Lenkawl

Subscribe to Lenkawl feed
The first independent daily newspaper in Serchhip since 1981.Lalchhuansanga Pachuaunoreply@blogger.comBlogger1206125
Updated: 52 min 47 sec ago

Pawikhawihtu chhuichhuah awlsamna turin pawikhawihna hmun venhim lamah \an lak \ul ti.

Fri, 10/24/2014 - 08:22
Kumin chhungin Serchhip Police Station-ah Case chi hrang hrang 57 ziahluh a ni tawh a, Police te chuan pawikhawihna a thlenin hnu chhui a awlsam theihna turin sulhnu awm te venhim a pawimawh thu an sawi bawk. Serchhip Police Station-a Office In-Charge, Pu H. Biakchhuma chuan nimin Oct. 23, 2014 khan a Office-a tualchhunga thuthar thehdarhtute lengah sawmin pawikhawihna a thlena pawikhawihtu awlsam zawka chhuichhuah a nih theih dan tur chungchang a sawipui a. Kumin January thla a\anga nimin thleng khan Serchhip Police Station-ah hian thubuai 57 lai ziahluh ni tawhin heng zingah hian rukru case tam berin case 23 ziahluh a ni a, In rawk case 10, Motor accident \um 4, mi In-a buaina siam case 4, pawngsual case 3 leh tualthah case 2 te chu thubuai ziahluh zinga tam deuh te an ni. He hunah hian Police thuneitute chuan Mizote chu in\anpui leh inpuibawm \hin Hnam kan ni tih sawiin, amaherawh chu hetianga kan inpuihbawm hian pawikhawihna thlengah pawikhawihtu chhuichhuahna ah harsatna a thlen phah \hin tih an sawi a. Pawikhawihna alo thlen in mihring nunna chhan chu thil pawimawh hmasa ber a ni tih sawiin, amaherawh chu mihring nunna chhan theih tawhloh thil ah chuan pawikhawihtu chhui-chhuah an nih theih nan pawikhawihna thlenna hmunhma vel zawng zawng chu enfiah a pawimawh avangin thil ho te nia kan ngaih thlengin khawih danglam lova thuneitu ten an enfiah theih tura kan lo venhim a pawimawh tih an sawi.
    Hei bakah hian Police thuneitute chuan pawikhawihna a thlenlohna turin mipui lam pawhin tihtur hrang hrang an nei tih sawiin, a bikin zan lama pawn-a eng chhit chu thil pawi-mawh tak a ni tih an sawi a. Kan hma lawka hunpui lo thleng tur atan kawng hrang hranga an inbuatsaih chhoh mek thu sawiin, tlawmngai pawl te nen kumdang ang bawka thawhhona \ha tak an neih leh an beisei thu leh tun a\anga anni lam pawhin ruahmanna an siam an beisei thu a sawi bawk. Serchhip Police Station-a thawktute chuan tunah hian SI 4, ASI 1, Holder 4 leh Constable 18 vel chauh an awm tih sawiin, hei vang hian harsatna an tawk tih an sawi a, lirthei pawh duh anga hman tur an neihloh avangin harsatna an tawk \hin tih an sawi bawk. Nimin a inkawmhona hunah hian Serchhip SDPO, Pu Lalchhuanawma Chhangte leh 2nd OC, Pu Robert L. Hnamte te pawh an tel bawk a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Home hrang hrang dinhmun enfiah

Fri, 10/24/2014 - 08:22
Social Welfare Department Director Pi Vanlaldini chuan niminpiah Oct. 22, 2014 khan Serchhip-a Home hrang hrang tlawhin an dinhmun a enfiah. SWD Director Pi Vanlaldini hian Chhiahtlang-a ruihhlo ngaite enkawlna Adult Rehabilitation Centre (ARC) te, New Serchhip-a kum upa te enkawlna Old Age Home te, Hnuchham enkawlna Serchhip Hmar Veng ami Orphanage Home leh Dinthar Veng ami Zoar Deprived Childrens Home te tlawhin District Child Protection Office leh Serchhip  ICDS Project Office te pawh a tlawh bawk a. Heng Home hrang hrang a tlawh ah te hian Home-a enkawl mek te dinhmun leh thawktu awmdan te enfiahin an mamawh hrang hrangte a enfiah nghal bawk a, Old Age Home-ah hian Dekchi 1, Thleng leh no, Silpouline leh lehkhabu engemaw zat a pe nghal bawk. Pi Vanlaldini hi Dy. Director Pu Vanlalnghaka Zote leh Serchhip-a ICDS leh DCPO Staff ten an \awiawm a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Congress Party beih tlak ni tawh dawnlo niin sawi.

Thu, 10/23/2014 - 08:34
MNF President, Pu Zoramthanga chuan Assembly inthlan leh hunah Congress party chu beih tlak an ni tawh dawn lo niin a sawi. He thu hi MNF din champha lawmna, nimin Oct. 22, 2014-a Aizawl-a an party Office, Mizo Hnam Run-a neih ah sawiin Pu Zoramthanga chuan, inthlan a tam poh leh Congress party chu an tla tam a ni mai tih sawiin, sorkar laipui ah an tlak bakah an \hatna state ah pawh an tla a, zu zawrh an tum te, sakhaw dang serh leh sang an khawih nasat dan enin inthlan leh hunah chuan beih tlak loh khawpin an awm tawh dawn niin a sawi. MNF President chuan, “Kum 1986 June ni 30-a ziah kha Pathian min pek remna a ni a, kha remna thutlung kha a ziaktu pahnihte duhthusam ni lo mahse, Pathian in Mizo Hnam tana \ha ber tur a tih angin an ziak a, hei hi tun thlengin remna ziah hlawhtling ber niin Mizoram leh Mizo Hnam tan pawh a \ha a, sawi nep tum awm mahse, mipui leh Kohhran mite \awng\ai rah, Pathian min pek a nih avangin a nep thei lo a, a ropui hle a ni,” a ti bawk. Hei bakah hian Pu Zoramthanga chuan hnam thinglung put chu vai huat a ni lo tih sawiin, ‘Mizo Nationalism chu Mizo hnam, sakhua leh ram parchhuahna tur a ni a, Pathianin ti tura a tih angin an kal zel dawn a ni,’ a ti bawk. Nimin a MNF din champha lawmna hi MNF party Sr. Vice President, Pu Tawnluia'n a kaihruai a, MNF din tirha hruaitu pahnih, Pu Isaak Zoliana leh Pu Jessie DH. Thanga ten thu an sawi bawk a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Mizoram sorkar in State dang a\anga buhfai lalut tur thlang.

Thu, 10/23/2014 - 08:34
Mizoram mamawh buhfai Myanmar a\anga chawlut tura FCI-in hma a lak mek laiin Mizoram sorkar chuan ramchhung hmun dang a\anga Mizoram mamawh buhfai quintal 30,000 chuang supply turin Aizawl Zarkawt-a Pu Lalrindika a thlang a, ani hian quintal khat zelah Rs. 2,575/- rate-in a supply dawn a, a buhfai supply tur hi Zuangtui-a Supply Kudam-ah a thlen dawn a ni. Food, Civil Supplies & Consumer Affairs Department hotute sawi danin Pu Lalrindika hi buhfai supply order pek a ni tawh a, hei hi thil enchhinna a ni anga, amah baka tender chhangtu dangte chhanna pawh thil awm dan a zirin enzui a ni ang. Hetihlai hian, FCI-in Metals & Minerals Trading Corporation of India Ltd. hmanga khawvel pum huapa tender a chhuahah chuan a chhangtu ten US Dollar hmanga chhanna rate an thehluh chu India tangka hlutna a\anga chhutin quintal khatah Rs. 5,500/- vel lai a nih avangin FCI chuan harsatna a tawk a, chhangtu dangin Myanmar a\anga Zokhawthar thlenga man tlawm zawka buhfai an pek theih chuan Zokhawthar a\anga Mizoram chhung kudam-a phurhluh chu Mizoram sorkarin a tih theih chuan tender hi chhuah nawn leh theih a ni dawn niin an sawi a, hemi chungchangah hian Mizoram sorkar chuan a ngaihdan FCI hotute hnenah a thlen thuai dawn a ni. Hetihlai hian Guwahati a\anga Mizoram-a Motor hmanga buhfai phurhluh hna chu tluang taka kalpui mek zel a ni a, FCI Area Manager, Pu A. Oza chuan Mizoram a FCI kudam 6-a tuna buhfai chhek khawl chu quintal 2,02,440 a nih thu leh Maida quintal 600 a awm bawk niin a sawi a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

SDO (C) ah IAS dah

Thu, 10/23/2014 - 08:33
North Vanlaiphai SDO(C), Pu Ngulsangvela, MCS chu Disaster Management & Rehabilitation Department-ah Under Secretary hna chelh tura sawn a nih hnuah North Vanlaiphai SDO (C) atana ruat, Pu Abhijit Vijay Chaudhari, IAS hnenah nimin khan mawhphurhna a hlan a. Pu Abhijit hian nimin khan Serchhip DC Office tlawhin DC leh Officer dangte nen inhmelhriatna hun an hman hnuah North Vanlai-phai hi a pan a ni. Pu Abhijit Vijay Chaudhari hi 2012 Batch IAS niin Jan 20, 1986 a piang a ni a, thiamna lamah BAMS (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery) niin Sanskrit ah Bachelor degree a nei bawk.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Deptt. Website hmang \angkai turin chah

Thu, 10/23/2014 - 08:33
Finance Minister Pu Lalsawta chuan Mizoram sorkar Department hrang hrang ah website 125 awm tawh tih sawiin, hengte hi mipui mamawh chhawpchhuahna atan hman tura puahchah a ni, a ti. He thu hi nimin Oct. 22, 2014-a Aizawl-a New Secretariat Conference Hall-a sorkar Revenue lakkhawm a lo pun theih nan a Business Model leh Mizoram e-payment chungchang sawiho neih a hmanpuina ah sawiin Finance Minister, Pu Lalsawta chuan mipuiin Sorkar awlsam zawka an dawr theihna tur leh Chhiah awlsam zawka an pek theihna turin ruahmanna hna chak taka kalpui mek a nih thu a sawi a, sorkar Department tinte chu mipuite mamawh apiang pe chhuak thei tura in puahchah tura chahin, tunah hian Mizoram Sorkar website 125 a awm tih sawiin, heng a\angte hian mipuiin an mamawh Service hrang hrang pechhuak thei turin Department tin te hma la tura beisei an nih thu a sawi a, a \ul anga website te pawh update fo turin Department te pawh beisei an ni tih Finance Minister, Pu Lalsawta chuan a sawi bawk. He sawihona hunah hian Parliamentary Secretary Pu KS. Thanga leh Sorkar mi pawimawh \hahnem tak telin sorkar in chhiah tam zawk a lak theihna tura awlsam zawka mipui ten chhiah an pek theih dan tur hrang hrang sawiho a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

NLUP dawngtu \henkhat hnena pawisa phut pekir leh turin MNF in an phut tih an sawi.

Thu, 10/23/2014 - 08:32
MNF East Block Serchhip chuan Serchhip-II VC a NLUP Committee in Department pahnih-a NLUP dawngtute chu pawisa pe turin an phut nia sawiin, heng pawisa te hi pekir leh turin an phut tih an sawi. MNF East Block Serchhip hian nimin (Oct. 22, 2014) khan thuchhuah siamin Serchhip-II a NLUP Committee te chuan Agriculture leh Horticulture Department a\anga NLUP dawngtute chu pawisa pe turin an phut nia tarlangin, an pek loh chuan an hnathawh an endik dawnloh thu hrilhin an vaukhan niin an tarlang a. Agriculture a\anga NLUP dawngtute chu Rs. 10/- (cheng sawm) zel leh Horticulture a\anga NLUP dawngtute Rs. 30/- (cheng sawmthum) zel lak sak an ni tih an tarlang a. Hetihlai hian kan bialtu MLA, Chief Minister ni bawk chuan “NLUP sum hi tih chingpen chi a ni lova, sum hi a thawktu ten an it ve tur a ni lo,” tih chu a sawidan nia tarlangin, hetihlaia hetiang thil a thlen avang hian Bialtu MLA hian thil ti diklotute chungah hian action a la dawn em tih chu an zawhna a ni tih an tarlang a. Heng pawisa an lo laksak te hi a bo a bang awm lova pe kir leh vek turin an phut tih an tarlang bawk.
    Hei bakah hian MNF East Block Serchhip thuchhuah chuan Serchhip District mipui in kan mamawh ngawih ngawih, Serchhip damdawi In a Doctor- Hmeichhe Specialist leh naupang Specialist tun thlenga min la pe theilo chu zahthlak an tih thu pawh tarlangin, ‘ Kan Bialtu Chief Minister hian a bial mipuite hi engahmah a ngaihloh zia a tilang chiang hle,’ tiin an tarlang a. MLA a thlanglingtu te zah vang tal pawhin a rang thei ang bera heng Specialist hi rawn dah vat turin an phut tih an tarlang bawk. Tin, Serchhip Chanmari Veng-a Nursing School sak mek tihtawp lailawk a ni pawh pawi an tih thu MNF East Block Serchhip thuchhuah chuan tarlangin, bialtu MLA in a lo intiam ang ngeia a ram neitute nena inremna an lo siam chu tipuitling vata, hnathawh hi chhunzawm leh vat an phut thu an thuchhuah ah chuan an tarlang bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

MPCC President in Ruahmanna siamsa in District puan niin sawi

Wed, 10/22/2014 - 08:45
MPCC President leh Chief Minister ni bawk, Pu Lal Thanhawla chuan MNF MLA, Pu Vanlalzawma’n inpuahchahna nei miah lova District thar 5 lai 1998-a Congress Sorkarin a siam ni anga a sawi chu thil a hriat chian loh vang a ni, a ti. He thu hi nimin Oct. 21, 2014 a MPCC Executive Meeting, Aizawl-a neih ah sawiin MPCC President, Pu Lal Thanhawla chuan hetianga Pu Vanlalzawma’n a sawi chu pawi a tih thu sawiin, kum 1998 khan ruahmanna engkim siam veka thil tih a ni tih a sawi a. UT hunlaia Pu Ch. Chhunga hun lai tawh a\ang khan Congress Sorkar chuan District Reorganization Committee a din tih sawiin, he Committee hian Boundary kan neihte uluk taka enfelin State kan nih hnu a Congress in sorkarna a chan ve khan Boundary Committee tiin District Reorganization Committee hming chu a thlak thu leh Boundary Committee hian district boundary mai ni lovin Inter-State leh International Boundary thlengin a endik a, Boundary Committee hi tun thlengin kan la nei tih a sawi.
    Congress sorkarin District 5 thar a siam dawn khan Cabinet Memorandum siamin Cabinet remtihna lak a nih thu leh sum tel lovin District te hi siam mai theih a nih loh avangin District thar siam nan hian Budget-ah pawisa dah a ni tih Pu Lal Thanhawla chuan sawiin, “Chutiang chuan keini chuan Cabinet leh Budgetary Support neiin District thar 5 kan siam a. MNF Sorkarin kum 2008-a Distirct thar 3 a rawn siam khan Cabinet Approval emaw, Budgetary Approval emaw, Boundary tih chianna emaw engmah a awm lova, an puang ve tawp mai a ni. District thar 5 kan puan khan District Boundary tur te hi Boundary Committee hian uluk taka a rin hnuah keini chuan kan puang chauh a ni,” a ti bawk.
    Hei bakah hian  MPCC Pre-sident chuan District thar 5-te chu Congress sorkar khan a thuam famkim hman loh thu leh Term te lo tawpin Sorkar na a chelh tak loh avangin Congress tan chuan bawhzui ngaihna a awm lo tih sawiin, “Mahse Congress Sorkar hun tawp hma khan District thar 5-ah hian Deputy Commissioner leh Superintendent of Police-te chu dah hman vek an ni,” a ti a, sum leh pai harsatna avangin Department te chu dah kim theih an nih loh thu leh, District anga Function theihna tur erawh chu ruahmanna a nih thu bakah Treasury leh SBI Branch hawn hman a nih thu a sawi bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Bilkhawthlir bulah hnamdang 2 rukbo an ni.

Wed, 10/22/2014 - 08:43
Bilkhawthlir leh Buhchangphai inkarah misual tu tih hriat lohten hnamdang 2 an ru bo. Hemi chungchanga Bilkhawthlir Police te sawi danin, misualin an rukbote hi Bagha lam mi Prabot Das leh a \hianpa Moruddin Lasker te an ni a, misualte hian niminpiah (Oct. 20, 2014) chawhnu dar 2:00 vel khan Bagha a\angin Prabot Das-a Mini bus chu Bilkhawthlir bul Haipheng-a dah turin an Hire-a, nizan hmasa dar 8:00 thleng pawh a an haw loh avangin motor khalhtu leh neitu nibawk Prabot Das-a nupui chuan an pa hi phone-a biak a tum a, a chhan tak loh avangin nimin khan an chhungkhat ten ngaihvenin, an motor hian Vairengte checkgate paltlangin Mizoram chu an lut ngei tih an finfiah hnuah Bilkhawthlir leh Buhchang inkar, Bilkhawthlir a\anga Kilometre 4 velah an motor hi an hmu a, a hmunah hian Prabot Das-a mobile phone, chappal leh silaimu tihpuah theihna tura tui pipe siam danglam hmuh a ni a, an chhungte hian Bilkhawthlir Police hriattir nghalin, Vairengte SDPO Pu Remlalliana Hnamte leh Bilkhawthlir Police ten thil awmdan an chhui chiang mek a ni. Heng mi pahnih rubotute hian nimin chhun dar 11:56 khan Prabot Das-a Mobile phone-ah rawn biain, Moruddin leh Prabot Das te chu an rubo tih an rawn sawi a, misualte hian tutenge an nih erawh an insawi lo a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

PWD ten hmalak tum

Wed, 10/22/2014 - 08:42
PWD Serchhip Division chuan khawpui chhung kawng siam\hat hna an thawk dawn a. Hriat theih chinah Metal road awmsa a\anga Sport Complex (Hmar Veng) thleng leh Bazar a\anga Chanmari panna 200 metres te leh AOC lane-II 200 metres te an ni a, hengte hi alkatra luan tum a ni. Hei bakah hian VC te nena \angkawpin Serchhip Bazar peng \huam-a electric ban awm mek pawh sawn tum niin, tukin zing hian heng hna thawh tur te hi enfiah tum a ni.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Tuikum Cluster-a Sapthei chin beihpui thlakna tur hawn a ni.

Wed, 10/22/2014 - 08:41
Mizoram Food and Allied Industries Corporation Ltd. (MIFCO) bultumin nimin Oct. 21, 2014 khan Chhingchhip-ah Tuikum cluster a NLUP leh RKVY kaltlanga Sapthei chin runpui ‘Captive Farming Project of Passion Fruit in Tuikum Clusters under NLUP/RKVY’ hawnna inkhawm buatsaih a ni. He Project hawnna inkhawm Chhingchhip Mualpui-a Chhingpuii Run-a neih hi Horticulture Minister Pu PC. Lalthanliana chuan khuallian nia hmanpuiin Mizoram sorkar chu a hauhsak loh thu leh a pachhia ani tih hi zep thu a awm lo tih sawiin, mahse pachhe chung chungin Mizoram sorkar chuan miretheite thleng phak budget a chhawpchhuah reng thu leh ngaihpawimawh berah a nei tlat tih sawiin, sorkar a\anga \anpuina an hmuhte chu awmze nei tak leh hlawkpui ngei tura kalpui turin a chah a, sorkarin \anpuina sum a pek chu hah tak leh rim taka thlan tla chunga hna an thawhna tur atan leh a hlawhtlinna rah erawh hlim taka an sengna tur a ni tih sawiin, “Sorkarin min \anpui \hinna lam ngaihvena phur hurh ringawt a keimahni thawh ve tur lam ngaihthah leh tlat ching kan la tam a ni,” a ti a, \anpuina sum reng rengin a thil tum tihhlawhtlin na tur chuan a dawngtu leh a petu ten an thawh tur ve ve inkhairual taka an hlen a ngaih thu sawiin, taima turin mipui kalkhawmte a fuih a ni.
    Captive Farming Project of Passion Fruit in Tuikum Clusters under NLUP/RKVY hi MIFCO in a enkawl tur niin, kumtin Chhingchhip-a MIFCO Processing Plant ami tur sapthei rah metric ton 10,000 tal pe thei tura beisei a ni a, he Cluster a sapthei chingtute nen MIFCO hian inremna siampuiin an sapthei tharchhuah te a leisak vek dawn a, Tuikum Cluster-ah hian Serchhip District-a khaw 10 (Khumtung, Baktawng Vengpui, Baktawng Tlangnuam, Chawilung, Chhingchhip Mualpui, Chhingchhip, Chhiahtlang, Hualtu, Hmun\ha leh Khawbel) bakah Aizawl District a\angin Phulmawi, a vaiin khaw 11-ah beneficiary 612 an awm a, heng beneficiary te hi Identity card leh Number pek vek niin Beneficiary te hi sapthei chinna tur hian ram hectare 1 tal an nei tur a ni a; sapthei \iak 2000 \heuh pek an ni anga, heta \ang hian kumkhatah sapthei kg 20,000 tal tharchhuak tura beisei an ni. He Project atan hian cheng nuai 783.62 ruahman niin, NLUP a\angin cheng nuai 521.12 leh RKVY a\angin cheng nuai 262.50 hman a ni anga, Beneficiary te hi \anpuina sum 1st installment Rs. 15,000/- \heuh an Bank Account kaltlangin pek an ni a, November thla ah Rs. 35,000/- man hu sapthei zamna tur thirzai sem a ni ang. MIFCO hi NLUP kaltlanga tih nun thar leh mek niin \anpuina pawh cheng nuai 274.80 (Rs. 133 lakh for salary and Rs. 141.80 lakh for other financial grant) pek a ni tawh a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Kum chanve chhunga nu leh nau hriselna tura Sorkar hmalak dan thlirletna neih a ni.

Wed, 10/22/2014 - 08:39
National Health Mission (NHM) hnuaia nu leh nau hriselna tura sorkar hmalakna programme pakhat, Reproductive Child Health (RCH) Programme Mizoram-ah bawhzui a nih dan thlirletna chu nimin khan neih a ni.  Mizoram-a RCH Programme kum chanve (April-Sept. 2014) chhung bawhzui a nih dan thlirlet nimin Oct. 21, 2014-a Directorate of Health Services Conference Hall-a neih hi Health Minister, Pu Lal Thanzara chuan hmanpuiin ram leh hnam hmasawnna lungphum pawimawh ber te zinga mi hriselna kawnga hnathawktu, Health Department chuan a mawhphurhna a hlen ngei ngei a ngai tih sawiin, Health care programme hrang hranga a hmalakna ah a hnungtawlh thianglo mai nilovin hma a sawn zel tur a nih thu sawiin, Registrar General of India, SRS 2013 tarlan dan chuan Mizoram IMR chu a vantlang pawl, 35 ni mahse thingtlang leh khawpui ah inthlauhna a zau lutuk a, nasa zawka hna thawh a ngai a ni tih a chiang a ni, a ti a. District \henkhata Specialist Doctor awmlohna leh a chhan te enfiahin rualkai zawkin Doctor Posting siam a nih tur thu leh Hard posting-a awm rei chhung tur pawh siam anih tur thu a sawi bawk.
    He huna tarlan a nih dan chuan kumin April ni 1 khan Mizoram a mihring 11,37,684 awm zingah hmeichhia, sorkar phalna anga kum tling pasal neia fa nei thei chin 1,35,495 an awm a, April-September 2014 chhung khan Damdawi In (Health Institution) ah naupai inziaklut 12,628 awmin hemi chhung hian nungdama naupiang 10,760 zingah damdawi In a nau piang 9780 an awm a ni. Hemi chhung hian mipa insiam report a awm lova, hmeichhe insiam 857 awm tawhin indanna copper-T dah 1314 an awm thung a, hemi chhung vek hian Nu, naupai kaihhnawih a thi (Maternal Death) 13 awm in MMR 121 a ni a, nausen kum 1 hnuailam thi (infant death) 387 awm in IMR 36 a ni bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

YMA Volleyball khelh \an a ni

Wed, 10/22/2014 - 08:39
YMA Sub-Hqrs. Serchhip buatsaih C. Laltea Memorial Inter-Branch YMA Volleyball Tournament chu nimin Oct. 21, 2014 khan Serchhip-a Leisekawt Field-ah khelh \an a ni. C. Laltea Memorial Inter-Branch YMA Volleyball Tournament hawnna hi nimin Oct. 21, 2014 chawhma dar 11:30 khan neih niin he intihsiakna a lawmman tumtu, Pu C. Lalramzauva, Sr. Advocate chuan he Tournament hi a hawng a, he Tournament-a tel YMA Branch hrang hrangte chu YMA Sub-Hqrs. in thawhhona leh inunauna \hatna tura a beisei ang ngeia he Tournament hi hman tum tura chahin, YMA Sub-Hqrs. Conference in hetianga Tournament buatsaih tura a rel ti hlawhtlingtu zinga an chhungkua an \ang thei chu lawmawm a tih thu a sawi bawk. YMA Sub-Hqrs. Serchhip-a Sports & Recreation Sub-Committee Chairman, Pu David Laldintluanga kaihhruai ah hian Pu Kawl\huama, Vice President, YMA Sub-Hqrs. Serchhip in inlawmna thu sawiin Tv. Ramdinmawia, Secretary, Sports & Recreation Sub-Committee chuan Report a pe bawk a ni. YMA Sub-Hqrs. Serchhip buatsaih C. Laltea Memorial Inter-Branch YMA Volleyball Tournament hi kum khat dana neih tur niin kum 10 chhung neih tura ruahman a ni a, kumina he Tournament hmasa ber ah hian Mipa ah YMA Branch 28 leh Hmeichhia ah Branch 20 telin YMA Sub-Hqrs. Serchhip huamchhunga YMA Branch 69 a\angin Branch 30 an tel thei a, tunkar Inrinni khian zawhfel tura ruahman a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Buhfai tharchhuah tlem

Mon, 10/20/2014 - 08:49
Mizoram in kum khata buhfai a mamawh zat chu 18,43,813 qtls. anih laiin a thar zat chu 4,72,010 qtls. chauh a ni a, he hi mamawh a\anga chhutin 20% chauh a ni tih tunhnaia Word Food Day puala inkhawm neih ah tarlan a ni a. Kum khata buhfai indaih-lohna hi quintals 17,40,066 niin, kum khata mi pakhat mamawh chu quintal 1.69 nia chhut a ni. Mizoram ah leilet a siam theih hectare 74,644 a awm laiin leileta hman chu hectare 14,940 chauh a ni a. Thlai chinna (Horticulture ram) atana hman theih 11,30,000 hectare awmah ram hman \angkai chu hectare 1,10,000 chauh niin hei hi a pumpui a\anga chhutin 5% chauh a ni.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Accredited Journalists tana sorkar thuchhuah zawm an duh.

Mon, 10/20/2014 - 08:47
Mizoram Journalist Association (MJA) Gen. Hqrs. chuan Mizoram House leh Guest House hrang hranga thlenna chungchangah sawrkar thupek dinglai chu zawm an duh tih an sawi. Inrinni kalta a thuchhuah an siamah MJA chuan North East hmun engemawzat leh Kolkata te fang tura Press Tour neia zin mek, Mamit District MJA member te leh anmahni \awiawmtu, MJA Gen. Hqrs aiawh leh IPRO te chu Oct. 16, 2014 a Guwahati Mizoram House a room ruahmansak an nih danah, sorkar thu dinglai pawisak lohna lian tak awm nia sawiin, MJA Gen. Hqrs chu a lawm lo hle tih an sawi a. Thuchhuah tarlan danin ‘Press Team te hian Guwahati Mizoram House hi Oct. 16, 2014 (Ningani) tlai dar 5 ah an thleng a, House Staff pakhatin an thlenna atana Room pangngai pakhat leh khum 10 awmna Dormitory an ruahman thu lo hrilhin, room dang chu a khat vek niin a sawi a. Press Team te thlen nan hian October 8, 2014 khan GAD a\angin reservation tih thlap a niin, sorkar thu dinglai anga Official on Duty a Group ‘A’ Officer tlukpuia enkawl tur ni si Dormitory a inhnawhkhawm tura tih an ni chu a lungawithlak loh hle a ni,’ an ti.
    MJA chuan Press Team ten Mizoram House an thlen lai hian Deputy Resident Commissioner Pu R. Lalremsanga chu a hmel hmuh tur a awm loh bakah, phone a biakpawh tuma nasa taka beihna pawh a hlawhtling lova. Hetih laia mikhual thleng mekte list enin, Deputy RC hian duh se chuan Press Team te tan hian room pangngai ve deuh chu a ruahman theiah an ngaih thu leh tihngaihna a awm ngang lo a nih pawhin \awngkam \ha a inhrilhfiah ni se an hrethiam thei em em dawn niin an tarlang a. Chutiang intuamdamna lam hawi \awngkam khat mah Dy. RC hnen a\anga hriat a ni lo leh, vawi tam biak tum pawha phone inlak duh loh khum chu Journalist te hmuhsitnaah an nga tih tarlangin, Accredited Journalist ten sorkara ham\hatna an neih ve chhun leh, sorkar pawhin ziaka a dahsak ve thlap palzut tumna leh engamaha ngaih lohna awm nia lang chu na tiin paidaih har an tih thu an tarlang bawk. Hetih rual hian MJA thuchhuah chuan heng Press Team te Shillong Mizoram House Deputy Resident Commissioner Pu Jakob Lalawmpuia’n \ha taka a lo dawngsawng leh VIP Team mikhual an lo nei mek chung pawha room awm thei ang ang a lo ruahmansak leh, a leng bak pawh a hnaivaia thlenna tur a lo zawnsak chu lawmawm an tih thu an tarlang bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Naupang thihna ah thuthang diklo tam

Mon, 10/20/2014 - 08:47
Kar kalta Zirtawpni (Oct. 17, 2014)-a Serchhip Hmar Veng-a mipa naupang thihna chungchanga thu leng-vak tam tak chu thu diklo nia thudawn a ni. Kar kalta Zirtawpni-a Serchhip Hmar Veng-a naupang pakhat thihna chungchang ah hian naupang hi mi tute emaw thah leh sawisak anga thuthang a tam hle a. Hemi chungchang ah hian Serchhip Police Station chu nimin khan thu zawhfiah niin Serchhip Police te chuan he thihna thleng chungchangah hian naupang chhungte hian chhuifiah duhin thu an thehluh thu leh hemi ang hian an chhui zui thu sawiin, tun thlengin he thihna ah hian thil diklo hmuh an la neilo tih an sawi a. Postmortem Report pawh an la dawnloh thu leh naupang thi taksa hmuh mai theih ah thil diklo a awmloh thu an sawi bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

North Eastern Region Infrastructure Conclave-ah Chief Minister in Mizoram mamawh a thlen.

Mon, 10/20/2014 - 08:46
North Eastern Region Infrastructure Conclave, 2014 chu Inrinni kalta, Oct. 18, 2014 khan Guwahati a Hotel Radisson Blu-ah DoNER Minister Gen.V.K. Singh-a kaihhruaina ah neih a ni a, he hunah hian Mizoram Chief Minister, Pu Lal Thanhawla pawh telin thil chi hrang hrang a thlen a ni. North Eastern Region Infrastructure Conclave, 2014-ah hian Mizoram Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan India hmarchhak chu history leh a awmna avangin hun rei tak ata ngaihthah nia sawiin, "Hmasawnna awm turin a ruhrel pawimawh, infrastructure facilities din angaih thu vawiduailo National leh Regional level ah te sawi anih bakah, Committee leh Task Force te, Shukla Commission te, Yugandhar Committee Report te, Mukherjee Task Force te dinin rawtna \ha tak tak an siam a, mahse a taka bawhzui a ni \hin lo a ni," a ti a. DoNER Ministry pawhin NE Vision : 2020 pawh a duan thu sawiin, rawtna an siam te chu thamral tir mai loa, a taka bawhzui anih ngeina turin he hun buatsaihtu PHD Chamber of Commerce and Industry te chu hma la turin a ngen nghal a. He khawmpui thupui ‘Power Sector in NE. Region : Challenges and Way Forward’ tih a nih angin power siamna, a bikin Hydro Power siamchhuahna hmarchhak bial in a ngah tih sawiin, Power telloin hmasawnna a awm theihloh thu leh rampuma power siam theihzat a\angin hmarchhak bial in 40% (63,000MW) vel a nei a. Mahse 3% vel chauh siam chhuah anih avangin power ah kan hnufum thu leh hmasawn tur angin kan sawn theilo tih a sawi a. Mizoram-ah phei chuan a mamawh ang a hmu phalo hle nia sawiin, Power sector a private investment a awm theih nan Viability Gap Funding guidelines te chu herrem awlsam tura siam nise tiin a rawt bawk.
    Hei bakah hian Chief Minister chuan Mizoram ang tlangram ah chuan Micro Hydel Power Generation uar zawka kalpui \ha a tih thu sawiin, hei hian thingtlang lamah Cottage Level Industry din a tih awlsam a beiseiawm thu leh Ministry of New & Renewable Energy pawhin phurpui se a duh thu a sawi a. Hmarchhak biala hmasawnna project duan reng reng a ram leilung awmdan a zira a tehfungte pawh siam \hin rawtin, NEC in a zirchiannaah tlangram ah chuan senso chu 15% - 20% in a tam \hin tih a sawi a. A tlangpui thuah central sorkar in hmarchhak biala hmasawnna project te hi a dah pawimawh tawk lo a a hriat thu sawiin, hei vang hian Kolodyne HEP 460 MW pechhuak thei tur siam tura NTPC leh Mizoram sorkarin MoU an ziah tawh hnu kum 6 a liam hnu pawhin engmah hmalakna a awm lo a ni, a ti bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Kum 10 chhungin Mizoram-ah mahni intihlum 663 chhinchhiah.

Fri, 10/17/2014 - 08:44
Kum 2005 September thla a\anga kumin 2014 (October 13) inkar, kum 10 chhung khan Mizoram-ah mahni intihlum mi 663 an awm tawh ni a chhinchhiah a ni a, kumin chhungin mahni intihlum hi mi 65 an awm leh tawh niin New Life Charity Society (NeLICS) record ah tarlan a ni. Dr. Zawmsanga Sailo, NeLICS Chairman sawi danin, kum 2005 a\ang khan Mizoram-a mahni intihlum hi NeLICS hian a chhinchhiah \an a, mahni intihlum an chhinchhiah \an kum 2005 hian Mizoram ah mahni intihlum mi 44 awmin an zinga 40 hi mipa niin a bak mi 4 hi hmeichhia an ni a, kumin chhung hian mahni intihlum 65 chhinchhiah awm leh tawhin, mahni intihlumte hi kum 15 hnuai lam mi 4, kum 15-25 inkar mi 38, kum 25-45 inkar mi 21 leh kum 45 chung lam mi 2 an ni. Heng mahni intihlum zinga za a 75 (75%) vel chu mipa an ni. NeLICS in kum 2005 a\anga record an neih chinah Mizoram a mahni intihlum an chhinchhiah zinga upa ber chu mi kum 86 mi niin, inawkhluma hmuh a ni a, hetihlai hian mahni intihlum naupang ber chu mipa naupang kum 8 mi a ni a, ani pawh hi inawkhlum a hmuh bawk a ni. Mahni intihlum chhinchhiah ah hian \halai kum 15 a\anga 45 inkar an tam ber a ni.
    Dr. Zawmsanga chuan chuan Mizorama mahni intihlum chungchang hi kum sawm chhung an buaipui tawh tih sawiin, intihhlum tum mi eng emaw zat an chhanchhuak tawh niin a sawi a, "Intihlumte leh intihhlum duhna rilru púte chu \halai rilru lama harsatna tâwk an ni ber," a ti a. Nu leh pa thuawih lote'n rilru lamah harsatna an tawk nasa hle tih sawiin, "Sum thianghlim loa chawm seilen fate nun chu sualin a khawih chhe nasa hle tih kan hre phal lo fo," a ti a. Information Technology-a hmasawnna chu \halai tam takin an hman thiamloh avangin an nun a buai phah \an nia sawiin, "Sualin an nunah thiamna sang hmangin hna a thawk thei tih nu leh pate'n kan hriat a hun hle a ni," a ti bawk. NeLICS Chairman chuan mahni intihlum an chhinchhiah dan chungchang pawh sawiin, telephone hmangin Mizoram khua zawng zawng deu hthaw an be pawp \hin tih a sawi a, telephone a an biak \hin bakah hian a hmun ngeia kalin zirchianna te pawh an nei \hin niin a sawi bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

UNO leh Mizoram sorkar thawhdunna tur thuthlung ziak.

Fri, 10/17/2014 - 08:41
United Nations Organisations (UNO) peng hrang hrang in a Eco System siam\hat hna leh humhalh tura beihpui thlakna tur bul \anna, United Nations Joint Initiative Project in Mizoram chu nimin khan Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan a hawng. He hunah hian Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan India ram a la awm ngailo Mizoram-ah a hmasa ber tur atana United Nations Organisation peng hrang hrangin ecosystem based livelihood atan UN Joint Initiative Project an rawn kalpui tur chu a lawmawm a tih thu sawiin, Mizoram in mirethei,chanhai leh pachhiaten leirem an rah theihna tura sorkarin programme a kalpui mek tihhlawhtlinpui tur leh chak zawka hmasawnna kan neihna tura kawng min rawn dap sak a, khuanu min pek ram leilung, nungcha leh thing leh maute a humhalh dan \ha zawk min kalpui tur chu phurawm a tih thu a sawi a. UN Team te hi an thil tumah an chiang tih sawiin, “Keimahni zawk hi kan chiang lovang tih a hlauhawm a, an hnung kan zui zo lovang tih ka hlau a ni,” a ti bawk. He hunah hian UN Resident Coordinator, Pi Lise Grande chuan project thil tum ber chu ecosystem siam \hat leh hun lokal zel tur atana humhalh a ni, a ti a. Mizoram hmun ralmuang leh boruak duhawm awmna a ni tih sawiin, hnathawhna ah pawh a ram leilungfa ten thil an lo kalpui dan \hin \ha lai awmte chu hman ve \hin a ni ang, a ti bawk.
    He thawhdunna tur Project-ah hian Mizoram sorkar aiawhin Chief Secretary Pi L. Tochhong chuan hming ziakin UN aiawh hian Pi Lise Grande, UN Resident Coordinator in a hming a ziak a, thawhdunna hi kum 2014 - 2017 chhung atana ruahman niin senso ngai tur hi hemi hun chhung atan hian US Dollar 4,000,000/-(India pawisa chuan Rs.2,454/- lakhs) UN hian a tum dawn a, Mizoram sorkarin cheng nuai 122.7 a tum ve bawk dawn a ni. UN Orga-nisation pali - United Nations Development Programme (UNDP), United Nations Food & Agriculture Organisation (FAO), United Nations Indutrial Development Organisation (UNIDO) leh United Nations International Labour Organisation (ILO) te chu he thawhhona ah hian an tel dawn a ni. He Project in a tum bulpui ber chu Food Security, Livelihood Security, Energy and Environment Security, Ecological Balance, Sustainable Livelihood, Income Generation leh Ecosystem venhimna atan mau hman \angkai, Agriculture leh a kaihhnawih hman \angkai leh Market Linkage te niin tun a\anga hun reilote ah Aizawl-ah Office hawngin hna an thawk \an nghal dawn a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Petrol man bithliah thar

Fri, 10/17/2014 - 08:40
Rampum ah Petrol man litre khat zelah Re. 1/- a tihhniam a nih hnuah Mizoram-a Petrol man tur pawh bithliah fel a ni ta a. Hemi ang hian Serchhip-ah chuan Petrol hi Litre khat zelah Rs. 65.46 a ni anga, petrol \ha chi Xtra Premium (XP) chu litre khat zelah Rs. 74.46 a ni tawh bawk ang. Mizoram-a Petrol to-na ber Champhai-ah chuan litre khat ah Rs. 65.65 a ni ang.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Pages