang Fapa dinglama ding tur theuh theuh te chu le, chumai ala nilo , leiah khawvel chen bawk, vanah a chan tha tha kan chang leh dawn tho a, sual rawngbawl a ruihhlo leh mipat hmeichhiatna bawiha tang chunga thih hi a hlauhawm tawhlo. Kan sawimawi thim em a sual rawngbawl chunga thih hi a hlauhawm tawhlo ani berin a lang e.

Hmar Run,
Thingdawl
Ni 9 February 2015

Categories: Blogger

Serchhip Town-ah VC Member 57 awm dawn

Lenkawl - Tue, 02/17/2015 - 10:04
Village Council inthlanpui neih tura hman tur Electoral Roll nimin a tarchhuah tak a\anga a lan danin Serchhip Town chhungah Village Council 11 a awm dawn a, heng VC 11-ah hian Member 57 awm theiin heng zingah hian VC member 45 te chu mipa an ni anga, VC Member 12 te chu hmeichhia an ni ang. Tarlan tawh \hin angin Serchhip Town chhunga Village Council 7 awm \hin chu Village Council thar 4 siam belhin Serchhip Town chhungah Village Council 11 a awm tawh dawn a. Sorkar in VC ramri alo siam tawh \henkhat chu siamrem leh hlek a nih avangin Ser-chhip-I a\anga Serchhip-X VC zawng zawng ten seat 5 \heuh an nei thei tawh dawn a, seat 5 awm theihna ah hian sorkar in ruahmanna a siam angin hmeichhia te tan seat 1 \heuh hauh a ni dawn a, Town chhunga VC lian ber Chhiahtlang VC-ah chuan In 729 awmin anni chauh hian seat 7 an nei thei dawn a. Seat 7 awmna ah hian hmeichhia te tan seat 2 hauh a ni dawn thung a ni. Hetihlai hian inthlanna neih hun tur hi hriat ala nilo nain Party hrang hrangte chu an inbuatsaih mek a, rorellai Congress Party-a Unit hrang hrangte chuan Candidate tur rawtna an siam mek a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Serchhip Town-ah VC Member 57 awm dawn

Lenkawl (Serchhip) - Tue, 02/17/2015 - 10:04
Village Council inthlanpui neih tura hman tur Electoral Roll nimin a tarchhuah tak a\anga a lan danin Serchhip Town chhungah Village Council 11 a awm dawn a, heng VC 11-ah hian Member 57 awm theiin heng zingah hian VC member 45 te chu mipa an ni anga, VC Member 12 te chu hmeichhia an ni ang. Tarlan tawh \hin angin Serchhip Town chhunga Village Council 7 awm \hin chu Village Council thar 4 siam belhin Serchhip Town chhungah Village Council 11 a awm tawh dawn a. Sorkar in VC ramri alo siam tawh \henkhat chu siamrem leh hlek a nih avangin Ser-chhip-I a\anga Serchhip-X VC zawng zawng ten seat 5 \heuh an nei thei tawh dawn a, seat 5 awm theihna ah hian sorkar in ruahmanna a siam angin hmeichhia te tan seat 1 \heuh hauh a ni dawn a, Town chhunga VC lian ber Chhiahtlang VC-ah chuan In 729 awmin anni chauh hian seat 7 an nei thei dawn a. Seat 7 awmna ah hian hmeichhia te tan seat 2 hauh a ni dawn thung a ni. Hetihlai hian inthlanna neih hun tur hi hriat ala nilo nain Party hrang hrangte chu an inbuatsaih mek a, rorellai Congress Party-a Unit hrang hrangte chuan Candidate tur rawtna an siam mek a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

VC inthlanna hman tur E. Roll tlangzarh a ni. VC 52-ah vote nei thei 45,945 awm dawn.

Lenkawl - Tue, 02/17/2015 - 10:03
 Kumin a Mizoram District 6-a Villaeg Council inthlanpui neih tura hman tur Electoral Roll chu nimin khan tarchhuah a ni ta a, Ser-chhip District chhung Village Council 52-ah vote nei thei mi 45,945 an awm ang. Serchhip District-a Village Council inthlanna neih tura hman tur Electoral Roll hi nimin chawhma dar 10:30 khan Serchhip District Election Officer, Juhi Mukhejee, IAS chuan Serchhip DC’s Meeting Room-ah a tlangzarh a. He Electoral Roll a\anga a lan dan chuan Serchhip District chhunga Assembly Constituency pathum (3)-ah Village Council 52 awmin heng ah hian a pumpui ah chenna In 12,983 awmin vote nei thei mipa 22,508 leh hmeichhia 23,437, an vaiin vote nei thei 45,945 an awm dawn a. 26-Serchhip ST (AC) ah Village Council 16 awmin chenna In 4874 a awm a, Vote nei thei 16,255 (mipa-7782, hmeichhia-8473) awmin Thenzawl East Village Council chu vote nei thei bakah chenna In tamna ber niin Vote nei 2426 (mipa-1176, hmeichhia-1250) awmin chenna In 774 a awm a, Vote nei thei leh chhungkaw tlemna ber chu Neihloh niin Vote nei 209 (mipa-114, hmeichhia-95) awmin chenna In 54 a awm a ni.
    27-Tuikum (ST) AC-ah Village Council 19 awmin chenna In 3818 a awm a, Vote nei thei 14,666 (mipa-7271, hmeichhia-7395) awmin Chhiahtlang (Vanchengte telin) Village Council ah Vote nei thei leh chenna In a tam berin Vote nei 2801 (mipa-1367, hmeichhia-1434) awmin chenna In 729 a awm a, Vote nei thei leh Chhungkaw tlemna ber VC chu Hmawngkawn niin Vote nei 121 (mipa-60, hmeichhia-61) awmin chenna In 31 a awm a ni. 28-Hrangturzo (ST) AC-ah Village Council 17 awmin chenna In 4291 a awm a, Vote nei thei 15,024 (mipa-7455, hmeichhia-7569) awmin Vote nei thei tamna ber North Vanlaiphai Village Council ah Vote nei 2418 (mipa-1180, hmeichhia-1238) awmin chenna In 653 a awm a, Chenna In erawh East Lungdar ah tam berin 680 a awm thung a ni. Vote nei (mipa leh hmeichhia) bakah Chhungkaw tlemna ber Village Council chu Chekawn niin Vote nei 188 (mipa-97, hmeichhia-91) awmin chenna In 50 a awm a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

VC inthlanna hman tur E. Roll tlangzarh a ni. VC 52-ah vote nei thei 45,945 awm dawn.

Lenkawl (Serchhip) - Tue, 02/17/2015 - 10:03
 Kumin a Mizoram District 6-a Villaeg Council inthlanpui neih tura hman tur Electoral Roll chu nimin khan tarchhuah a ni ta a, Ser-chhip District chhung Village Council 52-ah vote nei thei mi 45,945 an awm ang. Serchhip District-a Village Council inthlanna neih tura hman tur Electoral Roll hi nimin chawhma dar 10:30 khan Serchhip District Election Officer, Juhi Mukhejee, IAS chuan Serchhip DC’s Meeting Room-ah a tlangzarh a. He Electoral Roll a\anga a lan dan chuan Serchhip District chhunga Assembly Constituency pathum (3)-ah Village Council 52 awmin heng ah hian a pumpui ah chenna In 12,983 awmin vote nei thei mipa 22,508 leh hmeichhia 23,437, an vaiin vote nei thei 45,945 an awm dawn a. 26-Serchhip ST (AC) ah Village Council 16 awmin chenna In 4874 a awm a, Vote nei thei 16,255 (mipa-7782, hmeichhia-8473) awmin Thenzawl East Village Council chu vote nei thei bakah chenna In tamna ber niin Vote nei 2426 (mipa-1176, hmeichhia-1250) awmin chenna In 774 a awm a, Vote nei thei leh chhungkaw tlemna ber chu Neihloh niin Vote nei 209 (mipa-114, hmeichhia-95) awmin chenna In 54 a awm a ni.
    27-Tuikum (ST) AC-ah Village Council 19 awmin chenna In 3818 a awm a, Vote nei thei 14,666 (mipa-7271, hmeichhia-7395) awmin Chhiahtlang (Vanchengte telin) Village Council ah Vote nei thei leh chenna In a tam berin Vote nei 2801 (mipa-1367, hmeichhia-1434) awmin chenna In 729 a awm a, Vote nei thei leh Chhungkaw tlemna ber VC chu Hmawngkawn niin Vote nei 121 (mipa-60, hmeichhia-61) awmin chenna In 31 a awm a ni. 28-Hrangturzo (ST) AC-ah Village Council 17 awmin chenna In 4291 a awm a, Vote nei thei 15,024 (mipa-7455, hmeichhia-7569) awmin Vote nei thei tamna ber North Vanlaiphai Village Council ah Vote nei 2418 (mipa-1180, hmeichhia-1238) awmin chenna In 653 a awm a, Chenna In erawh East Lungdar ah tam berin 680 a awm thung a ni. Vote nei (mipa leh hmeichhia) bakah Chhungkaw tlemna ber Village Council chu Chekawn niin Vote nei 188 (mipa-97, hmeichhia-91) awmin chenna In 50 a awm a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Nungchang mawi

misual.com - Tue, 02/17/2015 - 08:51

Mawi leh tha ka ti em mai a, lo en ve teh u.

Click here to view the embedded video.

Categories: Blogger

Refugees leh Mizoram

misual.com - Mon, 02/16/2015 - 16:55

Ka ngaihruat leh suangtuahna kal sual nge, Mizoram tan hmakhua ka ngai ta lua nge…hmuuu!!

Sawi deuh top teh ang. Central sawrkar leh kan thenawm State te hian Refugees zawng zawng deuh thaw te hi Mizoram hlir an kawhtir le? Chhan eng nge ni an le.

Nimin lam a Union Minister Rajnat Singh a’n Reang Tribal ho Mizoram a ho tur leh kan sawrkar poh in tha tak a lo dawng sawng tur in a tih kha.. (http://www.business-standard.com/article/news-ians/rajnath-singh-asks-militants-in-northeast-to-shun-violence-115021401086_1.html)

Reang Tribal (Bru) ka hriat te chuan Mizo an in tih ngai pawh ka hre lo a!!!

Eng poh nise, tripura a awm te, kan mizo chipui te, Bru te poh nise tunhma atang a awm a ni a, Tripura a ram tlem khu / khi Mizoram thin a ni a sin. He thu hi kan Chief Minister te hian eng a ti nge an hai der tlat le….

Ni kum Auguest a chhuak daih tawh a poh heng hi tar lan a ni tawh bawk. (http://www.theshillongtimes.com/2014/08/03/tripura-seeks-centres-intervention-to-repatriate-bru-refugees-to-mizoram/)

(http://www.tntmagazine.in/mizoram-state-government-not-in-favour-of-conducting-census-on-chakma-population/)

 

Categories: Blogger

A va reh ve leee…

misual.com - Mon, 02/16/2015 - 16:47

Nikum kumtir a ka post kha kum 1 a liam hnuah hian ka rawn chhunzawm leh ta hlawl a. Tunhma deuh a mi(sual).com a lun mur mur lai kha ava han ngaihawm em. Post 1 a comment 100 a awm te khan a tlem lam a ni e kan ti rilru thin kha a ni a. Facebook leh whatsapp hian min pawt darh zo ta a nih ber hi le


<

Categories: Blogger

January 2015, Mizo(ram) Diary

misual.com - Mon, 02/16/2015 - 16:45

1st. Thursday: DDK Regional News Unit Aizawl chuan tlai dar 3:00pm ah chanchin thar langsar zual (Headline news) a puang tan leh ta a, heti hian DDK Aizawl chuan nitin news bulletin pathum, 3:00 pm, 5:00 pm leh 6:30 pm ah te a puang chhuak ta a ni. DDK Regional News Unit hian District tin leh Sub-Division hrang hrangah te reporter thahnem tak a nei mek a, chanchin thar ber ber nitin a puang chhuak mek a ni.

2nd. Friday: Buangpui, Serchhip district-a Zomawia in a kâng a, bungrua chuh hman lohin a kang ral.

3rd. Saturday: Kanan Veng leh Dinthar Veng inkalpawhna tur kawng chu veng pahnih branch YMA-te inremna angin laih tlang a ni. A harsa zual lai chu JCB hmanga thawh a ni bawk.

4th. Sunday: Synod Mission Board chuan Bethlehem Kohhran Biak Ina inkhawm buatsaihah Missionary 141 a tir chhuak. Synod Executive Secretary, Mission changtu, Rev. PC Pachhunga kaihhruai, he inkhawmah hian Synod Moderator, Rev. Lalrinmawia’n heng rawngbawltute tirh chhuahna thuchah a sawi a, an hna thawh tur chu Pathian hna a nih avangin a thlarau pawlna nena thawh tum tur leh, ring lo miten Pathian-in a chhandam tih an hriat theihna tura thahnemngai taka chanchintha hril turin a chah a, buaina leh hun harsa an tawh pawha Pathian a innghata, sut tlang tum turin a fuih a ni. Tun tumah hian Minister 18 leh Missionary 123 tirh chhuah an ni a, Missionary tirh chhuah zinga 73 hi hmeichhia an ni a, 50 chu mipa an ni.

5th. Monday: Kumina Mizoram sorkar pisa kai ni hmasa ber a ni a, pisa kai erawh chu ni dang angin an la tam lo a ni. Pisa tam zawkah chuan thawktuten inhlan tharna hun an hmang a, kum kal ta chhunga Pathian awmpuina avanga lawmthu sawiin, kumin kum tluana an hna-a malsawmna dilin an inhlan a ni.

6th. Tuesday: Kolasib DC Conference Hall ah Republic Day 2015 hman dan tur rel in Pu Jitender Yadav, Deputy Commissioner hova thut khawm a ni. An remruat dan tlangpuiah chuan Tumpui field ah hmangin, zing dar 10 ah khuallian in hnam puanzar a pawtpharh ang a, Parade Contingent te chibai buk chhangin thu chah a sawi nghal ang. Chawhnu dar 12:30 ah sawm bik te pualin VIP At Home, DC Bangla ah nei a ni ang a. Heng bakah hian Home hrang hrang ah thilpek sem a ni bawk ang.

7th. Wednesday: Advocate Michael Zothankhuma s/o P.Rohmingthanga, Chaltlang chu Guwahati High Court judge atan Guwahati-ah Gauhati High Court chief justice, Justice Shreedhar Rao-in rinawmna thu tiamtirin a la lut. Mizo zinga High Court judge pahnihna (A hmasa ber chu T.Vaiphei) a ni a, Gauhati High Court Nagaland Bench-ah station judge-in a awm ang.

8th. Thursday: December 31, 2014 zan aṭanga bo, Lalnunmawia, Zarkawt chu Falkland Veng hnuaia World Bank kawngpui thlangah thia chhar a ni. Ruang hi kawngpui thlangah kawngpui aṭanga ft. 150 vela hlaah nu pakhat vawk chaw zawngin a hmu a, mi dangte a hriattir hnuah, police-te hriattir leh nghal a ni. Lalnunmawia hi HDFC Bank-a deputy manager hna thawk lai a ni.

9th. Friday: Dr Aziz Qureshi chu Raj Bhavan-ah Gauhati High Court judge Michael Zothankhuma’n Mizoram Governor ni turin rinawmna thu tiamtirin a la lut. Governor lak luhna inkhawm hi chief secretary Lalmalsawma’n a kaihruai a, chief minister Lal Thanhawla, speaker, minister te, MLA-te leh sorkar mi pawimawh eng emaw zat an tel. Dr Aziz Qureshi hi February 3, 1940-ah Bhopal-ah a piang a, Political Science, Arabic leh Urdu Literature-ahte M.A a zo vek a, LL.B., Ph.D (Political Science) a nih bakah, Aligarh Muslim University-in doctorate degree a hlan bawk.

10th. Saturday: C.Vanlalmuana, East Lungdar in chu bungraw chuh hman lohin a kâng ral. In kan ṭan laiin inah awm an awm lo avangin a kan chhan hriat a ni lo.

11th. Sunday: Missionary Day a ni a, Mizoram Baptist Kohhrante chuan uar takin an hmang a; thupui chu ‘Chanchin ṭha malsawmna leh Mizo mipuite’ tih a ni. Kumina Missionary Day hi Pathianni a nih avangin, BCM tualchhung kohhran ṭhenkhat chuan nimin khan Missionary Day lawmna ruai an ṭheh a ni.

12th. Monday: Mizoram People Forum (MPF) chuan Synod Office-ah president mawhphurhna inhlanna inkhawm an hmang. MPF president kal chhuak, Rev. K Lalhmuchhuaka’n president thar tur, Synod moderator, Rev. Lalrinmawia hnenah mawhphurhna a hlan a ni. MPF president hi an pawl danin a sawi angin, Synod moderator apiangin an chelh ṭhin a, Rev. Lalrinmawia hi MPF president 10-na a ni.

13th. Tuesday: Sangau khaw mipuite chuan kum danga an lo tih ṭhin tawh angin, Sangaua Blue Mountain H/S tualah sual thupha chawina leh inhlan tharna hun an hmang a, mi sang khat chuang an tel. Tawngṭaihona hun hi Sangau Joint V/C Association, Sangau Kohhran Joint Committee leh NGO hrang hrangte huaihawt a ni.

14th. Wednesday: Mizorama district khawpui hrang hrangah ‘Kuthnathawktute Ni’ hman a ni a, he hun hmanpui tur hian sorkar hotute chuan hmun hrang hranga insem darhin an hmanpui.

15th. Thursday: Zu zawrh theihna leh khuahkhirhna dan thar, Mizoram Liquor (Prohibition and Control) Act chu hman tan a ni taa; mahse, a kaihhnawih thil ṭulte peihfel vek a la nih loh avangin zu zawrh nghal erawh a ni lo.

16th. Friday: Vortesanga (65), Ṭhuampui chu Zemabawkah thia hmuh a ni a, a taksaah hliam hmuh a ni lo. Vortesanga hi BP sang nei thin anih avangin hemi avanga thi nia ngaih a ni.

17th. Saturday: Mizoram Law Commission chairman, John Siamkunga, MLA chuan a bial chhunga South Vanlaiphai community hall sak thar a hawng. Hall hi BADP sum cheng nuai 15/- sênga sak a ni.

18th. Sunday: Mizo hockey star ropui, Zomuana chu Dhaka, Bangladesh-ah a thi. Bangladesh tana hockey khel thiam hmingthang hi Bangladesh lamah chuan ‘Jumman Lusai’ (Zomuana Lusei) tiin an ko mai ṭhin a, World Hockey XI-a an lo thlan tawh ngat a ni. Zomuana thih thu hi Bangladesh chanchinbu¬ah an tarlang nasa hle a, “The most celebrated national hockey star Jumman Lusai who has been kept under life-support at Bangabandhu Sheikh Mujib Medical University (BSMMU), finally passed away,” tiin chanchinbu pakhat chuan a ziak a; Bangladesh-a hockey player ropui ber ang hiala ngaih a ni.

19th. Monday: Mizoram pumah naupang kum nga hnuai lamte hnenah zenghri danna (polio vaccine) pek ṭan a ni. Polio vaccine pek rûnpui hi Aizawl Civil Hospital auditorium-ah Health minister Lal Thanzara’n a hawng. Zenghri ûm bo beihpui hi India ramah sorkar laipui hmalaknain kum 1995-ah thlak ṭan a ni a, Mizoramah chuan kum khatah vawi hnih neih ṭhin a niin a vawi hnihna chu 23rd. Feb. a neih tura ruahman a ni. Kumina zenghri venna beihpui thlak chu India ram hmun dangah chuan January 18-ah ṭan a ni a, Pathianni a nih avangin Mizoramah chuan vawiinah an hmang ṭan a ni.

20th. Tuesday: Lawngtlai District Anti Tobacco Squad chuan Lawngtlai khawpuiah COTPA dan bawhchhia an awm leh awm loh an enfiah a, phal lohna hmuna mei zu mi 15 an man a, pawisa an chawitir nghal.

21st. Wednesday: Horticulture officer-te’n an directorate conference hall-ah meeting an nei a; he hun hmanpuitu Horticulture minister PC Lalthanliana chuan, sorkar laipui aṭanga sum hmuhte state budget-ah dah luh a nih tâk avangin sum hman kawngah uluk lehzuala kal a ṭul thu a sawi.

22nd.Thursday: MNF party chuan chhan hrang hrang avangin Aizawl leh Mizoram district khawpui tin bakah, khaw dang ṭhenkhatah ‘Mipui thlavâng hauhna kawngzawh’ an huaihawt a, Mizo mipuite thlawp a hlawh hle.

23rd.Friday: State Level Cooperative Society leh institution hrang hrang aiawhte chuan Apex Bank head office-ah Co-operative Apex Bank tihhmasawn dan tur an sawiho.

24th. Saturday: Lawngtlai District Anti-Tobacco Squad chuan Lawngtlai khawpuia Chawngte pêng leh chawhmeh bazarpuiah COTPA dan bawhchhia an awm leh awm loh an vâi a, phal lohna hmuna mei zu mi 32 an man. Mei zu an mante hi dan angin pawisa an chawitir nghal zel a, an mante pawisa chawi tling khawm chu Rs. 2070/- a ni.

25th. Sunday: January 23 zana ṭan, KṬP bial conference chu Mizoram chhung leh pawna pastor bial hrang hrangah chhunzawm a nih hnuin a ṭiak. KṬP bial conference-ah hian bial huap leh ram pum huapa rawngbawlna thil pawimawhte an rél a ni.

26th. Monday: India Republic Day vawi 66-na chu ram pumah ropui taka lawm a ni a, Mizoramah pawh khawpui hrang hrangah lawm a ni. Aizawlah chuan Lammualah Governor Dr. Aziz Qureshi hoin hman a ni a; Larsap chuan Mizoram sorkar hmalakna leh hlawhtlinna hrang hrangte a sawi. Lammuala Republic Day lawmnaah hian chief minister Lal Thanhawla, minister te, parliamentary secretary te, MLA te, sorkar officer lian te, zirlaite leh mipui ṭhahnem tak an tel a; parade contingent ti ṭhate leh Republic Day puala hockey tournament-a champion leh pahnihnate hnenah Larsap chuan lawmman a hlan a ni.

27th. Tuesday: Mizoram state bird, Vavu nu leh a pa chu Environment & Forest minister Lalrinmawia Ralte-in Aizawl Zoological Park-ah a chhuah. Vavu hi Panova, Chhinga Veng-te chhungkuain Aizawl Zoological Park-a dah turin Environment & Forest department an pe a ni.Tun tuma mi tel lo hian Aizawl Sahuanah Vavu paruk a awm sa a, inthlah pung turin breeding centre-ah dah a nih avangin mipui hmuh theih tura dah chhuah an ni lo. Tun tuma an chhuak tâkte erawh hi chu mipuiin an en theih tura dah a ni.Aizawl Zoological Park-ah hian ramsa 212 a awm a, a enkawlna atan kum 2013-14 chhung khan Rs. 1,60,53,300/- sên a ni. Ramsa awm zingah hian a mang hlauhawm bik (mammal) 22 leh tui leh khawmual chêng kawp thei (reptile) 42 an awm.

28th. Wednesday: Mizoram sorkara minister hlui Nirupam Chakma chuan Chakma District Congress Committee president hnenah CDCC adviser a nihna leh Congress party aṭanga a bânna lehkha a thehlut. Nirupam Chakma hian a bânna lehkhaah hian Congress party a chhuahsan chhan a tarlang lo.

29th. Thursday: Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan Bawngkawn brigade- ah J.Thankima College building sakna tur lungphum a phum. Lungphum phumna inkhawm kaihruaitu College Principal Pu Ramhmangaiha Ralte chuan college hi kum 1992 ah private college anga din anih thu a sawi a.Kum 1995 ah J.Thankima hian college hi rawn sponsor (bultum) in a hming chawi a; J.Thankima college anih tak thu a sawi a. ‘Kum 2002 ah deficit ah hlangkaiin, kum 2007 October ni 11 ah Durtlanga Lalhmingthanga college nen inchhunfinin sorkar college ah hlankai leh a ni’ a ti a. Mizoram University ah permanent affiliation a in register ani bawk a. College tur hi chhawng nga tur niin bul tan nan DoNER in Rs.28/- lakhs chuang a rawn pe a ni.

30th. Friday: National Cleanliness Day a ni a; he hun hmang hian Mizoram chhunga hmun hrang hrangah ‘Fai hnatlang rûnpui’ neih a ni.

31st. Saturday: Mizoram Prayer Network buatsaihin Synod Conference Centre-ah nilengin Mizoram tana chaw ngheia ṭawngṭaihona hun buatsaih a ni a, mi 150 vel an tel. Ṭawngṭai beihpui thlakah hian ṭawngṭai thupui siamsa point 30-te chu hlawm ngaah ṭhenin, ṭum nga an ṭawngṭai rual a ni.

Categories: Blogger

Mathaia 5:5 &quot;Thuhnuairawlhte chu an eng a thawl e; lei hi an la rochung dawn si...

MGB Daily - Sat, 02/14/2015 - 14:46
Mathaia 5:5 "Thuhnuairawlhte chu an eng a thawl e; lei hi an la rochung dawn si a."

::
Categories: Ni Tin Chang

Sam 3:5 &quot;Kei zawng ka mu chu ka lo muhil ta a; ka han harh leh a; LALPA chuan mi...

MGB Daily - Fri, 02/13/2015 - 08:57
Sam 3:5 "Kei zawng ka mu chu ka lo muhil ta a; ka han harh leh a; LALPA chuan mi lo chelh reng țhin a ni."

::
Categories: Ni Tin Chang

MPL 4-ah Reitlang FC kan hmu leh dawn

Mizoram Premier League - Fri, 02/13/2015 - 00:58
MPL 3-a an chet chhiat avangin table-ah 7-na an ni a, MPL playoff an khelh a ngai. MPL 4 qualifying-ah Luangmual FC hnehsawh takin an tlang chho leh a, Upper Republic FC leh Reitlang FC te chuan Playoff an khel ta a.   Playoff first leg Upper Republic FC home-ah 5-5 laiin team hnihte hi an inhnehtawk a, Reitlang FC atangin Ricky Hlychho chuan goal hnih khungin, Jesse Laldinpuia leh  R Lalthantluanga ten goal an khung. Upper Republic FC atangin Lalremruata chuan goal hnih khungin Laldinpuia leh Lalruatpuia te chuan goal khat ve ve an khung bawk a.  Second leg hi February ni 12, 2015 khan AR Lammualah khelh a ni a, Reitlang FC hian chance an nei tha hle a,  Upper Republic FC home-a goal tam tak an khung avangin an tlang ngei tura ngaih an ni bawk.  Reitlang FC hian si khat faiin Upper Republic FC hi an hneh a, goal awmchhun hi 72nd mins-a Lalnunzira khung a ni. Heti hian 6-5 agg in Reitlang FC hian hnehna an chang ta a ni.   Mizoram Premier League Season 4 khel tur kan hre kim thei ta a, Qualifying leh Playoff atangin Luangmual FC leh Reitlang FC te an inhlangkai leh ta a. Aizawl FC, Chanmari FC, Bethlehem Vengthlang FC, Chanmari FC, Chanmari West FC leh Mizoram Police FC ten Mizoram Premier League Season 4 an khel dawn ta a. Season 4 hi engtika tan tur nge sawi chian fak la awm lo mahse kumin chawhnu lamah khelh a ni leh dawn niin a lang.  
Categories: Infiamna

1 Petera 4:8 &quot;Eng dang zawng aiin inhmangaih tawn uar rawh u; hmangaihnain sual...

MGB Daily - Thu, 02/12/2015 - 08:44
1 Petera 4:8 "Eng dang zawng aiin inhmangaih tawn uar rawh u; hmangaihnain sual tam tak a khuh si thin a."
Categories: Ni Tin Chang

Zofate Chawlhbuk sa \an

Lenkawl - Mon, 02/09/2015 - 09:26
Mizo Zirlai Pawl (MZP) chuan Zirtawpni, Feb. 6, 2015 a\ang khan Bo-rapansury-ah Zofate Chawlhbuk sak hna chu an thawk \an. MZP ten Zofate Chawlhbuk an sak tur atan hian a bul \anna atan a hmun tur hi JCB hmangin an laizawl a, a building sakna tura bung-rua pawh phurh thlen a ni tawh a ni. Thudawn danin Borapansury khuaah hian boruak \halo a awm lemlo a, tluang takin hna thawh theih anih beisei a ni. Zofate chawlhbuk sak tur hi cement concrete in a dung 45 feet leh a vang 30 feet a sak tur a ni a, building chhawng hnih a sak tum a ni. MZP chuan Bo-rapansury khuaa Zofate chawlhbuk an sak chhan ber chu pi leh pu ten an thlah kal zelte tana chenna tur ram, lu chhum ban chhum huam a an lo sah zau tawh sa humhalhna atan a ni, an ti.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

NGO 37 ten hna thawk mumal theilo

Lenkawl - Mon, 02/09/2015 - 09:24
HIV/AIDS dona kawnga Mizorama hma latu, NGO 37 te chuan sum an hmuh \hin ang an hmuh theih tawhloh avangin hna an thawk mumal thei lo a, ruihhlo ti \hinte leh KS te an enkawlna tam zawk an titawp tawh. HIV/AIDS dona kawnga Mizorama hma latu NGO 37 te intel-khawmna, Federation of NGO's Working in the Field of HIV/AIDS Prevention and Care-a an President, John Thansanga chuan National AIDS Control Organisation (NACO) in an hnathawhna tura nikum September thla-a cheng nuai 820 Mizoram sorkar kuta a pek tawh chu vawiin thlengin Sorkar in a la pe chhuak thei lo tih a sawi a, hei vang hian ruihhlo ti \hin te leh KS te HIV/AIDS laka an himna tura an hmalakna tam zawk chu an kalpui chhunzawm thei rihlo tih a sawi a. NGO \henkhat chuan anmahni \hahnem-ngaihna-in mimal sum te pukin ruihhlo ngaite leh KS te hi an la enkawl hram hram tih a sawi bawk. Ruihhlo-a inchiu \hinte'n zawi zawia an bansan theihna tura damdawi an pek \hin OST pawh hmun \henkhatah chuan pek theih a ni tawh lo tih pawh sawiin, tuna an enkawl mekte bak midang an lak belh thei rih lo tih a sawi bawk. Shalom Project Director Dr. Chawnglungmuana chuan Mizoram chu HIV postive tam lamah pahnihna a ni tih a sawi a. Tunhnai ah ruihhlo-a in chiu thin an pung nasa hle tih a sawi bawk. (Zalen)

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Pages