Feed aggregator

Workshop on Procurement Issue nei

Zothlifim - Thu, 05/28/2015 - 12:25

United Nations Development Programme (UNDP) scoping Mission Team on Technical Assistance for Procurement Issues leh Mizoram Sawrkar tangkawp buatsaih WORKSHOP ON PROCUREMENT ISSUE chu nimin khan New Secretariat Conference Hall-ah neih a ni. He hun hi Pu Lalsawta, Planning, Finance etc Minister in khuallian niin a hmanpui.

Khuallian chuan Sawrkar sum hlawk thei ang ber hmanga ram hmasawnna chak zawka kalpui anih theihnan Procurement System rintlak leh mumal tak neih a pawimawh tih sawiin, sawrkarin sum hlawk leh dik thei ang bera hman anih theihnan theihtawp a chhuah zel tur thu a sawi.

He Workshop hi Dr C. Vanlalramsanga, Planning Secretary chuan a kaihruai a. UNDP Team atangin Mr Krishan Batra, Senior Adviser leh Procurement Specialist Resource Person niin presentation a pe a. Mizoram Sawrkar Procurement System kalpui mek zirchianna leh tha zawk leh hlawk zawka kalpui theih dan tur chipchiar taka sawiho a ni. He hunah hian Mizoram Sawrkar hnuai a Heads of Department te, Finance Department official te, leh Planning Department official te an tel a ni.

UNDP Team te hian chawhma lamah  Pu Lalsawta, Planning, Finance etc Minister;  Chief Secretary;  Planning Secretary leh  Finance Commissioner te an kawm bawk a ni.

Categories: Khampat Media News

UNSCR 1325 zirhona nei

Zothlifim - Thu, 05/28/2015 - 12:21

Nimin khan United Nations Security Council Resolution 1325 chungchang zirhona international workshop chu Dean Conference Hall, School of Social Sciences, MZU ah neih a ni a. Law Minister Pu Lalsawta chu khuallian a ni.
Pu Lalsawta chuan khawvel hmun hrang hrangah leh India ram chhung ngei ah pawh hmeichhiate chunga hleilenna a thleng fo va, indona hmunah phei chuan pawisawilo hmeichhia leh naupangin kut an tuar nasa hle thin. Hei hi hriain United Nations Security Council chuan hmeichhiate himna turin Resolution 1325 hi a siam ta a ni, a ti a. India ram erawh chuan he Resolution hi a la hmang ve rih lo va, he workshop atang hian UNSCR 1325 pawimawhna leh hman a tul dan te zir chhuak a, mahni theihna zawn theuhvah a tihlawhtlingtu nih tum turin kalkhawmte a chah a ni.

UNSCR 1325 hi October 31, 2000 khan United Nations Security Council chuan a pawm a. He resolution hian indona leh innghirnghona a thlenna hmuna hmeichhiate dinhmun leh tawrhna hriain an himna tur a ngaihtuahsak a. Indona leh inkahna a thlen laia hmeichhiate dikna chanvo humhalh tlat turte, remna thu an sawi lai pawha hmeichhiate telh ve ngei tur leh remna an siam hnu pawha hmeichhiate chunga harsatna a thlen zui lohnana humhim zel turin United Nations Security Council chuan Resolution 1325 hi a siam a ni. He resolution hi United Nations in resolution a siam zinga a bik taka hmeichhiate a lamchhuah hmasakna ber a ni.

Categories: Khampat Media News

Thuhriltu 3:11 "Engkim hi an hun ţheuhah chuan mawi takin a siam a; mihring rilr...

MGB Daily - Wed, 05/27/2015 - 08:46
Thuhriltu 3:11 "Engkim hi an hun ţheuhah chuan mawi takin a siam a; mihring rilruah chuan chatuan a dah bawk a; mahse, chuti pawhin anni chuan Pathianin a tir ata a tawp thlenga thil a tih chu an hmu chhuak thei chuang lo."

::
Categories: Ni Tin Chang

Doctor sawn chhuah tum chungchangah YMA-in hma la

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:33

Serchhip JN Hospital-a Orthopaedic Doctor Dr.Robert Lalfakzuala chu Aizawl Civil Hospital-a awm turin sawrkarin transfer order a tichhuak a, Sub-Hqrs. YMA, Serchhip chuan   he thu hi an hriat ve leh Office Bearers Meeting nei nghalin Serchhip a doctor awm te sawn chhuah zel an ni leh, a thlaktu tur dah silo a tuna doctor sawn tura order thar awm leh ta chu an hrethiamlo tih an sawi a, Serchhip CMO Dr. Laldawngliana hnenah a thlaktu tur dah a nih hma chuan Dr. Robert hi release lo turin an ngen nghal.
Sub-Hqrs. YMA chuan thuchhuah siamin tun hnaiah Serchhip JN Hospital a Hmeichhia leh Naupang doctor awm ṭhin te sawnchhuah an nih avanga heng doctor te aiawh tur dah tura sawrkar an ngen mek laia hetianga doctor awmchhun sawnchhuah tum a ni leh ta chu a an lungawiloh thu leh ngaihsak an hlawh tawklo nia an ngaih thu sawiin a thlaktu tur dah a nih hma chuan Dr. Robert-a sawn chhuah chu an remtih loh thu leh a ṭul anga hma lak zel an tum thu an tarlang a, Doctor awmsa thlaktu tur awm lova sawn chhuah chu mipui harsatna thlentu a nih dawn avangin sawn chhuak rih lo tura thuneitu ten hma an lakpui an beisei thu an sawi bawk.

Sub-Hqrs. YMA hian Mizorama sawrkarna siamtu Congress Party Serchhip Block President Pu Lalramliana Sailo pawh hmuin hma laksak turin an ngen a, Pu Rama chuan Aizawla kal a Health Minister Pu Lal Thanzara sawipui vat a tum thu a lo hrilh niin thudawn a ni.

Categories: Khampat Media News

Doctor sawn chhuah tum chungchangah YMA-in hma la

Zothlifim (Serchhip) - Tue, 05/26/2015 - 13:33

Serchhip JN Hospital-a Orthopaedic Doctor Dr.Robert Lalfakzuala chu Aizawl Civil Hospital-a awm turin sawrkarin transfer order a tichhuak a, Sub-Hqrs. YMA, Serchhip chuan   he thu hi an hriat ve leh Office Bearers Meeting nei nghalin Serchhip a doctor awm te sawn chhuah zel an ni leh, a thlaktu tur dah silo a tuna doctor sawn tura order thar awm leh ta chu an hrethiamlo tih an sawi a, Serchhip CMO Dr. Laldawngliana hnenah a thlaktu tur dah a nih hma chuan Dr. Robert hi release lo turin an ngen nghal.
Sub-Hqrs. YMA chuan thuchhuah siamin tun hnaiah Serchhip JN Hospital a Hmeichhia leh Naupang doctor awm ṭhin te sawnchhuah an nih avanga heng doctor te aiawh tur dah tura sawrkar an ngen mek laia hetianga doctor awmchhun sawnchhuah tum a ni leh ta chu a an lungawiloh thu leh ngaihsak an hlawh tawklo nia an ngaih thu sawiin a thlaktu tur dah a nih hma chuan Dr. Robert-a sawn chhuah chu an remtih loh thu leh a ṭul anga hma lak zel an tum thu an tarlang a, Doctor awmsa thlaktu tur awm lova sawn chhuah chu mipui harsatna thlentu a nih dawn avangin sawn chhuak rih lo tura thuneitu ten hma an lakpui an beisei thu an sawi bawk.

Sub-Hqrs. YMA hian Mizorama sawrkarna siamtu Congress Party Serchhip Block President Pu Lalramliana Sailo pawh hmuin hma laksak turin an ngen a, Pu Rama chuan Aizawla kal a Health Minister Pu Lal Thanzara sawipui vat a tum thu a lo hrilh niin thudawn a ni.

VC inthlanah an beisei phalo mahse Block Congress an lawm

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:31

Serchhip Block Congress Committee Executive Meeting chuan VC inthlan zawh takah an Block huam chhunga VC 10 awma VC 7 an la chu an beisei an phak loh thu an sawi a, mahse, mi leh sa an ngah loh vang ni lovin VC an lak lohnaah Party huang chhunga thawhhona ṭhat tawk loh vang a ni an ti.
Nimin khan an President Pu Lalramliana Sailo kaihhruaiin Hmar Veng YMA Hall-ah Executive Meeting neiin, VC inthlan an thlir letna an nei a, Serchhip-III, Serchhip-IV, Serchhip-V, Serchhip-VI, New Serchhip South leh New Serchhip North-ah te hneh taka seat an la chu lawmawm an tih thu sawiin, an Candidate vote-tu zawng zawng chungah lawmthu an sawi a. Chief Minister, Bialtu MLA Pu Lal Thanhawla’n Serchhip biala hmasawnna a thlen dan en in, Congress Party chu chak zui zel thei dinhmuna dingin ngaihṭhatthlak an tih thu an sawi bawk. Nimina Serchhip Block Congress Committee ṭhutkhawmnaah hin ah hian VC member thlan thar te tarlanna hun hman a ni a, District Congress Committee in June ni 15 hmaa Unit inthlan neih nise an tih chu June ni 8 ah inthlan nise tiin, Committee ṭhutkhawm zawhah hian Block OB ten inthlanpuitu tur an ruat nghal bawk a ni.

Categories: Khampat Media News

VC inthlanah an beisei phalo mahse Block Congress an lawm

Zothlifim (Serchhip) - Tue, 05/26/2015 - 13:31

Serchhip Block Congress Committee Executive Meeting chuan VC inthlan zawh takah an Block huam chhunga VC 10 awma VC 7 an la chu an beisei an phak loh thu an sawi a, mahse, mi leh sa an ngah loh vang ni lovin VC an lak lohnaah Party huang chhunga thawhhona ṭhat tawk loh vang a ni an ti.
Nimin khan an President Pu Lalramliana Sailo kaihhruaiin Hmar Veng YMA Hall-ah Executive Meeting neiin, VC inthlan an thlir letna an nei a, Serchhip-III, Serchhip-IV, Serchhip-V, Serchhip-VI, New Serchhip South leh New Serchhip North-ah te hneh taka seat an la chu lawmawm an tih thu sawiin, an Candidate vote-tu zawng zawng chungah lawmthu an sawi a. Chief Minister, Bialtu MLA Pu Lal Thanhawla’n Serchhip biala hmasawnna a thlen dan en in, Congress Party chu chak zui zel thei dinhmuna dingin ngaihṭhatthlak an tih thu an sawi bawk. Nimina Serchhip Block Congress Committee ṭhutkhawmnaah hin ah hian VC member thlan thar te tarlanna hun hman a ni a, District Congress Committee in June ni 15 hmaa Unit inthlan neih nise an tih chu June ni 8 ah inthlan nise tiin, Committee ṭhutkhawm zawhah hian Block OB ten inthlanpuitu tur an ruat nghal bawk a ni.

Zirlai titha te hnenah Cash Award hlan

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:30

Nimin khan BNRGSK Hall, P&E Veng-ah Govt. Serchhip High School aṭanga HSLC Examination 2015-a First Division-a pass mi 4 te hnenah Hriata Chhangte Incentive Cash Award leh Headmaster Award hlan an ni.
He hun hi Govt. Sechhip High School Headmaster, Pu S.Vanlalchhunga kaihruaiah hian Er. Lalhriatrenga Chhangte, Deputy Controller, Indian Bureau of Mines chuan a sum aṭangin zirlai tiṭhate hnenah hian pawisa fai Rs.5,000/- ṭheuh a hlan bakah Govt, H/S Serchhip Headmaster chuan ama sum aṭang bawkin zirlai tiṭha te hnenah hian Headmaster Award, Pawisa fai Rs.1,000/- ṭheuh a hlan bawk a ni.

He hunah hian Hriata Chhangte chuan sum leh pai hmanna ṭha ber chu lehkha zir kawngah a ni a ti a, taima taka lehkha zir ṭhin te chu Pathianin malsawmna a pe hreh lo a ni a ti a, nu leh pa kalkhawm te hnenah pawh he khawvelah kan ro awmchhun chu kan fate hi an ni a, chenna in ṭha leh mawi tak sakkṭ aiin chhungkua leh nungchang sak hmasak hi a ṭha zawk a ni tiin a chah bawk.

Govt. Serchhip High School aṭanga HSLC First Division-a pass te tana award a siam chu kum 3 chhung atan a nih thu sawiin, zirlai kalkhawm te chu he Award hi dawng ve ngei thei tura an zirlai a thahnemngai taka bei turin a chah a, Distiction a pass te chu Rs.10,000/- pek a intiam a, Mizoram puma Top 10-a lang te hnenah Rs.25,000/- a pek a tum thu a saiw bawk.

Cash Award hlan te hi Darchhuana, Lalnunṭhuami, Vanlalbiakmawii leh Isaak Lalhruaisanga te an ni a, he hunah hian MJA (SD) President, Pu Kapliana Pachuau, MZP President, T.Biakchamliana leh Zirlai nu leh pa te hnen aṭangin thusawi ngaihthlak a ni bawk.

Categories: Khampat Media News

Zirlai titha te hnenah Cash Award hlan

Zothlifim (Serchhip) - Tue, 05/26/2015 - 13:30

Nimin khan BNRGSK Hall, P&E Veng-ah Govt. Serchhip High School aṭanga HSLC Examination 2015-a First Division-a pass mi 4 te hnenah Hriata Chhangte Incentive Cash Award leh Headmaster Award hlan an ni.
He hun hi Govt. Sechhip High School Headmaster, Pu S.Vanlalchhunga kaihruaiah hian Er. Lalhriatrenga Chhangte, Deputy Controller, Indian Bureau of Mines chuan a sum aṭangin zirlai tiṭhate hnenah hian pawisa fai Rs.5,000/- ṭheuh a hlan bakah Govt, H/S Serchhip Headmaster chuan ama sum aṭang bawkin zirlai tiṭha te hnenah hian Headmaster Award, Pawisa fai Rs.1,000/- ṭheuh a hlan bawk a ni.

He hunah hian Hriata Chhangte chuan sum leh pai hmanna ṭha ber chu lehkha zir kawngah a ni a ti a, taima taka lehkha zir ṭhin te chu Pathianin malsawmna a pe hreh lo a ni a ti a, nu leh pa kalkhawm te hnenah pawh he khawvelah kan ro awmchhun chu kan fate hi an ni a, chenna in ṭha leh mawi tak sakkṭ aiin chhungkua leh nungchang sak hmasak hi a ṭha zawk a ni tiin a chah bawk.

Govt. Serchhip High School aṭanga HSLC First Division-a pass te tana award a siam chu kum 3 chhung atan a nih thu sawiin, zirlai kalkhawm te chu he Award hi dawng ve ngei thei tura an zirlai a thahnemngai taka bei turin a chah a, Distiction a pass te chu Rs.10,000/- pek a intiam a, Mizoram puma Top 10-a lang te hnenah Rs.25,000/- a pek a tum thu a saiw bawk.

Cash Award hlan te hi Darchhuana, Lalnunṭhuami, Vanlalbiakmawii leh Isaak Lalhruaisanga te an ni a, he hunah hian MJA (SD) President, Pu Kapliana Pachuau, MZP President, T.Biakchamliana leh Zirlai nu leh pa te hnen aṭangin thusawi ngaihthlak a ni bawk.

Saiha District-ah Beti Bachao Beti Padhao kalpui turin inpuahchah mek

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:28

Ram pum huap hmeichhia te humhalh leh enkawlna bik programme Beti Bachao Beti Padhao chu Saiha District ah kalpui tura inpuahchah mek a ni.
India ram hmeichhia te humhalhna a bikin Hmeichhia pun chaklohna hmun a hmalakna programme Beti Bachao Beti Padhao kalpui turah ramchhung District 100 thlanchhuah zinga tel Saiha District tan hian District plan pawh siam mek a ni a, hman theih thuai beisei a ni tih thulakna chuan a tarlang.

Beti Bachao Beti Padhao programme hnuaiah hian Saiha District chhung khaw 18 ah Mobile Van hmangin Awareness campaign neih a ni tawh a, Filed Publicity Dept. te nena tangkawpin hun hman a ni tawh bawk a. DC office he programme enkawltu bik Andy Varte SDC chuan District Plan an buatsaih mek thu leh Sorkar laipui pawh hemi atan hian an inhawn hle thu sawiin District Plan hi an peih chuan hnathawhna tur tawk sum pawh a rawn pe dawn tih sawiin, Saiha District chhunga hmeichhia a bik takin naupang enkawlna leh humhalhna ah chak zawka hmalak thuai a nih tur thu a sawi.

Categories: Khampat Media News

Minute 20 chhungin pawikhawihna hmun thlen hman vek tum

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:25

DIG Southern range Pu Joseph Lalchhuana chuan nimin khan a Office-ah Lunglei a thuthar thehdarhtute kâwmin Police te hnathawh dan leh an kalphung siam thar a tum thu leh Lunglei khawpui chhung khawi hmunah pawh thilthleng a awm a, koh an nih chuan chuan minute 20 chhunga a hmun thlen hman vek an tum tih a sawi.
DIG chuan Police te mipuiin mamawh a an auhin engtik hunah nge a autu te hnen an thlen ṭhin, engtianga hun rei nge Police ten hun an hman ṭhin tih chu mipui leh Police inkara thil pawimawh tak a ni fo ṭhin tih sawiin, tunhmaa koh eih mai thei lova an awm ṭhin tibo turin Lunglei Police te chuan ruahmanna thar an siam tih sawiin tun aṭang chuan miin Police an auh a, thil ṭhalo thleng a awm a nih chuan minute 20-ah Lunglei khawi vengah pawh thleng thei tur a ruahmanna an siam tih a sawi a, Case liantham; pawngsual leh tualthah thilah phei chuan minute 10 chhunga a hmun thleng tura Time Response an siam thu a sawi bawk.

DIG Southern Range hnuaiah hian Lunglei, Lawngtlai leh Saiha District te a awm a, Police station 14 leh Out Post 7 awmin beat post 1 a awm a. Lunglei Distrist bikah Police 350 awm tur a tih a nih laiin Police 275 chiah an awm a, Post ruak 75 a awm a ni.

Categories: Khampat Media News

Aizawl khawpui-a CCTV dah Home Minister-in hawng

Zothlifim - Tue, 05/26/2015 - 13:05

Aizawl khawpui him zawk nana Aizawl City Surveillance Project hnuaia Aizawl khawpui chhung hmun hrang hrang hmun 10-a thlalakna (CCTV) dah chu nimin khan Aizawl SP Conference Hall-ah Home Minister Pu R.Lalzirliana’n a hawng.
Home Minister Pu R. Lalzirliana chuan mipui venhimna kawnga dan leh thupek kengkawhtute tha tichak lehzual turin Aizawl City Surveillance Project hawn a lo ni ta chu a lawmawm takzet a ni, a ti a. Khawvel hmasawn zelah sualna hrang hrang lo pung chho mek lo do let a, chhui chhuak a, beilêt tur chuan dan leh thupek kengkawh-tute’n hmanraw thar leh ṭha an neih a pawimawh hle a.  Aizawl khawpui chhung a ralmuan lehzual theihna tur leh misual zawn chhuahna kawnga nasa taka ṭanpui thei turin Aizawl City Surveillance Project a taka hman theih a lo ni ta chu a lawmawm hle a ni, a ti.

Kum 2012 March thla khan Home Minister hovin sawrkar mipawimawh ṭhukawmte’n Aizawl City Surveillance Project duangchhuak a kalpui dan tur an ngaihtuah a,  DPR siam niin sawrkar laipui Ministry of Home Affairs-ah thehluh a ni. Ministry of Home Affairs chuan lo pawmin 30.3.2013 khan he project atan hian cheng vbc. 12.65 a ruahman a. A thawhkhatna atan cheng nuai 395.5 sanction nghalin hna thawh ṭan nghal a ni a, tunah hian hman theihin zawh fel a lo ni ta a ni. Modernization of State Police Force (MPF) hnuaia Union Home Minister Discretionary Fund aṭangin sum hi hmuh a ni a, he project pumpui atana sum ruahman hi kum kalta khan a bi kimin dawn fel a ni tawh nghe nghe. MPF Scheme hnuaiah hian State sawrkar chu 10%  tum ve ṭhin tur a tih a nih laiin Aizawl City Surveillance Project atan bika sum ruahman hi chu sawrkar laipui atangin za ah za hmuh a ni.

He Project hi Phase-3 a thawh turin ruahmanna siam a ni a, Phase–I hnuaiah hian Aizawl khawpui chhung hmun pawimawh hrang hrang 10 tuam a ni a, heng hmunte hi SP (Aizawl) Office Control Room aṭang hian engtik lai pawhin thlithlai reng tur a ni. Khatla Assam Rifle Junction aṭangin hmun 10 –  Khatla Assam Rifle Junction, Tennis Court junction, Raj Bhavan South Gate, Treasury Square, New Secretariat Complex, AOC, Aizawl Temple, Zodin Square, Canteen kual leh Bazar Bungkawn-ah camera hrang hrang 56 dah a ni a, heng camera thlalakte hi thla khat daih dahkhawlna tur (server) bun fel nghal a ni bawk. A thawh hnihna ṭan leh thuai tum niin hmun pawimawh 7-ah camera 35 bun leh tum mek a ni.

Hawnna inkhawm hi Home Department Addl.Secretary Pu Lalbiakzama’n a kaihruai a, DGP Mizoram Pu Dharmendra Kumar chuan thu a sawi a. Technical report hi KSJ Dynamics Security Pvt.Ltd. neitu Col.(Rtd) Karandeep Singh hnen atangin ngaithlak a ni bawk.

Categories: Khampat Media News

RIP zualbonez

misual.com - Mon, 05/25/2015 - 10:51

Kan member hlun tak leh active thin tak zualbonez (Lalmuanzuala s/o C.Ropianga IAS Rtd, Khatla)chuan tukin zing dar 8:30 khan kal tha lo avangin chatuan ram min pansan ta. A kalsan tak a chhungte Pathianin thlamuanin awmpui rawh se.

zualbonez hian misual.com ah hian post 33 lai a lo siam a, a post hlui ka enkual naah In Passing RIP tih hi ka hmu a, lung a tileng hle mai. He post-a a changthlan pahnih hi ka lo tarlang teh ang:

Revelation 21:4
And God will wipe away every tear from their eyes; there shall be no more death, nor sorrow, nor crying. There shall be no more pain, for the former things have passed away.”

1 Thessalonians 4:17-18
Then we who are alive and remain shall be caught up together with them in the clouds to meet the Lord in the air. And thus we shall always be with the Lord. Therefore comfort one another with these words.

Ka poem duh deuh pakhat hi ka lo zep ve lawk –

And Death Shall Have No Dominion -Dylan Thomas

And death shall have no dominion.
Dead man naked they shall be one
With the man in the wind and the west moon;
When their bones are picked clean and the clean bones gone,
They shall have stars at elbow and foot;
Though they go mad they shall be sane,
Though they sink through the sea they shall rise again;
Though lovers be lost love shall not;
And death shall have no dominion.

And death shall have no dominion.
Under the windings of the sea
They lying long shall not die windily;
Twisting on racks when sinews give way,
Strapped to a wheel, yet they shall not break;
Faith in their hands shall snap in two,
And the unicorn evils run them through;
Split all ends up they shan’t crack;
And death shall have no dominion.

And death shall have no dominion.
No more may gulls cry at their ears
Or waves break loud on the seashores;
Where blew a flower may a flower no more
Lift its head to the blows of the rain;
Though they be mad and dead as nails,
Heads of the characters hammer through daisies;
Break in the sun till the sun breaks down,
And death shall have no dominion.

Categories: Blogger

Kelkangah ka kal ve (KKK)

misual.com - Tue, 05/19/2015 - 01:06

Tunlaiin mi kan tul em em tawh a; chutih rualin taksa insen erawh thenkhat tan chuan a harsa lutuk lem chuanglo maithei. Amaherawhchu, sum leh pai erawh in sen a har tawh khawp mai.

Mizoram khawchhak lam Kelkang khuaah chuan Thlarau hnathawh mak tak mai tunlai hian a thleng mek a; heihi tunhnaia thleng mai niloin kum hnih liam taa lo intan daih tawh kha niin an sawi. Tin, tun hma pawhin he khuaah hian harhna hi lo thleng tawh thinin hemi avang hian sorkar lam hotute pawhin an kamkhat hial niin an sawi. Harhna hi an dawng mawlh mawlh mai niin a lang a; 1919 Krismass leh 1920 kumthar vel khan hlimna a thleng a; hetih hun lai hian tahna leh sual inpuanna a nasa hle. Heihi harhna an tawn hmasak ber hun chu niin an sawi. Tun tum harhna kha 2013 May thla vel atanga intan niin an sawi bawk. Sawi tak angin harhna hi an thleng deuh mawlh mawlh maia; 1937 kuma an harh kha an hminthan pui tak bera chu a ni.

He khua hi Aizawl atang chuan kms 214 vel bawr nia ngaih a nia; Mizoram khawchhak lam Champhai district chhung a awm niin Champhai atanga chhim lam Zokhawthar kawngah kalin, kawng lakah Mualkawi khuaah a peng a; ding lamah pengin Vaphai kawngah kalin peng atanga kms 10 velah he Kelkang khua hi a awm a ni.

Kelkang khua hi khaw upa tawh tak a nia; 1930 vel pawh khan sorkar hmun pawimawh tak a lo ni tawh thin niin an sawi. A ram a rem a; feh kawng chhuk chho chhia pawh a awmlo. A ram a that avangin buh ei lamah pawh khaw intodelh tak nia sawi thin anni.Tin, sipai hmun a ni thin bawk a; a hmun a nuamin thing leh mau vel pawh a la thahnem hle.

A khua hi Presbyterian kohhran khua tih mai theih tur a ni hial ang chu; Roman Catholic kohhran in hnih an awm ve tih mai loh chu Presbyterian kohhran vek niin an khuaa pa pakhat chuan min hrilh. Presbyterian kohhran hi pahnih awm vein tuna harhna thlenna hmun hi a veng sang zawka awm niin a ziding zawk anni.A khua hi a han tlangsang deuh bawk a; khaw hawi vel pawh a nuamin Burma ram lam pawh thui tak thlengin a hmuh theih a ni. Tun tum V/C election khan member pangaah Congress in V/C pali neiin sorkar na an siam a ni.

An kohhran Biak In hi tunah concreat a rel mek a niin a ruhrel chu an zo tawh a; he hmunah hian zantin inkhawm awmin an kohhran comt. ten thuchah an insawi chhawk thin.

Tuntum kan zin hi kohhran ho in thalai lam pual a a buatsaih a ni a; thalai lam pual mah nise nu leh pa bakah naupang thleng pawhin kan ni nawk tho mai.

Zing dar 5:31-ah Kawnveng (Sihphir) atangin bus pahnihin kan chhuak a; tluang taka tlan zelin Keifang kan tlan pelh hnu, kawng chhuk engemawzat kan tlan hnuin kan hma lam hla taka motor ding thup kan hmuh chuan kan ngaih a ti thalo hle. Mahse, kan zuk nan hmain an lo kal leh hman a; a lawmawm hle. Bus pakhat a lo ding a, a hma lam sawi bawiin a darthlalang a lo keh vek bawk. Driver kan zawh chuan an hmaa tlan a din thut avangin a break hman silo a; a su ta bur mai niin a sawi. A hnua ka hriat leh danin Zemabawk kohhran ho phur a lo nia; a hmaa scooty tlu avanga he chetsualna hi thleng ta mai niin a lang. A suta te pawh an zinga mi tho annih avangin thubuai hla buaiah an la ta lo hlauh. Hliam tenau chu an awm ve naa; zin thulh tham erawh a ni lemlo hlauh.

Tuirini lui kan thleng thlaa; kan chawfun theuhte thetin puar el euhin chaw kan ei hlawm a; a nuam khawp mai. Chaw pawh ei mumal loa pp tur thla lo la ngat ngat te pawh an awm hlawm in ka hria!!

Khawzawl khua kan thleng chho a; chhun riltam hun a lo ni ta bawk a; sawhchiar tui tak mai kan ei chuan hah a ti dam sawng sawng mai. Aieng tello a nih vang pawh a ni mahna.

Tichuan, tluang taka tlan zelin Champhai khawpui kan lut ta rup mai le. Venglai KTP ho hotel siamah chuan chaw tui tak kan ei a; a hmain kan chaw ei tur thu sawi lawkin a zat tur nen kan hauh lawk a ni. Hun hmasa lamah kan veng mi tho in chaw ei man pelo an lo awm nge ni, ninawm khawpa an fir erawh an ngeiawm tep. Sawi tak angin chaw leh a hmeh erawh a tui khawp mai.

Tluang taka tlan zelin zan dar sarih velah kan tum ram chu kan thleng ta. Mi chitin chitang kal khawmna hmun a nih tak avangin harhna chhima kal mah ni ila; security an uluk ve hle.

A hma lama chhungte kal an lo awm tawh avangin an thlen ina thlen ve ka duh sia; fon hmangin in neitupa hming ka zawt a; ‘Lalrinthanga’ a ti niin ka hria. Security nula I chuan Lalrinthanga an awm loh thuin min chhang. An khua chu an in hrechiang hle tih a tilangin an khaw len lemloh zia a tilang chiang hle in ka hria.

Thlen zan hian kan inkhawm hman ta lo rau rau bawk a; tawngtai pawhin kan chhuak ta lemlo.

A tukah tawngtaina tlangah chuan kan kal taa; chawhma dar 10:30-ah ‘Hmun Thianghlim’ –ah hunserh hmangin tawngtaina hun te kan hmang a; chumi hnuin mahni remchan dan ang zelin tawngtaina hmun an siam hrang hrangah chuan kan kual ta a ni.

Tawngtaina hmun hi ‘Hmun Thianghlim’ bakah Gilgal, Moria, Getsemani leh Peniel te a awm a; heng zingah hian Gilgal hi a nuam ber in ka hria. Josua leh a hoten Jeriko kulh an beih lai ang deuh khan ngawi rengin vawi ruk kan kual hnuin kan aw neih tawpin hnehna puangin Pathian kan chawimawi a; Pathian Thlarau Thianghlim pawlna kan dawng nasa hle. A hmun hi a zauh angreng avangin a group ang pawhin kual hi kan tam viau mai thin a; keimahni lo kha chu vawi ruk kual chhung pawha an au reng avangin midang thawm a rin zawk chang a awm a; kan au sual nawk nawk mai. Han nuih dar dar changte pawh a awm. Phun sual ngaihna awm lo khawpa hruaitu au hriatloh chang pawh a awm.

Helai hmunah hian a ni, vang kunga kross awmna kha ni. Mahse, lo awm tawp nia ngaih mahnise, ker chawp niin ka ngai tlat mai pek a. Ka hlut lua lemlo.

A chhak tlangah hian Moria tlang a awm leh a; Abrahama’n afapa Isaka a hlanna hmun kha a ni. Abrama thinlung thianghlim zia leh Pathian tana a inpek zia te sawiin kan leader chuan Pathian tan hian kan thil neih ang ang te ui lo tura min fuih hnuah hlim takin kan tawngtai leh a.

Getsmani-ah kan kal leh a; Lal Isua tuarna hre reng chungin kan tawngtaia; thinlung a khawih thar hle. Getsmani huan hi a tak ngeia kal tawh ka ni na a; helai hmuna ka kal hian Pathian pawlna ka dawng chhah mah zawkin ka inhria.

Hemi hnu hian a thlang lawka awm Peniel hmunah kan tawngtai leh bawk. Jakoba leh Pathian Jabok lui kaia an inbuan khan Jakoba malpui ruh a ti pelh a nih kha. Pathian chuan mal a sawm a; hming thar ‘Israela’ a lo ni ta bawk. Hetiang a nih avang hian Peniel vuah a lo ni ta a nih kha. Kan leader te chuan Pathian malsawm tlak nun nei tura min sawmin hun thar leh hming thar nei ve turin min fuih hnuin kan tawngtai ve leha; tawngtai pawh a kal hle.

Moria leh Peniel inkarah hian tawngtaina tura ruahman ni chiah loin ‘Paradise’ tia vuahin hmun thengthaw nuam lai takah hmun a awm bawk. Helai hmun atang hian Kelkang khaw chhung vel pawh a lang chiang hle. Hetatang hian alawm a chunga tarlan Burma thlenga a lanna ka tih kha.

Tin, Gilgal leh Moria inkar ruam laiah hian ‘Damna Sawntlung’ an tih mai a awm a; chu sawntlung chu mi’n an ei a; mak tak maiin damna an chang thin. Miin a lei hi an lak nasat tawh avangin a kaw rul tawh a; a luhna hmun thumah awmin a chhungah hian mi sawm dawn lai an leng a ni. Tin, he hmun hming hi ‘Gilied’ tih a ni bawk. A lei hi miin la in kan ei a; a duhthawh zual deuh phei chuan an hawn hial thin. Thenkhat phei chuan an hralh hial nia sawi a awm bawk

Mak tak mai chu kan tlawh tumhnihnaah hian camera ka keng a; mahse, mihlim thenkhat a velah an lo tul nasa mai. Thlalak an khap bur mai. Kal lamin thla chu ka la theilo phawt. An phallo tih hrereng chungin hawn lam chuan ka’n la lui ale, mihlim ho chu te teng tungin chungin an let tawp mai. Eng rau emaw tak zawng a awm chiang alawm. A hmun hi he tlanga ka ngaihhlut ber a nih avangin luh leh ngei ka duh si, mihlim ho khan min lo hria anga; min hau hrep mai ang tih ka hlauh zia kha.

Tichuan, hlim taka Pathian Thlarau Thianghlim pawlnaa hun kan hman hnuin zan thum kan riah hnuah kan khua panin tluang takin kan haw leh ta a ni.

Kelkang khuaah hian tui a harsa hle mai a; PHE dept. lamin tui an supply reng a; a ziaawm phian. Tin, a hna chak vaklo mahse, khaw daiah tuikhur a awm ve bawka; a lun thei char char hle. Khawlaia mi pakhat ti ti ka hriat dan chuan ‘Tui hi an harsa em em paw’n ka hrelo. Hetiang zat hian min rinpui ve sela khawi veng mah hian kan dawl loang,’ a ti. A dik thawkhat viau in ka ring.

Tunhmaa mihlim kalta thenkhat thusawi an sawichhawn dan chuan “Kelkang khuaah hian buhfai a la sur dawn,” an ti a ni awm a; mikhual kalte hian buhfai hi kan ei tawk aia tam hret zel kan pai hlawm thin avangin buhfai chu an hnianghnar viau maia; mihlim ho thusawi kha a thleng dik taa ngai pawh an awm hial. A ni reng lah taka; buhfai bag an tiang er ur hlawm mai a. Retailer paw’n buhfai hralhna tur an hrelo hial niin thu uar zual thenkhat phei chuan an sawi.

Ka ngaihtuah mai mai a; a khua amite hi an rau vek kher awm siloa; thenkhat chuan an ning ngawt ang tih hi.

Zan inkhawmah upa hoin thuchah an insawi chhawk thin a; (mikhual hi pastor chin lo chu rawngbawltu lar tak pawh nise an puangzar zen zen lemlo) Bethel tlangah khan hetiang deuh bawk hian upa ho khan hun hi an hmang thin bawk a ni. Tin, tawngtaina hmun hrang hrangah te khan an kohhran hruaitute tihdan hrelo leh mi chitin chitang kalkhawm kan ni bawka awmherh deuhte vengin a khattawkin an inzar pharh bawk.

Thilpek pawh hi nihnih chauh kan cham chhung khan mi thahnemngaite atangin nuai a chuang ve ve a; hei vang hian kohhran ang zawng chuan an harsat phah lemin ka ring loa; mahse, kohhran a a kul ataia inhmang chin chuan an tuar ve phian chuan ka ring. Lo neia ei zawng anni tlangpui sia; hma pawh an lak theihloh phah dawn a ni. Mahse, hetih mek lai hian member satliah ho erawh an leh awl phian lawi. Zan inkhawmah lah mikhual ho an kian duh thin bawk si.

‘Kelkangah kal kher a ngai lo’ tih leh a kaltena kan zawhna dawn tam tak chu ‘I han kang zo em?’ tihte hi a ni awm e. Ni e, Kelkang kal hi tullo nia ngai tan chuan a tullo viau reng bawk a ni. Mahse, tha ka tihna ve chu ka tawngtai tam phah na kha a ni. Mahni thuin in lamah ka peih der silo. Tin, ‘kang zo’ tih lai hi chu tlema chang chhah (thlarau) deuh tan lo chuan ka hrethiam ve mang der lo mai.

A chunga sawilan tak ang khian Kelkang khua hi thingtlang khaw hla tak mah nise, an in leh lo te a changkang angreng phian. Pathianin khaw mipui te a duhsak hle. Leiah Vanram an tem lawk a ni ber e.

Kelkang harhna ropui tak chhim tura kal hi kohhran hrang hrang 500 vel lai kan ni tawh a; phai lam mai bakah foreign atang pawhin kal hi a khattawkin an awm ve reng bawk a ni. Engtia rei nge he harhna hian a thlen dan tur hriat a la ni lo a; an la kal belh zel turah pawh ngai ila, a sual lo ang.

Categories: Blogger

Thufingte 3:12 "LALPA chuan a hmangaihte chu a zilhhau țhin a ni, Pain fa a lawm...

MGB Daily - Mon, 05/18/2015 - 09:02
Thufingte 3:12 "LALPA chuan a hmangaihte chu a zilhhau țhin a ni, Pain fa a lawm apiangte a zilhhau țhin ang hian."

::
Categories: Ni Tin Chang

Tawh em?

misual.com - Sat, 05/16/2015 - 11:42

Naute in nei tawh em?
Nei tawh ta se,
Thla engzat nge a nih tawh?
Kum lo tling tawh se,
Kum engzat nge a nih tawh?
kum e nge maw zat lo ni tawh ta se,
School a kal tawh em?
School kal tawh ta se,
Pawl engzat nge a nih tawh?
Pawl enge maw zat lo ni tawh ta se,
Matric a pass tawh em?
Matric lo pass tawh ta se,
College a kal tawh em?
College lokal tawh ta se,
Eng tikah nge a zirchhuah dawn?
Lo zir chhuak tawh ta se,
Hna a thawk tawh em?
Han lo thawk tawh ta se,
Nupui/Pasal a nei tawh em?
Nei tawh ta se,
Naute an nei tawh em?

Categories: Blogger

Rom 8:6 "Tisa lamthilte duh chu thihna a ni si a, Thlarau lam thil duh erawh chu...

MGB Daily - Fri, 05/15/2015 - 11:46
Rom 8:6 "Tisa lamthilte duh chu thihna a ni si a, Thlarau lam thil duh erawh chu nunna leh thlamuanna a ni;"

::
Categories: Ni Tin Chang

PASTOR-IN HOTEL-AH KS A TAWMPUI MAW!

misual.com - Thu, 05/14/2015 - 11:40

1. THU HMATHEH
Vawiin-a kan thu khel tur, “Pastor-in Hotel-a KS (Nawhchizuar) a Tawmpui Chungchâng” hi a tak ngeia hmuh leh kut ngeia man, a nâk ngeia zen chungchâng a ni a. Amaherawhchu, Pastor hming leh KS hming erawh hi chu thup tlat a ni thung. An hming-te hi sawichhuah a țul tlat a nih a, anmahni’n rem an tih bawk chuan puanzar a ni chauh ang.

Khawvelah hian, Thlarau lam thil a ni emaw, Khawvel lam thil a ni emaw, thil âwm leh âwm lo, Thil ni tur leh ni lo tur hi a awm vek a. A nih tur anga thil a nih loh chuan, a dik lo satliah ringawt lova, a tênawm hial zawk țhin. Entirnân, Hnap hi a chhuah (tawlh) chuan thenfai a, hmuh phâk lohvah paih tur a ni. Chutih laiin, paih lovin Hnap tla pur chungin Chaw te ei ila, Mipui hmaah Thu-te sawi ta ila, Miin țawp min tiin, min tên ngawt ang. A chhan chu, Hnap kha a awm lohna tura a awm vang a ni.

Țhian pakhat chuan, “THIL INHMEH LO BER-TE” zingah, “KS LEH KOHHRAN ZAIPAWL-A TEL” tih leh “PASTOR LEH ZU LEI TURA INTLAR” tih te hi a ni awm e” a ti a. Kan Thukhel laia a Changtupa-ber Pastor pawh khian Hotel-ah KS a tawmpui ringawt mai khi… Thil inhmeh lo tawp-khâwk a ni. Mahse, Engah nge Pastor meuhvin Hotel-ah KS a kawm tâk mai? tih hi Zawhna pawimawh tak mai a ni tho bawk. Sâp Thufing chuan, “ENGKIM HIAN CHHAN A NEI VEK” (Everything Has A Purpose) a ti a. Pastor-in KS a Tawmpui hi Engnge a chhan ni ta ang le???

2. PASTOR-IN HOTEL-AH KS A TAWMPUI MAW!!!???
Khami zân zet kha chu ka va hrechiang em!! Ka damchhungin ka theihnghilh tawh lovang!!! Concert a awm avangin Hall bulah mi an zi nuaih nuaih a. Chutihlai chuan, Pastor ka hriat-chian êm êm hian, Pastor incheina pawh inbel lovin, mi-pangngai incheia incheiin Hall bulah Zân dar 9 velah KS a lo châng a. KS nula, kum 25 bawr vel hi a lo kal a, an inbia a. Taxi an phar ding a, an kal liam ta mai a!!! Chu Pastor, a rûka ka lo rin ve êm êm thiltih dân chuan ka rilru hi a tinâ vawng vawng mai a ni.

Chutia rilru nâ taka ka inngaihtuah lai chuan, ka rilru-ah zui rûk châkna ka nei ta tlat mai a nih chu!!! Tichuan, ka Bike ka start vat a, Pastor leh KS-te chuanna Taxi chu ka um ta a. Vanneihthlâk takin Kawng kual laiah chuan Traffic a lo jam a, an lo ding a, ka va umpha ta mai a. Ka zui rû zel a, rei vak lo an tlân hnu chuan, an chhuk a, Hotel pakhata an lut ka hmu a. Waiting Hall-ah ka lo châng a. Darkar chanve hnu velah chuan KS nula chu a rawn chhuak a, a hmêl ațangin a țap tih ka hmu thei a.

KS nula chu pawnah ka va umzui vat a. Ka va au ding a, thil awmzia ka va zawt ta a. Chu KS nula-in a thu min hrilh chuan… min va tizakin, ka rilru a va khawih tak êm!!! Kha Pastor khân, Sex avang awzawngin KS kha a lo kawm lova, Pathian thu a hrilh duh vang zawkin, Pathian thu a hrilh theih nân, amah dawr tur ni-awm takin KS kha a man pe-in Hotelah a lo kalpui a, Pathian thu a lo hrilh țhin zawk chu niin!!! Lalpa Rawngbawltu tak tak-te hi chu a rûka an nungchang leh an awmdân leh an rawngbawlna te hi belhchian ava lo dawl tehlûl êm!!!

Keimah ka in-enlet a, pâwnlam lang theia nungchang țha êm êm ka ni a. Chhungkua, Kohhran leh Khawtlâng tâna mi țangkai tak, KȚP-a hruaitu, langsâr rawngbawlna ngaisâng êm êm, “KS leh Drugs Ngawlvei-te chu Hrêmhmunah kal vek se” lo ti ngawih ngawih țhin-tu kha ka lo sual zia ka in-hrechhuak a, Țha ka intih êm êm-na sual-te sim a, Pathian hnena ngaihdam dil ka mamawh hle tih ka in-man chiang khawp mai.

3. LAL ISUA’N HMEICHHIA A BIA ELO!!!???
John 4:1-26-ah Lal Isua leh Samari Hmeichhia an inbiak chungchâng kan hmu a. Hei hi Judate tân chuan Thilmak tak a tling. Judate hian Samari mite hi Hnamdangte nên-a an inneih-pawlh avangin an ngeih lova, an tên êm êm a, an be duh lo. Tin, Judate hian Hmeichhia hi an dah-hnuai hle a, “Lalpa, Hmeichhiaa min siam loh avangin ka lawm e” tiin an țawngțai țhin!!! Hei bâkah, Judate Sakhaw hruaitu, Rabbi-te chuan, Temple-ah leh Vantlâng zingah tih lohvah chuan, Hmun fianrialah chuan Hmeichhia an be mai mai ngai lova, “Sakhaw Puithiam-in a fala Hmeichhia a biak chu a thiang lo” tih ang hialin ngaihdân an nei a ni.

Chuvangin, Lal Isua’n Samari Hmeichhia a biak hian Judate Dân 2 lai a bawhchhia tihna a ni. Zirtir-te pawhin Lal Isua’n Hmeichhia (Samari-mi lehnghal) a lo bia chu mak an ti hle tih a lang a. Mahse, Zirtirte hian an zah êm avangin a ni ngei ang, Lal Isua hi engmah an zawt ngam lo!!! Hei hi Bible pawhin chiang takin a record (cf.John 4:27). Lal Isua hian Mihring Dân leh Ramri kham hi ava bawhchhe nasa êm ve le!!! Hemi avang hian, Pathian mihringa alo chang te, Kross thu-te chu Greek mite leh Judate tân chuan awih a harsa lutuk a, an tân tlûkna a ni ta rêng a nih kha (1Kor.1:18-31, etc.).

4. THÛK ZAWK LEH ZAU ZAWKA RAWNGBAWLNA
Bible Scholar-te chuan, Lal Isua’n misual-te min chhandam tura Vân ropuina kalsan a, a Vân ropuina zawng zawng hlip-a lei hmun tlâwm ber-a, mihringa a lo chang kha inpêkna ropui leh rawngbawlnaa kan entawn tur ber (Incarnational Model) a ni, an ti (cf.Phil.2:5-11). Rawngbawl sak tur-te level-a inphah hnuai leh indah-hnuai ngam-te hi rawngbawltu hlawhtling ber ber-te an ni fo thin. Hei hi Rawngbawlna thûk ber a ni a, Lal Isua Rawngbawlna chhunzawmtu tak tak-te an ni, an ti țhin bawk.

He Incarnational Model-ah hi chuan, midangte damna tur leh chhandamna an chan theihna tur a nih dawn chuan, mihringin ramri (boundary) an siam-te an pel a, an bawhchhe țhin a (thil sual tih duh vang ni lovin). Mihringin mawi leh mawi lo a tih-te chuan an nun-ah awmzia a nei tawh ngai lova. Mahni lam hlâwkna aiin, mahni lam ralna leh chânna-in an nun-ah a thawk zawk țhin. A hrethiam ve lo-te mitah chuan, an hmêlhem a, an rimchhia a, an hmuhsit a, sawichhiatin an awm țhin.

Samari Hmeichhia khân, Chhandamtu a mamawh êm êm tih Lal Isua’n a hria a. A chipui te leh a Zirtir-te pawhin nuihzatin, Hmusit dawn mahse, a pawi ti lo. Samari Hmeichhia a lo biak a, a lo kawm a, in tur a lo dil hial kha… Samari Hmeichhe thlarau nun a vei vang leh a saltânna ațanga a chhanchhuah duh vang a ni zawk. A Zirtirte khân chu chu an man pha lo!!!

Lal Isua’n a rawngbawlna hmanhmawh-thlâk tawh zia leh pawimawh-zia a hrechiang si. Khawvelin Lal Isua a mamawh êm êm a. Setana’n hmanhmawh takin Lalpa Hmangaihte a sua-sam mêk a. Chutihlaiin, Lal Isua rilru putpuia Rawngbawltu erawh an tlêm êm êm si!!! Lei leh Van Lal chuan mangang takin, “Dâk ulang, Lote en rawh u, tûn apangin seng tûrin an êng a ni… Buh seng tur a tam hle si a, nimahsela, a Thawktute an tlêm, Chutichuan, a buh seng tura thawktu tûrte tir tûrin Buh Neitupa hnenah chuan ngên rawh u” tiin, a au lawm lawm a nih kha (Joh.4:34:38, Mat.9:37-38).

Zoram Kohhranah ngei pawh, Kohhran Pawl ramri te, Kohhran Tihdân-phung te leh Țawng leh Hnam-te hian Krista Ram Lâkna tur hi min va dâl lian nasa ropui êm!!! Zoram Kohhran-te hian, Kelkâng Harhna kan chhim mêk ațang hian LAL ISUA THUCHAH (MESSAGE) hi i Zirchhuak mawlh teh ang u. Kelkâng Harhna hian Kohhran Pawl Ram a țhiat vek a ni lawmni? Speaker Ngaihsân Bik tur a awm lo, Amah Pathian ngei chu Speaker a ni a, Mahni ngeiin, Hmaihmaah ngei kan bia a ni lawmni? Lalpa Hmanrua-te chu ava tlâwm êm!!! Mihringin kan rah mai mai Sawntlung Lei a ni mai!!! Kelkâng Khuate Inpêkna-te hi ava ropui êm!!! Jerusalem Kohhran Hlimthla kha a lang. Thlarau Thianghlim hi Hnathawk lo thei lovin an siam alawm!!! Aw, Zoram Harh Rawh!!! Harh Mawlh Teh!!!

5. THU TLIPNA
Ringtu inti țheuh si hi, Rawngbawlnaah hian Hmingchhiatna, Chânna, Hmuhsitna, Sawisêlna, Mualphona tel zâwng a nih chuan, kan peih lo tlângpui a. Chutihlaiin, Chawimawina leh Hmingțhatna leh Hlâwkna tel zâwng a nih erawhchuan, kan phûr tlâng viau hlawm si!!! Entirnân, Mizoram University-ah VICE CHANCELLOR turin min sawm ta sela, “Rawngbawlna zau zawk a nia…” tiin, tawi khawmuang lovin ka zawm nghal ang. Mahse, Mizoram University-ah tho hian, “PEON” hna thawk turin min sawm ta thung sela, “Rawngbawlna zau zawk a nia…” tia zawm nghal mai chu harsa ka ti leh hle si ang!!!???

Khawvel lam thilah chauh nilovin, Rawngbawlna thilah takngial pawh hian, Mihring chuan a chungnung leh a hnuaihnung hi kan lo dah hrang fo țhin tih hi a chiang hle. LAL DAVIDA CHUAN, PATHIAN RILRU KHAWIH-CHE PHÂK RAWNGBAWLNA HI A HNA (DINHMUN) A SÂN LEH HNIAMAH A INNGHAT LOVA, RILRU LEH THILTIH (MOTIVE & ACTION)-AH A INNGHAT ZAWK A, CHU CHUAN PATHIAN A TI-LAWM ZAWK TIH A HRECHIANG HLE. Chuvangin, “Suahsualna Puan In-tea awm ai chuan, kan Pathian In-a kawngkhâr vengtu nih pawh ka duh zawk” a lo ti hial a nih kha (Sam 84:10).

Rawngbawlnaah hian, dinhmun leh nihna țha tak thawk chunga Lalpa kan ti-lungawih dawn loh ai chuan, dinhmun leh nihna hniam-tê thawk chunga Lalpa a lungawih kha a țha ber a, a thlanawm ber tih hi i hre thar leh teh ang u. PASTOR KS TAWMPUI RAWNGBAWLNA ropui tak hi Paula chuan, “PIAH LAM RAM RAWNGBAWLNA” tiin a vuah a (2Kor.10:16). He Rawngbawlna thûk zawk, Midangte tâna inpêk zawh vekna, mahni lam mualphona leh ral vekna leh chân zelna kaltlanga, Misualte, Mihnuaihnungte, Ringlote hnên thleng phâk Rawngbawlna hi Lalpa rilru leh Lalpa lungawina a ni. Ringtu i zawh ve dawn em le???

Categories: Blogger

April 2015, Mizo(ram) Diary

misual.com - Thu, 05/14/2015 - 11:35

1st. Wednesday: Mizoramah chuan kan la tih chhin ngai loh School Academic Session tharah hian hun renchem duh zawk na avangin zing dar riatah school hrang hrang ten an tan ta hlawm. Hetih lai hian hetiang hun hmang tur tho private school erawh chuan an la tan ve meuh lo thung. A standard azirin an tlai ban hun tur erawh a hrang thluah thung. Hetih lai hian MSU lam chuan sorkar in he thil an kalpui chhan traffic jam tih ziaawm tumna mai mai nia an ngaih avangin an do thung.

2nd. Thursday: Angeli Lalruatsangi (3) d/o Rohlupuii, Serchhip Chanmari Vengthar chu an ṭhenawmte ek in khurah a tlahlum.

3rd. Friday: Mizoram pumah Isua Kraws-a khenbeh ní, Good Friday hman a ni a, Kohhran pawl hrang hrangte’n urhsûn takin an hmang.

4th. Saturday: West Bengal Larsap, Pu Keshari Nath Tripathi chu Mizoram Larsap hna hmui turin Aizawl Raj Bhavan Durbar Hall-ah Gauhati High Court Judge, Justice Michael Zothankhuma’n a la lut. Larsap lak luhna inkhawmah hian CM, Pu Lal Thanhawla, Minister, Parliamentary Secretary, MLA te bakah sorkar mi pawimawh sawm bik thahnem tak an tel a ni. Pu Keshari Nath Tripathi hi kum 1934 November ni 10 khan Uttar Pradesh-a Allahabad-ah a piang a, a nupui, Sudha Tripathi nen fa 3 an nei a, nikum July ni 14 khan West Bengal Larsap atan lak luh a ni a, November 27-ah Bihar Larsap hna hmui tura lak luh a ni a, kumin January ni 6 khan Meghalaya Larsap atan lak luh a ni leh bawk. Politics-a dinhmun pawimawh tak tak chelh tawh a nih bakah thu leh hla lama tui tak a ni a, Hindi leh sap tawngin lehkhabu thahnem tak a ziak tawh a ni.

5th. Sunday: Kristiante hun pawimawh ber pakhat, Isua Krista, thihna hneha a thawh leh ni, Easter Sunday chu khawvel hmun danga Kristiante ang bawkin Mizorama Kristianten hlim takin an lawm.

6th. Monday: Aizawl District Local Council Election 2015 atana Returning Officers ruatte chu I&PR Auditorium-ah training neih tir an ni a. He training hi Pi H.Lalchhandami, Election Officer, Aizawl in kaihruaiin, he hunah hian Pu K.Lalrohluna MCS, DLAO, Aizawl chuan training a pe a ni. Aizawl Municipal area ah hian Local Council 83 awmin General Seat 392 leh hmeichhe tana reserved seat 143 a awm a. Local Council Election buaipui tur hian Returning Officer 83 ruat an ni. He training ah hian Returning Officer te mawhphurhna leh tihtur te hrilhhriat an ni.

7th. Tuesday: Mizoram sorkar leh Sir Ratan TATA Trust hnuaia North East Initiative Development Agency (NEIDA) chuan Chief Minister’s Office conference room-ah miretheite chawikanna atan thawh dunna thuthlung an ziak. Sorkar thuchhuah tarlan danin, Mizoram sorkar leh TATA Trust inremna ang chuan, Mizoram sorkar lamah chuan NLUP Implementing Board kaltlanga thawh tur a ni. TATA Trust hian kum nga chhunga hmalakna turin cheng vbc. 18.8/- a tum dawn a, chumi hmang chuan chhungkaw 17,000 ṭanpui a ni ang. Thawh dunna thuthlung ziahnaah hian Mizoram sorkar aiawhin chief secretary Lalmalsawma’n hming a ziak a, Ratan TATA Trust Fund aiawhin secretary & chief accountant Burziz S Taraporevala-in hming a ziak thung.

8th. Wednesday: Mizoram Veterinary Service Association (MVSA) chuan Vety Rest House Selesih-ah Annual General Conference vawi 31-na an hmang a, AH & Vety Secretary Pu K.Lalnghinglova’n hmanpuiin, sorkar programme hrang hrangah Vety Department pawimawhna a nasat chhoh zel avangin inpekna thar nena thawk turin kal khawmte chu a fuih a ni. Conference hi chawhma lamah MVSA President, Dr. Lalhmingthanga’n a kaihruai a. Chawhnu lamah rorel inkhawm an neih bakah resolution an pass a ni.

9th. Thursday: Zan khat riakturin Pu Pranab Mukherjee, President Of India chuan a zinvahna tur bika siam Indian Air Force (IAF) thlawhtheihna in Lengpui Airport a rawn thleng. President hi Lengpui Airport ah Governor Pu Keshari Nath Tripathi, Chief Minister Pu Lal Thanhawla, Chief Secretary Pu Lalmalsawma, DGP Pu Dharmendra Kumar, Brig T.C. Malhotra, Commander, 23 Sector, Assam Rifles leh Official pawimawh ten an lo hmuak. A cham chhung hian Governor, Chief Minister, Council of Ministers leh NGO hrang hrang hruaitute a kawm dawn bak ah Mizoram University Convocation a hmanpui dawn a ni.

10th. Friday: Pu Lalbiaksanga (48) s/o. B. Vanlalluaia (L), College Veng Khuangchera Section, Aizawl chu, an kawmthlang lawka College Veng leh Bethlehem Veng inri-na lengkir hnuaia luikawrah thiin hmuh a ni. Lengkirah hian tla palh a nih rin a ni.

11th. Saturday: April ni 13 – 17, 2015 chhunga Cultural Exchange Programme, Shillong-a neih turah Mizoram aiawha kal tur Champhai zirlai 16-te chuan Mizoram an chhuahsan. Heng zirlaite hi Champhai District Sports & Youth Office-in a tirh niin, Pi R..Lalnunmawii, Assisstant Organiser (G)-in a hruai a ni. Cultural Exchange Programme hi National Programme for Youth Adolescent Development (NPYAD)-in a buatsaih a ni a. NPYAD hi Sorkar laipuia Ministry of Youth Affairs & Sport hnuaia grant-in-aid scheme pali finkhawma siam niin, adolescent (kum 10-19 chin) leh youth (kum 13-35 chin)-te tan kawng hrang hranga hmasawnna leh hnam inpumkhatna atan activity hrang hrang a buatsaih thin a ni. NPYAD hian NYKS, NSS, Scouts & Guides, State Sorkar hnuaia Youth Organisation-te leh School, College leh University-te a tinzawn deuh bik a. Tuna Cultural Exchange Programme Shillong-a neih turah hian Champhai school pathum – Govt. G.M. Higher Secondary School, Govt. G.M. High School leh B.C. English Academy atang te in zirlai thlan niin, hnam lam hrang hrang an entir dawn a ni.

12th. Sunday: United Pentecostal Church (North East India) kohhran inkhawmpui lian ber, General Conference vawi 47-na, April 9, 2015 zana New Saiha High School field-a ṭan chu a ṭiak. He inkhawmpuia an thurel zinga pakhat chu Sunday School kumpuan atan ‘Kan fate i chhanhim ang u’ tih an thlang.

13th. Monday: Durtlang khuaa YMA Joint Action Committee (JAC) huaihawtin darkar hnih chhung Durtlang huam chhunga kawngpui siam ṭhat phûtin Leitanah mipui an pungkhawm a, kawngpui an dang chat. Leitanah hian inkhawm tawi buatsaih a ni a; Durtlang YMA JAC chairman R.Lalpeka’n a kaihruai a, Durtlang, Durtlang North leh Leitan branch YMA aiawhte’n thu an sawi. Mipui pungkhawmte chuan Durtlang mipuite’n kum 30 hma lama kawngpui zauhna atana ram an pek tawh hnuah, tun thlenga hmalakna leh kutthlakna a la awm lo chu hriatthiam har an tih thu leh a rang thei ang bera kawngpui siam an phut thu resolution siamin an tarlang.

14th. Tuesday: Lunglei South Thalai Kawngtha Duh Pawl-in Hrangchalkawn leh Lunglei inkar kawngpui, NH 54 (A) bakah Hrangchalkawn atanga Lawngtlai panna kawng te, Luangmual atanga Tlabung panna kawng te, Lunglei atanga Zobawk panna kawngte chu
tiam chin awm lovin an dang ping. Kawng an danna chhan hi Hrangchalkawn leh Lunglei inkar kawng, National Highway 54 (A), KM 8 leh a chanve a thui, chhe lutuk siam that thuai an phut vang a ni a, hemi bakah hian (a chunga tarlan tak ho khi) kawng dang pawh siam tha turin sorkar an phut bawk.

15th. Wednesday: Zan khat riak tura Mizoram lokal, Development of North Eastern Region (DoNER) Minister Dr. Jitender Singh chuan Aizawl lo thlengin, tlaiah Chief Minister Pu Lal Thanhawla chu a chenna bungalow-ah a hmu. Chief Minister hian duhsakna thilpek alo hlan a, Mizoramah DoNER Ministry ina a hmalakna tlangpuite an sawi dun a; heng zinga bengverh ber chu Aizawl atanga Delhi thlawhna service a awm theih nan theihtawp chhuah a nih thu a sawi hi a ni awm e. Dr. Jitender Singh hi Pu A.M. Singh bakah a Additional Private Secretary Pu M.Venkatesan in an rawn tawiawm a ni.

16th. Thursday: Mizoram Police-te’n Silchar-ah HPC(D) hruaitu pathum, an pawl sipai hotu invuah, Lalropuia Famhoite, kum 47, Churachanpur-a Rimawia fapa, HPC(D) Finance Secretary, Norbar Sanate, kum 46, Assam, Hmarkhawliana Khupa fapa leh Ngurthantluanga Sanate, kum 29, Churachanpur-a Siamlien fapa chu an man.

17th. Friday: Mizoram Synod Choir chuan an music video thar ‘Lalṭhuthleng kiangah’ tih chu Upa Zonunmawia, Central KṬP General Secretary chuan Synod Choir Cabin, Synod Conference Centre-ah a tlangzarh. He music video hi Synod Choir, 2014-16 term chhunga mite music video hmasa ber a ni. Mizoram Synod Choir-ah hian tunah hian conductor tiamin mi 23 an awm mek. Tun term-a mite hi nikum September thla aṭang ṭan kha an ni.

18th. Saturday: Haulawng bial ṬKP chuan Lunglei Civil Hospital-ah thisen unit 96 an pe a, a petute mipa 65 leh hmeichhia 31 an ni.

19th. Sunday: Salvation Army, India Eastern Territory chuan Aizawl Temple Corps-ah hun puma rawngbawltu tura inpe mi 23, Heralds of Grace Session te dahnghehna leh tirhchhuahna, Commissioning & Ordination hun an hmang. Heng mi 23 te hi India Eastern Territory hmun hrang hranga mi te an ni a, thla 22 chhung Officers Training College ah an training hnuin Officer turin Territorial Commander, Commissioner Lalngaihawmi’n a dah nghet a ni.

20th. Monday: Mizoram leh Tripura inri-na, Langkaih luia thir lei chu siam that a nih laiin a chim. Lei hi a chhiat tawh avangin siam tha tura hnathawh a nia; hmanraw thenkhat, JCB hmanga pawh tawlh a ni a, hetah hian thil tih sual palh a awm avangin lei hi a chim ta a ni.

21st Tuesday: DIC Training Hall, Saiha-ah Pu C. Dokulha, Manager, District Industries Centre, Saiha kaihhruaina hnuaiah District Industry Department chuan NLUP 2nd Phase- a Trade hrang hrang thlangtu Beneficiaries 129 hnenah 3rd Installment atan tangka fai Rs. 38,01,000/- sem a ni. NLUP 2nd Phase 3rd Installment semna ah hian Petty Trade thlangtu chhungkua 109, Tailoring thlangtu chhungkua 9, Steel Fabrication thlangtu chhungkua 3, Automobile thlangtu chhungkua 2, Beauty Parlour thlangtu chhungkaw 1, Bakery thlangtu chhungkaw 1, Tinsmithy thlangtu chhungkaw 1, Blacksmithy thlangtu chhungkua 2 bakah Electronics thlangtu chhungkaw 1 an awm a ni.

22nd. Wednesday: Aizawl DC office chuan Aizawl Bawrsap Pisapui kum 125-na an lawm. Aizawl Bawrhsap Pisapui kum 125 tlin puala hriatrengna lung phek an siam chu pisa gate bulah DC Dr Franklin Laltinkhuma’n a hawng a; DC bangla, Tuikhuahtlangah a lawmna inkhawm neih a ni. Aizawl DC hi The Chin-Lushai Expedition 1888-1889 hming vuahin Surma Valley Military Police battalion-a mi 400-te chu WW Daly-a hoin February 2, 1890-ah Aizawlah an thleng a; tuna Assam Rifles awmnaah an inbéngbel a ni.A tirah chuan bawrhsap pisa chu thing leh mau hmanga sak a ni a, chutiang chu kum 1900 thleng an hmang. Kum 1900-ah chuan tun thlenga la awm, Treasury Strong Room hi lung hmanga sak a ni a, chumi hnuah tuna Aizawl DC office atana hman mek, Bawrhsap Pisapui pawh lung hmang bawka sak niin, kum 1905-ah sak zawha luah nghal a ni.Aizawl bawrhsap chu a tirah political officer tih a ni a, political officer pasarih an awm. Hetih lai hian Mizoram hmar lam chu North Lushai Hills tih niin, Assam hnuaiah a awm a; chhim lam, South Lushai Hills chu Bengal (tuna Bangladesh) hnuaiah a awm thung. Kum 1898 aṭanga 1952 thleng chhim leh hmara ṭhen loin Lushai Hills tih a ni a; bawrhsapte chu superintendent tih an ni.

23rd. Thursday: Mizo Academy of Letters (MAL) chuan kum 2014 chhunga Mizo iráwm chhuak lehkhabu tihchhuah zinga ṭha ber, Book of the Year-ah B.Lalhriattira ziah, ‘Ka zalenna’ tih an thlang a, MBSE conference hall-ah Foundation Day leh Golden Jubilee an lawm naah lawmman hi an hlan.

24th. Friday: Kan hma lawka Village Council inthlan 2015 kan hmachhawn tura tan inbuatsaihna kal zelah District Election Officer Pu Vanlalngaihsaka chuan Mamit District chhunga Political Party hrang hrang aiawhte kawmin an in puahchah dante leh inthlanna felfai leh muanawm tak a awm theihna tura kawng hrang hranga thawhpui zel turin Party aiawhte a sawm. Inkawm hona ah hian Ballot Paper chungchanga buaina leh hriatthiam loh awm theite Election Officer Pu Malsawmtluanga chuan Party aiawhte hi a hrilhfiah a. Hei bakah hian District Election Officer chuan Ballot Paper chu uluk tak leh fimkhur taka buatsaih anih thu sawiin a hun taka semchhuah mai theih turin peihfel vek tawh anih thu a sawi bawk. DEO hian party aiawhte hi strong room a enpui bawk.

25th. Saturday: Central Agriculture University-a College of Veterinary Sciences & Animal Husbandry, Selesih chuan anmahni hmunah World Veterinary Day, 2015 pualin Free Animal Health & Vaccination Camp a buatsaih. Ui â hri danna 100 chuang pek a ni a, ran damlo 200 en niin, a thlawnin damdawi pek an ni a, ran pali zai a ni. World Veterinary Day hi State Veterinary Hospital-ah pawh hman a ni.

26th. Sunday: India rama Baptist ṭhalai inzawm khawm, Baptist Youth Fellowship India (BYFI) inkhawmpui, National Baptist Youth Conference vawi 5-na, April 23 zana Serkawn BCM biak-ina ṭan chu a ṭiak. National Baptist Youth Conference 2015-ah hian ram chhung leh pawn aṭangin palai 800 chuang an kal a ni.

27th. Monday: Mara Autonomous District Council (MADC) CEM RT Zachono chuan cheng nuai 6.1/- senga sak Meisaval West-a basketball court a hawng. RT Zachono chuan MADC-in ṭhalaite infiamna khawvel thar siamsak turin ṭan a lak chhoh mek thu a sawi bawk.

28th. Tuesday: Aizawl District Disaster Management Authority chuan National School Safety Programme hnuaia sikul 250 chuangte tan khuarêl chhiatrupna thlen thulha inven dan tur inzirtirna atan, ‘Inter-School Competition on Towards Disaster Resilient Schools’ an buatsaih.

29th. Wednesday: MBSE chuan High School Leaving Certificate (HSLC) Examination, 2015 result a tichhuak a, zirlai exam mi 17,157 zinga 11,719 an pass a; Jennifer Vanrammawii d/o R.Lalbiaktluanga, Baptist Higher Secondary School, Serkawn chu pakhatna a ni. Pass percentage chu 68.30 a ni a, kum 2014 pass percentage 67.51 aiin a ṭha zawka ni.

30th. Thursday: Mizoram District parukah (Saiha leh Lawngtlai Dist. tel loin) village council leh Aizawl khawpuia local council inthlan a ni a; VC 504 leh LC 83-ah Congress party-in seat 1,317 lain, LC leh VC 308-ah hnehna an chang a, MNF-in seat 918 lain, LC leh VC 165-ah hnehna an chang thung.

Categories: Blogger

In ennawn fo avan tha em!

misual.com - Sun, 05/10/2015 - 12:57

Ngaihtuah chang ka ngah ta hle mai, ka ngaihtuah nasat poh leh “Mizo” intite kan lo racist zia hi zahtlak ti khawpin ka chiang tawlh tawlh mai chu a ni e. “Mizo” inti-te aia racist hi HITLER bak kha an awm dawn em ni chu le aw, ka ti deuh hial thin bawk.

Mongol thlah hrang hrang indo reng mai huikhawmtu leh ram pakhata dintu, Temujin (Chinggis Khan) kha chuan, an chak theih zawknan a hmelma (a chipui Borjigin tribe nilo) pawh a generalah hial a dah duh a nih kha mawle. Keini “Mizo” intite hi chuan, “Mizo” intiten kan chipui nireng si pawh an awmna ram a danglam vang a an identity a danglam-in emaw, an hnam bil tawng an la hman vang hian “Mizo pawh inti duhlo” kan ti leh mai thin nia mawle.

Mizo Union chuan 1947 khan India leh Kumpinu sawrkar ah Lusei vek kan nih loh thu ziakin, “Mizo Memorandum” an thehlut a, tah chuan tute nge Mizo chu chiang takin an ziak lang a ni. A hnu kum 1954 chuan, “The Lushai Hills District (Change of Name) Act, 1954″ hmangin, Lusei chauh huam awm taka “Lushai” min lo tihna thin atang chuan, Zohnahthlak zawng zawng min huamin, “Mizo District” tiin an thlak ta nghe nghe a nih kha.

“Mizo tawng” hmangtute hi kan tam ber a, chuvangin u ber chan changin nau zawk (minority) chu a huikhawmtu nih hi kan mawhphurhna niin ka hre takzet. Tuna kan awm ang hi chuan kan darhin, intifing tak siin hnam leh hnam kan la innghirngho zual telh telh mai ang tih a hlauhawm takzet a ni. Zofa-te luah chin, Burma ram leh Bangladesh velte nen kan insuihzawm tawh kumkhua kher lovang, mahse, “tanrual hi chakna a ni” tih hi hre rengin, identity hman danglam vang emaw mai main inen hrang lo ila ka duhin ka ngen a ni e. Racist ni lovin patriot ni zawk ila kan ropui thei zawk khawp ang.

Categories: Blogger

Pages