Feed aggregator

Serchhip-ah Martyrs Day urhsun taka hman a ni. "Martyrs te hmabak kan chhunzawm zel dawn,"

Lenkawl (Serchhip) - Mon, 09/22/2014 - 06:50
MNF Party chuan Inrinni kalta, Sept. 20, 2014 khan  ram tana nunna hlantute Ni, Martyrs Day an hmang a, Serchhip-ah pawh he Ni hi urhsun taka hmangin ram tana nunna hlantute zahna hlan a ni bawk. Martyrs Day pual hian MNF Serchhip East Block chuan Lalpuithanga Hall-ah inkhawm buatsaihin he hun hi MNF Sr. Vice President, Pu Tawnluia chuan a rawn hmanpui a, he hunah hian Pu Tawnluia chuan, “Mizoram leh hnam dinchhuahna tura kan zalenna atana an nunna hlantute hi kan hnam Martyrs te an ni,” tiin ‘Anni chuan Pathianin hnama min siam ang taka kan dikna leh chanvote humhima kan ramah hian zalen taka ro kan rel theih nan te, Zohnahthlak hmun hrang hranga awmte nen inzawmkhawma, kan Sakhua Kristianna venghima, kan hnam nun leh \awngte chawisanga Mizo hnam zalenna atan an nunna an lo hlan ta,’ tih sawiin, ‘Martyrs te hmabak kan chhunzawm zel dawn a ni,’ a ti a. Hetianga kan ram leh hnam tana nunna petu kan hnam Martyrste hi an ngaihsanawm tih sawiin ‘Zah takin vawiin ah hian Zoram mipui ten chibai kan bukin chawimawina i hlan ang u,’ tia kalkhawmte chu sawmin kan Hnam tana Martyrs te chuan an thawh theih tawk thawk zovin hmabak la awm te chu \hangthar te chhunzawm turin an kutah an hlan ta tih a sawi bawk.
    Serchhip-a Martyrs Day puala inkhawm hi MNF Serchhip East Block President, Pu K. Tlangthanmawia chuan kaihruaiin Martyrs te zahna leh hriatrengna hun hmangin minute khat chhung ngawi renga dingin hun hman a ni a. He hunah hian Pu C. Lalramzauva, MNF Adviser pawhin thu sawiin, MNF chu Martyr te thisenin a hrin chhuah leh Mizo Hnam pasal\ha te avanga Mizo hnam thinlung vawnghim tura ruat bik nia a hriatthu leh, Mizo te Mizo na chu MNF ah a awm nia a hriatthu a sawi bawk. Martyrs Day pual hian zingkar ah Serchhip Bazar-a Martyrs te hriatrengna lungphun ah MNF Serchhip East Block hruaitute, PAMRA hruaitute leh Martyrs chhungkua mi \hahnem takin pangpar an dah bawk a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Krismas Thuchah

misual.com - Sun, 09/21/2014 - 09:09

Pathian khawngaihna a vangin hei krismas kan lo thleng leh ta reng mai. Pathian hnenah lawmthu awm rawh se. Vawiin ah hian ka misual pui zawng zawng te krismas chibai vek u le.
Vawiin ni ah hian mifingte iangin Lal thar lo piang hi thinlung leh tih tak zetin chibai i buk teh ang u. Mifingte chanchin hi kan hriatsa vek a ni a, a thawnthu chu sawi ngai lovah dah ila, mahse anmahni atang hian zirtur tam tak a awma, thenkhat i lo en ho teh ang u.

1) Mifingte kha an thil hriat zawng, an nitin nuna tel, arsi atanga Lal Isua pian thu kha hrilh hriat an ni.

2) Heng hun lai hian khawchhak ramah hian arsi biak an uar hle.mahse chu chu a dik lova, arsi hi biak tur a ni lo. Mahse Lal Isua pian thu puandarh nana hman a nih chiah hian thil siam, siam chhan a nihna ang tak in hman a ni ta a ni.

3) Mifingte khan “khawnge lal thar lo piang chu ?” tiin juda hote an zawh khan mite khan an tan lal thar a piang a ni tih an hria. Mahse chibai va buk pawh an tum chuang lo. Mahse mifingte khan, juda ho zawk pawhin chibai buk lo mahse an va buk ta tho a ni.

4) Thilpek an pek hma in an mahni kha an in pe a, bawkkhupin chibai an buka, an thinlung an in hawng ani.

Keini pawh Pathian aw, kohna hi thil thar, kan la hmelhriat loh atang hian hriat i beisei lo vang u.
Kan nitin nuna tel, kan tih thin te atang hian a ni Pathian hian min pawl thin. Arsi chu biak tur ani lova, thil siam anih angin a siamtu fak leh a hmanrua nih kha a tih tur a ni ang hian keini pawh min siamtu fak leh A rawngbawl hi kan tih tur a ni tih i hre thar leh ang u. Tin, Pathian siam, A malsawmna kan dawn te ( pawisa, motor, in leh lo, adt) hi kan lo be lo chauh tawh mai lo maw? A ma tan a hman tur a ni si a.

Tin, Pathian rawng hi a bawl awm ten an bawl lo a nih pawh in i bawl tlat ang u. Pathian thu hi a nunpuitu ni awm zawk ten an nunpui lo a nih pawh in vawiin atang chuan keini chuan i nunpui ang u.
Tin, Pathian hian kan pawisa, in, motor, adt, ai hian keimahni, kan thinlung hi a duh ber chu a ni tih i hre thar leh ang u.
Vawiin, krismas, kan tana Lal Isua a lo pianna ni ah hian kan thinlung alamah hawnin, Ama hnenah i in hlan thar leh ang u.

Categories: Blogger

Jakoba 4:8 "Pathian hnaih rawh u, tichuan ani'n a hnaih ang che u. Mi sualte u,...

MGB Daily - Sat, 09/20/2014 - 08:00
Jakoba 4:8 "Pathian hnaih rawh u, tichuan ani'n a hnaih ang che u. Mi sualte u, in kutte silfai rawh u; rilru bulbal nei lote u, in thinlung tithianghlim rawh u."

::
Categories: Ni Tin Chang

Mizoram Premier League season 3 khelh tan a ni ta!

Mizoram Premier League - Thu, 09/18/2014 - 18:58
  Chanmari West FC-in hnehna nen bul an tan.   Chanmari West FC 1-0 Dinthar FC (Ramliana 33')   Chanmari West FC XI: Lalruatpuia, Benjamin Lalchhuanawma, C Ramdinmawia, Malsawmzuala, Lalzemawia, Zion Lalramluaha, Lallawmsanga, Vanlalhuma, Lalramliana, Lalbiakhlua, Lalhmangaihzuala. Subs: Akkam, Peter Lalchhuankima, Isaka, Vansangzela, Zoremtluanga, Vanlabiaa Chhangte, Lalrinchhana, H Lallianzama, Lalnunsanga.   Dinthar FC XI: Lalmuanawma, Lalrinzuala, MS Dawngzela, Zothanzama, Ramfangzauva, R Laldanmawia, Johnny Lalfakzuala, Lalnuntluanga, Laldampuia, Zico Zoremsanga, Lalnunmawia. Subs: Lalthlamuana, VL Chhanhima Sailo, Lalhmangaiha, Sairuatkima, Lalmuansanga, Francis Ramdinmawia, PC Zosanga, Lalawmpuia, Ramdinthara.   Mizoram Premier League season 3-na chu Ningani chawhnu khan Lammualah khelh tan a ni ta a, inkhel hmasa berah Chanmari West FC chuan si khat faiin Dinthar FC an hneh.   Season thara MPL goal hmasa ber leh Chanmari West FC chakna goal ni bawk hi Ramliana khung a ni a, inkhel pum pui thlir chuan Dinthar FC hian inkhel an thunun tluan chhuak.   Inkhel tan phat atangin DInthar FC lamin ball an chang hnem nghal a, mahse goal hlauhawm erawh an nei thei mai lo.   Chanmari West lam hian an player tharte an khelh tir hnem a, team thar ang mai niin an game hmasa berah hian an buai phah lo va an khel chhe lo.   Dinthar FC-in goal hlauhawm an nei hmasa zawk a, dinglam atang ball lo chhuak chu Mawitea chuan uihawm takin a tauh goal lo. Tauh na deuh se chuan a goal lo anih pawhin Chanmari West FC goalkeeper Mama tan hna hautak chu a ni ngei ang.   Chanmari West FC lam pawhin Lawmsanga hmangin Dinthar FC an rum thaih ve nghal thei mai a, mahse Dinthar goalkeeper Muanawma tan hlauhawm tham a nilo.   Dinthar lam an bet zui a West lam hian nawr bet lehin Hmangaiha chuan goal hma chiah a ball inchuh deuh nuaih nuaih karah a pet goal tep, Dinthar FC an him.   Hemi hnu hian Chanmari West FC winger Ramliana chuan Dinthar goal chungah ball a pet over a goal se chuan goal mawi tak a ni ang.   Ball chang tam zawk Dinthar FC hian Mawitea hmangin goal an khung tep a, winger Danmawia pawhin clear chance ti a sawi theih uihawm takin a pet goal lo va Chanmari West FC goalkeeper a pet per.   Dinthar FC an langsar chhunzawma Zico chuan veilam atanga ball lokal chu tha takin a pet a mahse a chep deuh bawk nen Chanmari West FC tan a hlauhawm pha lo.   Minute 33-na ah Chanmari West FC-in goal an khung ta. Vengtu nei lo Ramliana chuan box chhung lai vel tak atangin mawi takin veilam atanga ball lokal a hlap lut a Dinthar FC tlarhnung a pherh.     Dinthar FC hian an si phurh sut tumin an bei nghal a Mawitea bawkin huntha a nei leh, mahse a hma ang bawkin a khung lo leh.   First half a zo a Chanmari West FC-in si khatin hma in hruai.   Second half tan tirah game a hmuhnawm vakloh a, an inhnehtawk hle. Mahse a rei tial tial a Dinthar FC bawkin ball an chang tam leh zawk.   Goal hlauhawm pawh an nei hmasa zawk a Mawitea freekick petin goal ban a per a Chanmari West FC an him hram.   Si khat nei tawh mahse Chanmari West FC hian goal khung belh zel an tum a, goal khat khung tawh Ramliana chuan goal ngei tura ngaih a pet goal lo va Dinthar FC goalkeeper Muanawma a pet per.   Hemi hnu hian Lawmsanga'n Chanmari West FC tan goal a khung belh tep a, box pawn atangin a 'chip' a mahse Dinthar FC goal chung deuhah chiah ball a thlawkchhuak hlauh.   Dinthar FC lam pawhin an si phurh sut tumin theihtawp an chhuah a, mahse an tum ram an thleng thei lo. Ball erawh an chang tam a Chanmari West FC player-te taimak zia kha hmuh hmaih thiang a nilo ang.   Goal an mamawh avangin Dinthar FC hian an nawr na hle a, mahse Chanmari West FC lamin nawrlet thut theihna hun an nei.   Chamari West FC hian Reitlang FC a tanga an lakluh H Lallianzama an luhtir a, Zama hian counter attack atanga huntha nei zui nghalin a pet goal lo va Dinthar FC goalkeeper a fakawm hle.   Huntawp hma deuhin fans lam atangin khelmualah 'Brick' bung thehlut an awm a, inkhel ti khaihlak em em lo mahse a mawi lo hle.   Inkhel pawh a tawpzui ve nghal Chanmari West FC-in si khatin Dinthar FC an hneh. He inkhelah hian Chanmari West FC winger leh he inkhela goal awmchhun khungtu Ramliana chu Man Of The Match-ah thlan a ni.   Chak zawk ni mahse Chanmari West FC hian point an la hmu dawn lo va, hrem vanga point thum paihsak sa an nih vang a ni.   MPL season thar nepnawi: * Foul hmasa ber -  Zion Lalramluaha (Chanmari West FC) * Yellow Card hmu hmasa ber -  Lalzemawia (Chanmari West FC)
Categories: Infiamna

HUAISENNA

misual.com - Thu, 09/18/2014 - 13:46

Khawvel ah hian mi huaisen te hi an hlu. Huaisenna hi a hlu bawk. Mi huaisen te avangin khawvel hi a lo danglam thin a. Huaisenna hian hlawhtlinna a thlen bawk thin. Huaisenna kawng erawh a inang vek awm love.

Huaisenna hi kawng hrang hrang a awm ve hrim hrim a. Mi thenkhat nula laka huaisen tak an awm laiin thenkhat erawh chu mihrang-sahrang hma a huaisen tak mahse nula bula ti(r) leh dui si te a awm theih a. Dawtsawi kanwga huaisen tak, thudik tanngam leh der si lo a awm theih laiin thudik a huaisen tak dawt sawi atana hman tlak leh der si loh te pawh a awm theih ve tho mai a. Thilsual ti tura huaisen tak mahni nuna pawh thap ngam an awm laiin, thilsual ti tura huaisen tak, thiltha mahni tan pawh a hamthatna tur pawh a ke pen leh hleithei der si lo te pawh a lo awm ve theih tho mai. Chutiang huaisenna kawng hrang hrang a awm ang bawkin huaisen dan pawh kawng hrang hrang a awm thei awm e.

Kan thian pakhat a hming chu sawi lo mai ila, hmeichhe laka huaisen deuh mai hi a awm a. Vawikhat chu nula i rim ang u a ti a, kan thian zaho chuan kan zui ve ta a. Alo hmelhriat sa leh a lo rim fo tawh min rimpui dawn emaw tih nak alaiin kan len tumna te in kan thlen hma chuan an inbula dawr te ah chuan kan nula rim tur chu a hming an zawt chawt mai a. Kan rim ber lah chu kohhran leh kahwtlang a inhmang zet mai hi a lo ni a, an inah chuan KTP in hla an zir dawn lo niin. Keini in kan hre si lova rei pawh kan len hma chuan hlazir tur chu an lo lut kawm ta mai a. Keini ho inthlahrung chuan chhuah leh mai kan tum nak alai chuan kan thiana ber chuan an tawngkam tha umin telve nghal an rawt pek a, keinni a lenpui tu te ber in kan hawsan daih a rem si lova, kan in sawm ngail hnu ah kan hawsan ta hram a, kan vawikhat lenna a ni bawk si, ani kan thiana chu an hla zirna ah chuan a lo tel ve ta nghal a ni awm a. Kei khatiang tur kha chuan ka huaisenna in a tlin ve ngang lo ani. Huaisenna nge zahtheihlohna nge zah loh theihna a nih pawh ka hre thiam nek love. Zahtheihlohna te pawh hi huaisenna chikhat chu a ni ve tho mai. Ka hriat pakhat erawh chu insual leh intihbuai nikhua a huaisen zet mai mahni mipat pui chu tummah hlauh nei mang lo mahse hmeichhe bulah chuan dang awk chawp chilh nghal mai ani leh ang lawi a. Tin, thenkhat erawh chu ral hma a huaisen tak, mahni nupui te hmaa ti(r) leh dui si te an lo awm ve bawk thin reng a ni.

Tunlai phei hi chuan ral hma, mihrang-sahrang hma a huaisenna lantirna tur a awm tawh meuh lova, hetiang kawnga huaisen pawh hi an thawm hriattur a avang ta khawp mai. Amaherawhchu kawng dang dang a huaisem tam tak kan ram ah hian an lo kat nawk tho mai. Pathian thu ah pawh chanchintha hrilna kawng a huaisen tak tak an lo tam mai. Ramthim a mahni nunna thapa ke pen ngam mi tam tak awm mek te hi an huaisen kan ti lo thei lo ang. Tin, ram leh hnam tanna lu chhum ban chhum huam a, mahni nunna thapa ke pen ngam te pawh hi khawvel ngaih ah pawh huaisen an tling kawp mai. Hetiang lama huaisenna te hi huaisenna dik, huaisenna tha leh chhenfakawm a ni ka ti thei awm e. Kawng lehlamah chuan ram leh hnam hminga hniak phawi miah lova dawt sawi ngam, mahni hnam pui te chanai leh hamthatna tur pawh ei ru zo ngam mi tam tak kan politician te zingah pawh an kat ta nuk mai. Hetiang mite huaisenna leh huaisendan hi zawng huaisenna kawng khat chu ani ngei mai, mahse a ziktluaak meuh ang em?. Midang te tanna hnawksak rana an mahini tanghma haina kawnga mi huaisen te huaisenna hi zawngin nget hun, mualpho hun a nei chawk thin a ni.

Engkawngah pawh hian mihuaisen chi hi chu an lo piang chhuak ve hrim hrim mai hi a lo ni a. Tin, mihring te hian kan hlauhna hi mahni tumruhna atangin kan hnehin keimahni hi mi huaisen ah kan insiam chawp thei bawk tih hi kan hriat atha awm e. Thlahtu te angtanga mi huaisen thlah an awm laiin. Mahni tuma vanga a tul huna huaisen chawp thei mai mi pawh awm a ni ve bawk. Huaisenna rau rau ah pawh hian a tangkai zawnga huaisen te hi a awm ve hrim hrim a. Tun hma kan pi leh pute hun lai a an huaisenna te pawh kha chhut chian ngai tak tak a tam ve mai. Thlirna tlang dang atanga thlir chuan Zawlbuk rel zawh a a tawp thleng zawh tawh pen khat han pen leh hram te kha chu huaisen thlak viau nain a atthlak lam deuh lo maw aw ka ti ve thin. Kan mi huaisen hmingthang pakhat in a, vai lian, silai nei tha bawk si, a kah a han kah hneh chi rual loh, beidawnga midang pawhina an hawsan a thianpa nen chuah a hmawnraw tha pawh nei lova an han thiah chilh thak mai te kha, ram leh hnam chhan in an huaisen a,an ngaihsanawm a, a hlut pawh a hlu viau nain an thil tih kha a tangkai em, a finthlak ber em tih te pawh hi ngaihtuah ngun a ngai hle in ka hria. Chuavangin huaisenna pawh hi finna tello chuan tangkaina a nei tehchian thin lo.

Mihring te hi harsatna han tawh hi chuan beidawnna ruamah hian tluk luh hi alo awl kahwp mai a. Hei vang tak hian ani lawm ni mi tam tak pawh an mahni an lo intih hlum thin. Beidawng duh hauh lova harsatna su ngam te hi mi huaisen hlawhtling tlak te chu an lo ni. Harsatna han tawh tak tak hi chuan huaisen hi a lo har nangiang lah tak a. Patling lu an hai map mai hunah hi chuan bei hi a dawng rum rum mai thin a lo ni. Harsatna hi kawng hrang hrang, eizawnna kawng ah te, mihring nunah te leh hmangaihna kawng ah te leh kawng dang tam tak ah hian mitin hian kan tawk theuh thin a. Kawng hrang hrang a harsatna tawh chu hmachhawn turin huaisenna kan lo tlachham ta thin a. Chutiang anga huaisenna kan tlakchham tawh chuan kan harsatna tawh kan min lo eiral ta hret hret thin a lo ni.

Harsatna han tawh hian mi huaisen te hi chuan beidawng mai lovin an harsatna tawh chu eng kawngah pawh ni sela hneh ngei an tum thin. Chuting anga beidawng mai lova, mahni harsatna tawn ang ang bei let tang tang mi te chuan a tawpah chuan hlawhtlinna an lo hmu thin a lo ni. Beiseina engnmah a awm tawh lo anga a lan hun pawha beidawng mai lova mahni hma a harsatna awm su ngam te tluka mi hauisen hi khawvelah hian an awm leh tawh chuang awm love. Ram leh hnam enkawl leh kaihhruaina kawngah te, Pathian thu hrilna kawng ah te, eizawnna leh inchhung khurah te nula tlangval in hmangaihna kawngah te leh khawtlang nunah te harsatna in mi a tlakbuak a beisei tur engmah a awm tawh lo anga a lan hnu pawh a beidawng mai lova huaisen taka bei hram hram tu te hian a tawpah chuan hnehna lallukhum chu an khum thin. Mi tumruh leh huaisen tan lo chuan he hnehna nun hi a neih ve theih loh. Chutah tak chuan a ni painpui huaisenna nei lo mi te leh beisei tur engmah nei tawh lo nia in hriate pawh in a huaisenna an niah lo pawimawh takna chu. Chu chu a lawm Sap hla pakhat in
“And then a hero comes along,
With a strength to carry on,
And you cast your fears aside
And you khow you can survive.
So when you feel like hope is gone
Just look inside you and be strong
And you’ll finally see the truth
That a hero lies in you”… alo tih tak ni.

Ka tawngkam thiam leh vun ngo tawng thiam in a let chhuak zo lo (Sangzuala pa ka ngai hle mai) chuvangin let hnawk kual lo mai ang. Beidawnna khura tlu lut lova, huaisenna nen a mahni harsatna su tur chuan keimahni hi kan lo pawimawh ber mai a lo ni. Kan beidawnna te kan hlauhna te dah bo thei tu chu keimahni vek hi kan ni tlat. Chumi ti thei tur chuan harsatna eng pawh kan nun ah hian lo tawk ila beiseina nei ngam tur tal hi chuan kan huaisen a ngai tlat. Chu chu mihring kan nih hlutna a lo ni. Ransa te zawngin beiseina an neih kan hre ve ngai lo. Chuvangnin beiseina kan neih chhung chuan beidawnna khurah kan tlu lut ngai dawn lova. Kan harsatna tawh a beiseina kan neih a kan beidawn loh phawt chuan eng pawh tak ila hlawhtlin hun kan nei ngei ang. Chuvangin beiseina nei ngamlo khawpa mi dawihzep chu mihring kan nih chhung chuan i ni lo hram ang u tih hi ka mihringpui te hnenah ka han chah duh a. Engamah hian lung ngai lo ila. Khawchhia a awm chuan khawtha pawh a lo awm dawn a. Zan a awm chuan zing khua pawh a lo la var ve dawn a, thlipui pawh in han hun a nei a, hengthil kan tawh reng reng te hi hring nun kalphungag hian pangngai reng a lo ni tih hria in lungnhaih ni a awm chuan hlim ni pawh a lo la in her chhuak ve ngei dawn tih beisei chungin kan nu khua hi huaisen takin i hmachhawn theuh teh ang u. Mihring kan nih hi.

Chuvangin keima mimal nun ngeiah pawh he huaisenna nun hian ani kum 24 chuang ruihhlo leh sual bawih a ka tang beiseina nei a min chhuah tir a, a tun dinhmunah hian min hlangkaitu chu. He nun hmachhuan vek hian a ni ka natna leh harsatna tawh pawh hi ka hmachhawn a, hlim leh lungawi taka ka hun te ka hman theih nachhan chu….. I nuna harsatna, natna, retheihna, rilrunatna, buaina leh mihringte chunga thleng thei chi thil thalo tinreng lo thleng thin lo hmachhawn tur khan i huaisen ve tawk em? I rinna kawngah i huaisen tawk em? I ram leh hnam tan i huaisen tawk em? Thudik tan turin i huaisen tawk em? Dikna avanga rethei a, mualpho a, dawihzep leh mi a nih hming pu khawp hial turin i huaisen tawk em? Heng zawhna te hi i lo inzawt ve thin dawn nia.

BigDaddy Hmahmatea
Kulikawn

*He article hi Central Jail chhunga dt 16th Dec, 2003 a ka ziah a ni a. Jail chhunga ka ziah tih ka rawn tarlan tel kher nachhan chu khawi hmunah pawh, Jail chhungah pawh awm ila ngaihtuahna leh hun hi a tha zawngin a hman ve theih a ni tih hi rawn tarlan ka duh vang pakhat a ni a. Ka Jail tan ve rawn sawi ropui ka tumna lam a ni lo tih kha min lo hriat sak ula ka duh viau bawk a ni.

Categories: Blogger

A dang daih mai. Oh my God!

misual.com - Thu, 09/18/2014 - 13:41

Click here to view the embedded video.


Triau Trackx hla thar- Kan Vul Dun Ang (Oh My God) Official

Categories: Blogger

Mizoram Premier League season 3 kick off a ni ta

Mizoram Premier League - Wed, 09/17/2014 - 00:21
September ni 16, 2014 zan khan Chanmari YMA Hall-ah Mizoram Football Association President Pu Lalthanzara chuan Mizoram Premier League season 3 chu a kick off ta.   He inkhawm tawite hi zan dar 8:00 PM-ah tanin, K Vanlalruata chuan inkhawm hi a kaihruai a. TBC-a leh Feli Fanai ten kal khawmte an awi.  MFA Senior Adviser leh MPL Board Chairman Pu PC Vanlalhruaia chuan Club tinte Captain theuh oath taking a neih pui a. Club tinte chuan Model hmeltha leh pian nalh tak tak an rawn thawh chhuak a, an club jersey thar mawi tak tak an rawn ha chhuak bawk a. Mit a tlei hle mai.   MFA President Pu Lalthanzara chuan thusawina tawi neiin, Football-a Mizoram hmasawn nasat zia leh Santosh Trophy-a Mizoram champion te kha a ropui zia a sawi a. Coca Cola Under 14 Tournament neih tuma MFA a inbuatsaih nasat zia leh Mizo thalai tam takin Football hmanga ei an la zawn tur thu a sawi bawk a ni.  Tin, Pu Lalthanzara hian kum danga Mizoram Premier League khelhna ground AR Lammual neitu Assam Rifle-te nena thawh hona tha tak an neih thu leh Football tana an inhawn zia chu a lawmawm a tih bakah Mizoram sawrkarin thalaite a ngaihpawimawh zia a sawilang bawk a ni. Mizoram Premier League Season 3-ah hian Club 8 : Chanmari West FC, Dinthar FC, Reitlang FC, Bethlehem Vengthlang FC, Aizawl FC, Chanmari FC, Mizoram Police FC leh Lunglei FC ten champion nih an inchuh dawn a, MPL 3 hi Samsung 3:16 Plan Solution, Nivia leh NetSurf ten an sponsor a ni.
Categories: Infiamna

Nawrhna leh a nghawng-2

misual.com - Tue, 09/16/2014 - 16:12

Mizoten nawrh kan hrat êm êm kum 2011 khân ‘Nawrhna leh a nghawng’ tih ka ziak tawh a. Naupang nuar pawh tih tawh nâk-a-laia khami kum ang rêng rênga nutling leh patling kan nawrh nasat kha ka la hre ngai lo. Kuminah phei chuan a lêt thawk a tling hial maithei. Hmânlai kan pasaltha te kha an tum tihhlawhtlin nân an nawrh ngai kan hre lo. An tihtura lum chu a tha thei ang bera tih an tum tlat thin. Tûnlai pasaltha inti tam tak te erawh khum laizâwlah bâk inchhûngkhurah tak ngial pawh kan pasaltha thei meuh tawh lo va. Pâwnah chuan kan nuar zêl zâwk si.

Nawrh hian awmzia a neih hun a awm a, tangkai hun pawh a nei. Amaherawhchu, nawrh hrât tak naupang erawh let reng mah se, nu leh paten ngaihsak hauh lova an pelh ngâwk ngâwk tum a tam. Mipuite tawrhna chu thuhran, nawrh hi chu a nuarte tân pawh a hahthlâk ve rêng rêng. Nawrh hrât tak chuan ngên ngâwl taka dil ngat ngat ai chuan kawngka dâla mut tlat kha hlawhtlinna emaw an ti thin. Hlawhtling ngei tura harsatna siam lo zâwnga tih ai chuan mahni intihhrehawm mai bâkah midang tâna harsatna siam an hreh lo fo.

Mizoram hmasâwnna satel kal chhet chhet hi sazupui anga tlântir kan châk theuh. Mahse, sawrkar kalphung hre chiangtu chu mipuite hi kan ni. Office file hrang hrang kaldan te hi keimahni ngei a khawihtute kan ni a, kan chiang tlâng a ni. Sawrkar hmalâkna rêng rêng chak takin a kal thei ngai lo. Chuti angin office file pawh sign zeuha tleng puat puat thei a ni bawk hek lo.

Kan nawrhna thin tam tak hi chu sawrkar chak tâwk lo nawr tlân puat puat duhna vang a ni. Sawrkar hian keimahni zâwna kan vei thil pahnih-khat chauh hi a enkawl lo va, Mizoram pum hi a vil a ni. Kan khuaa kan duh leh mamawh sawrkara kan thlen ang chiah hian Mizoram khaw 830 hian an duh leh mamawh an thlen ve bawk tih hria ila. Chu’ng file hrang hrang chu department lamin anmahni chan za bi teh meuh an khawih reng a ni. Hna awlai tak zawng a ni lo.

Ram changkâng leh hmasâwn zâwk te kan thlîr a, an hna thawh dân kan hriain kan hmu a. Rualawh a na a ni. Sawrkar kan beisei dân pawh kan thil hmuh leh hriat hian a hril thui hle. Chutih lai chuan mipuite hian ram changkâng mipuite tih ang hi ti ve ila tih rilru erawh put kan tum leh chuang si lo. Mi tih atân rual kan awt a, mi thawh atân hna hahthlâk kan chhawp chhuak fo. Sawrkar kan beisei ang tho hian sawrkar hian mipuite pawh min beisei tih kan hriat thar a tûl hle.

Sawrkarin a tihtur a ti tâwk lova, mipuite pawhin kan tihtura lum kan hlen chhuak zo bawk hek lo. Midanga innghat nun hi kan paih bo hma chuan he ram hian hmasâwnna rahbi a kai tak tak lo vang. Naubân ang maia midang ringa thing kung panga beh ve reng hi ‘Survival of the fittest’ khawvêlah hian din chhuah nan a tlâk tawh lo.

Khaw thlang mite chuan he dinchhuahna hi mimalah an seng lût a, individualism chu an nun laimu a ni. Mizote tân erawh he mimal indah pawimawh berna hi kan khawtlângah chuan a tih (apply) ve chi loh. A huhova chêng thin (communitarian) kan ni a, tunlai khawvêlah mimala dinchhuah ngâwk ai chuan Mizo pumpuia dinchhuah hi a pawimawh ber. Kei ka hausak thûr thûr a, ka thenawmten tûkthuan thlâk tur an tlâkchham si chuan kei ding chhuak mah ila, Mizoram a tlu sawp tho tho ang.

Pâwl hrang hrang kan din a, a huhovin kan tleh dûl dûl a. A huhova chêng thin kan nihna hi a tha lo zâwnga kan hman vaih chuan mimal aiin pawi a khawih nasa thei zâwk. Kan duh leh mamawh apiang min pe turin sawrkar kan beisei thin. Tha duh hlîr awm khâwm zingah hian thatna tak tak aia hming than duh zâwk te pawh a awm theih a. Hmasâwnna aia mimal ropuina hmathlîr thui tak nei te pawh a awm theih bawk.

Thatna duh tak tak chuan thatna bawkin hma a hruai thin. Kan nawrh avanga mipui pawisawi lo tawrhna hi thenkhat chuan kan haider tlat a. Middle East buaina avanga mipui pawisawi lo tawrhna te chu tawrhpui ber ang ziazângin TV hmaah kan lo inseh ruh a, kan dem hle si. Ni khat lek fîm taka meng kar chunga kan nawrh luih tlat hian mipui pawisawi lo leh sualna nei lo naupang ten an tuar asin. Mipui rilru tluang êm êm thluak min sûksak a, kan tâna tha tur nia ngaiin kan tuar tlawk tlawk a, a tâwpa a hlâwkna têltu chu mi tlêm tê an ni leh châwk thin.

Sawrkar lam pawhin mipuite harsatna leh mamawh ngaihvenin tûn aia nasa lehzuala tan a lâk a tûl hle. Sawrkar hna a chak tâwk lo kan tih fona chhan pawh hi a thawktute zelthel vang a ni châwk. Kan thawhsak mipuite tawrhna hi hmu thiam ni ila “Hria sela chuan ropuina Lalpa chu an khêngbet lo vang” tih ziak ang khân an zawmthaw phal hauh lo vang maw le. Office dawhkana file ka pending avang khân mipuiten harsatna an tâwk a, chumi avang chuan NGO hrang hrangten nawrh an huaihawt a, file ka pending avang leh nawrh avanga mipui tawrhna thuah hnih hi kan la mutthlûksan reng dâwn em ni?

Nawrh avang hian kan duh tihhlawhtlin ni mah se, tha taka hna thawk tura infuihna erawh a keng tel lo. Sawrkar kalphung thlâk danglam a, tha leh dik zâwka khalh ngîl theitu chu mipuite kan ni. Kan hmanrua erawh kan thlâk a ngai. Mite hi chemtea vau bet chungin kan inhmangaih luihtîr thei. Chu ai chuan an thinlung hneh tum hi a fuh zâwk fo. Sawrkar leh mipuite inkârah pawh he tactic hi kan hman a hun tawh hle. Sawrkar hi ti lo thei lova siam kan duh a nih chuan a kut leh ke kan tihchak a tûl a, kan thawhpui thiam a pawimawh. A pawimawh ber chu sawrkar lama tan tlat hi a ni. Tunah chuan eng ministry pawh sawrkar se, mipui leh NGO-te hi eptu party lian tak kan ni nghâl zêl a. Party worker-te chauh hi sawrkar lamtang an ni fo.

Kristian ni lo kalphung kan entawn nasa lutuk hi a pawi hle. Nawrh kan intihhmuh chho zêl a nih chuan ninawm khawpin kan la innawrh chhâwk chhên ang a, kan tu leh fate rawn nawrh nasat dân tur phei chu ropui râpthlâk tak a ni ang. Nawrhna hlawhtlinna leh a nghawng tha lo hi khai dûn ta ila, a nghawng tha lo hi a khîn zâwk ngei ang. Remna leh muanna awm thei zâwnga hmasâwnna hna chak taka thawh a nih theih nân nawrh i bânsan ang u.

Categories: Blogger

CHHÎNG ZO CHE AN AWMLO!!!

misual.com - Tue, 09/16/2014 - 16:06

Ka awm a nawm loh in min awmpui a,
Ka damloh in min duatin min dawm tlat a;
Ka khawhar hlauin ka kiangah i awm reng a,
Ngaihsak ka ngaihin min ngaihthah ve ngailo.

Ka bawrhsawm laiin min bawihsawm reng thin a,
Ka thlantui leh i mittui inpawlh chial mai te!!
I kut lum vang vang lo dam zia leh hlut zia te kha
I kuah vawng vawng kha ka van ngai ber mai em!

I mawi loh ai in ka mawi loh i hlau fo va,
l hlimna ai in ka hlimna i ngaihtuah renga;
Ka lâwmna ah kei ai mahin i lawm thiam a,
Ka lungngaihna ah i lungchhe zawk mah thin a.

Ka thinrim changin tawrh huamin min thlêm a,
Ka lungawi hmâ hlim leh lawmna dang rêng i nei lo;
Tihtauh fo te kha i bulah khan a lo va nuam in,
Damloh te kha a lo va manhla bik thin tak em.

Phût let nei lovin min ngaihsak reng thin a,
Beisei let nei lova min duat tu awmchhun i ni;
Thabâ nei lova ka tana inpe ral raih chhun i ni a,
Hmasialna tel lova min hmngaihtu awmchhun i ni.

12.09.2014

(Tunah hian a va fiah em. Ni e, he natna khum ngei atang hian. Ka awmdan leh ka dinhmun min ngaihsak reng tu leh min zawt bang lo tu kha, ka ngai ngawih ngawih che a ni tih lo hre hram rawh aw…. a duh duhin thik sela, a duh duh in haw rawh se…. keimah ka in huatna aia thuka min haw thei an awm chuan lo tawng chhuak mawlh teh se. Ka tana a thil tih ka lo zawt ange!!!!)

Categories: Blogger

1 Timothea 6:6 "Pathian ngaihsakna hi lungawina tel zawngin hlawkna nasa tak a n...

MGB Daily - Mon, 09/15/2014 - 08:05
1 Timothea 6:6 "Pathian ngaihsakna hi lungawina tel zawngin hlawkna nasa tak a ni reng a ni."

::
Categories: Ni Tin Chang

Johana 14:27 "Thlamuanna ka hnutchhiah a che u; keima thlamuanna ka pe a che u;...

MGB Daily - Sun, 09/14/2014 - 12:51
Johana 14:27 "Thlamuanna ka hnutchhiah a che u; keima thlamuanna ka pe a che u; khawvelin a pek angin ka pek loh che u hi. In thinlung mangang suh se, hlauh pawh hlau suh se."

::
Categories: Ni Tin Chang

1 Petera 1:14-15 "Fa tihâwihte angin, in hriat loh laiá in hman lai châknate ang...

MGB Daily - Sat, 09/13/2014 - 22:08
1 Petera 1:14-15 "Fa tihâwihte angin, in hriat loh laiá in hman lai châknate anga awm loin; a kotu che u a thianghlim angin nangni pawh in chêtzia zawng zawngah lo thianghlim zâwk rawh u;"

::
Categories: Ni Tin Chang

August 2014, Mizo(ram) Diary

misual.com - Fri, 09/12/2014 - 18:14

1st. Friday: Mission Venga Lt.Col. ZS Zuala, parliamentary secretary (Home) in bulah bomb a puak a, mihring thi leh hliam an awm lo a, in tihchhiat erawh a nei nual. Bomb puak hian parliamentary secretary te compound hungna bang a vawrh chhe hneh hle a, ZS Zualate mut pindan bathroom kawngkhar leh darthlalang leh bungraw ṭhenkhat a tichhe nual a; inchung lama hmeichhe hostel tukverh leh tukverh darthlalang eng emaw zat a tikeh a, tuizem lian pahnih a tichhe bawk.

2nd. Saturday: Dawrpui Vengthar West branch KṬP chuan Aizawl Civil Hospital-ah thisen unit 30 an pe a, a petute hi mipa 27 leh hmeichhia pali an ni.

3rd. Sunday: Rolui, Lunglei district-a hmeichhe pakhat chu mi pasarihin an pawngsual rawn. Hmeichhe pawngsualtu zinga pali chu kumtlinglo an ni a, kumtling tawh mi pathumte chu – Phunoso s/o Indu Kumar, Buddhasen Chakma s/o Kheda Chakma leh Hanaseda s/o Monua Chakma-te an ni a, an vai hian Rolui khua vek an ni.

4th. Monday: Sipai chawimawina sang, Shaurya Chakra dawngtu Lallawmzuala, Ṭuahzawl khua chu Home minister R Lalzirliana’n a office-ah Mizoram sorkar hmingin lawmpuina thuchei leh Rs 5,00,000/- a hlan. Lallawmzuala hian Jash-e-Mohamed leh Lashkar-e-Toiba commander Qari Yashir , luman ` 1,25,00,000/- lainei a kahhlum vanga he chawimawina hi dawng a ni. Lallawmzuala hian Shaurya Chakra a dawn avang hian sorkar laipui aṭangin thla tin a dam chhung zawng ` 3,000/- a dawng dawn a, Mizoram sorkarin lawmpuina `. 5,00,000/- a pek bawk bakah Lance Naik leh Naik bawhkânin sipai lu mûm aṭangin Havilder-ah a kaisang dawn bawk.

5th. Tuesday: Directorate of School Education Conference Hall-ah School Education Minister Pu H. Rohluna hovin Education Department hotuten meeting pawimawh tak an nei.Meeting-ah hian Parliamentary Secretary Pu Joseph Lalhimpuia, School Education Secretary Pu R. Lalvena IAS leh officer dang engemawzat an tel a. Education Department chhunga thawktu hrang hrang School Education Secretariat, Directorate of School Education, SCERT, S.S.A leh R.M.S.A aiawh ten kumin chhunga an hmalakna leh an thawh tawh chin te chipchiar taka report pe in uluk takin an thlir ho a ni.

6th. Wednesday: Mizoram Governor Dr Kamla Beniwal chu Governor aṭanga bàn a ni a; Mizoram Governor hna hmui rih turin Manipur Governor VK Duggal chu ruat nghal a ni. Kamla Beniwal bàn a nih chhan hi hriat ni lo mahse Gujarat Governor a nih laiin chief minister, tuna Prime Minister ni ta Narendra Modi nen an inhmuhthiam loh thin vang nia hriat a ni.

7th. Thursday: Eptu party pathum – MNF, MPC leh ZNP ṭhalai elected office bearer-te chu MPC party office-ah an ṭhukhawm a; AMC sorkar thar a lo piang chu lawmawm an tih thu leh councillor-te an chhuan thu an tarlang.

8th. Friday: Mizoram Governor aṭanga bân tak Dr Kamla Beniwal chuan Mizoram a chhuahsan taa; Governor thar tur Vinod Kumar Duggal chu lo thleng ve nghalin Gauhati High Court judge BK Sharma-in rinawmna thu tiamtirin Mizoram Governor atan a la lut. Vinod Kumar Duggal hi Manipur Governor ni lai a ni a; Mizoram hi min hmui tel dawn a ni. A ni hi 1976 khan Aizawl DC a lo ni tawh nghe nghe.

9th. Saturday: FCS&CA Minister, Pu John Rotluangliana leh Lok Sabha MP Pu CL Ruala te chuan Union Minister of Consumers Affairs, Food and Public Distribution, Pu Ram Vilas Paswan hmuin buhfai lak luh tam deuh dan tur leh in kalpawhna chungchang te an sawipui.

10th. Sunday: Mizoram Baptist Kohhran chuan National Council of Churches in India (NCCI)-in India ram puma Black Day hman tura ruahmanna a siam chu an zawm ve. Black Day hi Indian Constitution-ah Kristiante Scheduled Caste-a dah phûtna a ni. Hetih lai hian, Mizorama kohhran lian ber Presbyterian chuan Black Day chungchangah lehkha an hmuh ve loh avangin he hun hi an hmang ve lo.

11th. Monday: Mizoram Departmental Officers Association (MDOA) office bearer-te chuan Minister Lal Thanzara a pisaah an hmu a, an mamawh leh harsatnate an thlen.

12th. Tuesday:
State Central Library-ah Librarian’s Day hman a ni a, Art & Culture secretary Rosangpuii khuallian a ni. Mizoramah kum 1969-ah sub-divisional library din a ni a, chumi hnu kum ngaah State Library din a niin tunah hian lehkhabu 57,066 a awm mek a, library member 5,274 awmin, chung zinga 661 chu naupang an ni. Sorkar laipuia Ministry of Culture hnuaia Raja Rammohun Roy Library Foundation, Kolkata duh dan angin kum 2009 aṭangin ‘Father of Library Science’ tia hriat Dr SR Ranganathan piancham, August 12-ah Librarian’s Day hman ṭhin a ni a; Mizoramah chuan kum 2010-ah hman ṭan a ni.

13th. Wednesday: Urban Development & Poverty Alleviation (UD&PA) leh Aizawl Municipal Council (AMC) chuan I&PR conference hall-ah Aizawl khawpuiin chak zawka hma a sawn dan tur leh kum 2040-a Aizawl khawpui dinhmun tur sawihona an buatsaih. Aizawl hi Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission (JNNURM) hnuaia hmasawnna hna thawhna turin India rama khawpui (Mission City) 63 thlan a ni a; Aizawl hi Mission City zinga pakhat a ni.

14th. Thursday: Aizawl District Anti Tobacco Squad (ATS) chuan New Market-ah vaihlo khuahkhirhna dan COPTA 2003 Section 7-in a phut anga vaihlo hralh chhuah turte báwmah health warning a awm leh awm loh an enfiah a, health warning chuang lo cigarette eng emaw zat an man. Hetih lai hian, vaihlo, vaihlo zial leh tuibûr zuartute chuan an thil zawrah health warning an tár ṭha hle a, ATS-te chuan vaihlo leh tuibur zuar zingah man an nei lo. Vaihlo leh tuibûr zuartute hian health warning sticker-te chu a tê ` 2/- leh a lian ` 10/- in an lei a, an thil zawrah an bel chawp ṭhin a ni.

15th. Friday: Independence Day vawi 68-na chu Mizoram pumah lawm a ni. A lawmna pui ber, Aizawla Lammualah chuan zing dar 9-ah ṭan a ni a, Chief Minister Lal Thanhawla khuallian a ni. Chief minister chuan, India ram ropui tak dintute hmathlir tihhlawhtling tura inhlan thar ṭheuh turin mipuite a sáwm.

16th. Saturday: Clean Lunglei buatsaihin ‘Cleanliness Walk’ Lunglei khawpuiah neih a ni a. He hunah hian Clean Lunglei Volunteers mi 50 chuang thawk chhuakin volunteers te hian bawlhhlawh chhar faiin faina chungchang ziak Pamphlet an sem a, Lunglei khawpui lunlai takah bawlhhlawh bawm pahnih an hung thar bawk. Clean Lunglei hi 2013-ah din niin \um engemawzat an hnatlang tawh.

17th. Sunday: Lalduhawma (24) s/o Sangzuala, Hnahthial chuan hmeichhe naupang kumtlinglo a pawngsual. Lalduhawma hian naupang hi a inkhawm kal tur lo pawt pêngin, naupangte in bul kâwm karah hruaiin a pawngsual ta a ni.

18th. Monday: MADC sum ` 7,20,800 senga dawh Kawlchaw luia lei chu MADC CEM RT Zachonoa’n a hawng. Lei hi concrete-a dawh niin, metres 20.5 a sei leh metres 2.15 a zau a ni.

19th. Tuesday: Tourism Minister John Rotluangliana chuan Sihphir rama Sakawrhmuituai tlang chu a tlawh a; helai hmun hi khualzin te hip thei tura siam dan tur an en. He tlang hi mizorama tlang sang pasarihna a ni a; hmar lamah Bagha phei, thlang lamah Jampui tlangdung, chhim lamah Lunglei thlengin leh Chhak lamah Kawl phai thlengin a lan phak avangin Tower leh Mizorama a hmasa ber atan ropeway siam turin ruahmanna an siam. He tlang hi 1535m laia sang a ni.

20th. Wednesday: Excise & Narcotics department hnuaia Anti-Narcotics Squad-te chuan Electric Vengah Thangkhuma (28) s/o Hunliana, Tahan ‘G’ Group, Myanmar hnen aṭangin heroin gram 16 an man.

21st. Thursday: Aizawl Urban ICDS Project buatsaihin Chanmari YMA Hall-ah Aizawl khawpuia hmeichhe tleirawl kum 11-18 inkar, sikul kal tawh lote pualin ‘Sensitization Training of Sakhi/Saheli’ neih a ni a, thupui chu ‘Empowered girl – Empowered society’ tih a ni. Sakhi/Saheli training-ah hian anganwadi centre 161 aṭangin tleirawl an kalkhawm a, anganwadi centre pakhat aṭangin tleirawl pathum zel – sakhi (leader) pakhat leh leh saheli (secretary) pahnih an tel.

22nd. Friday: Horticulture minister PC Lalthanliana chuan a pisaah Central Agriculture University (CAU) vice chancellor Dr SN Puri a kâwm a, Mizorama Horticulture College din a nih thuai theih nana ṭul leh pawimawhte an sawi dun. Mizorama Horticulture University din tur hian Central Cabinet sanction nghah mek a ni

23rd. Saturday: Excise & Narcotics department-a Anti-Narcotics Squad-te chuan Aizawlah Methamphetamine mûm 20,000 an man a, Aizawla an hralhna ang chuan ` 31,00,000/- man a ni. Excise & Narcotics chuan Meth an man hi an chhui zui zel avangin a neitu hming tarlan a remchang rih lo niin an sawi.

24th. Sunday: Central sorkar chuan Mizoram Governor thar atan Maharastra Governor tanglai K Sankaranarayanan chu a ruat. Mahse, K Sankaranarayanan hian a zawm dawn lo nia sawi a nih avangin lo dawngsawng tura inbuatsaihna an kalpui lo.

25th. Monday: ZNP president Lalduhoma chuan Kolasib-a ZNP Workers Meet-ah sorkar laipuiin Mizoram Governor tur a dah leh a sîksâwi vel dan chu Mizo mipui hmuhsitnaa ngaih theih a nih thu a sawi.

26th. Tuesday: School Education Minister, Pu H. Rohluna’n an New Delhi-ah Union Minister for Human Resource Development, Pi Smriti Irani a kawm a, zirna lama Mizoram mamawh a sawipui a ni. Pu H. Rohluna chuan Hindi zirna leh tihhmasawnna atana sorkar laipuiin sum a pek thin, kum 2017 atanga tihtawp tur nia sawi chu titawp lova pek chhunzawm zel turin Central sorkar chu a ngen a ni.

27th. Wednesday: Govt. Region Higher Secondary School, Lawngtlai-a Geography leh Sociology zirtirtu hna ruak hnawh khah phutin Lai Students Association chuan Lawngtlaia zirna in thenkhat leh Education Deptt. pisa kai turte an dang. Govt. Region Higher Secondary School-ah hian kum 2013 atang khan Geography leh Sociology zirtirtu hnate hi a ruak niin an sawi a, hnawh khat tura tum tam tak, thuneitute an ngen hnu-ah pawh tun thlengin hnawh khah a la ni lo.

28th. Thursday: F.Laldailoa(45),h/o Lalchhandami, Sihphir chu cancer natna avangin Cancer Hospital, Zemabawkah a boral. Pu F.Laldailoa hian a nupui bakah a fate panga a kalsan.

29th.Friday: Nursing pawl pathum¬a telte [(All Mizoram Contract Nurse Association (AMCODA), All Mizoram Nursing Degree Holder Association (AMNUDA) leh Non-Government Nurses Association of Mizoram (NOGNAM) ]chuan Mizoram sorkara a ngheta thawk tur staff nurse 20 lakna tura MPSC-in written exam a buatsaih chu sorkarin kaltlangpui a tum nia an hriat avangin an hna thawhna hmun ṭheuhah lungawi lohna lantir nan badge dum an bel.

30th. Saturday: Sihphir Venglai Kristian Thalai Pawlte chuan Synod Camping Center-ah tawngtai retreat hlim takin an hmang. Pathian Thlarau Thianghlim pawlna an dawng nasa hle.

31th. Sunday: Presbyterian Kohhran Ramthar Ni a ni a, Mizorama Presbyterian Kohhrante chuan urhsûn takin an hmang. Ramthar Ni pualin chawhnu leh zanah inkhawm a awm a, chawhnuah thupui ‘Thawk zêl la, i thawhah lawm rawh’ tih niin, zanah thupui ‘Zân a lo thleng dawn, thawk ru’ tih a ni. Ramthar Ni hi Mizorama Presbyterian Kohhran dintu Rev. David Evan Jones (Zosaphluia) Mizorama a rawn thlen ni a ni.

Categories: Blogger

Mizoram Governor tur

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:35
Mizoram Governor hna chelh mektu leh Manipur Governor ni bawk, Vinod Kumar Duggal banna chu pawm a nih hnuah Meghalaya Governor ni bawk, Krishan Kant Paul chu Mizoram leh Manipur Governor hna chelh rih tura tih a ni a. Mizoram Governor thar tur hian tun thla ni 16 khian Mizoram rawn tlawhin Larsap atan lakluh a ni ang.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

K|P ten thisen pe

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:35
Serchhip Chhim Veng Branch Kristian |halai Pawl (K|P) chuan an din champha kum 60 (Diamond Jubilee) lawmna atan nimin Sept. 11, 2014 khan damlo a mamawh apiangte hman tura JN Hospital Blood Bank-a dah turin thisen Unit 37 an pe a, thisen petute hi Mipa 33 leh hmeichhia 4 niin Blood Bank-a thawk ten an Kohhran Sunday School Hall-ah kal chilhin an thisen hi an lak sak a. Diamond Jubilee lawmna pui ber hi Vawiin hian ruai neih neih tura ruahman a ni.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

K|P ten thisen pe

Lenkawl (Serchhip) - Fri, 09/12/2014 - 08:35
Serchhip Chhim Veng Branch Kristian |halai Pawl (K|P) chuan an din champha kum 60 (Diamond Jubilee) lawmna atan nimin Sept. 11, 2014 khan damlo a mamawh apiangte hman tura JN Hospital Blood Bank-a dah turin thisen Unit 37 an pe a, thisen petute hi Mipa 33 leh hmeichhia 4 niin Blood Bank-a thawk ten an Kohhran Sunday School Hall-ah kal chilhin an thisen hi an lak sak a. Diamond Jubilee lawmna pui ber hi Vawiin hian ruai neih neih tura ruahman a ni.
- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Pi Lianhmingi Pachuau boral

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:34
Mizoram sorkara Addl. Secretary thawk lai leh, Mizo Zaimi Inzawmkhawm Gen. Hqrs. a President ni lai Pi Lian-hmingi Pachuau (53), Mizoram Civil Service chu nimin zing dar 2:45 khan Aizawl Hospital ICU ah Thin \halo vangin a boral a, nimin vek khan an chenna Khatla South-ah vuiliam a ni. Pi Lianhmingi Pachuau hi Mizoram sorkar-ah hna hrang hrang thawk tawhin Serchhip ah pawh BDO leh SDO (Sadar) hna te alo chelh tawh a, tunah hian I&PR ah Addl. Secretary a ni mek a ni. Pi Lianhmingi Pachuau hi hun rei tak hri-sel lohna in a tlakbuak hnuah Aug. 30, 2014 khan Aizawl Hospital ICU ah admit a ni a, Sept. 9 khan Cabin-ah sawnin a tukah ICU-ah dahlet leh a ni a, theihtawp chhuaha enkawl a ni chungin nimin zing khan boralin a fate 2 a kalsan a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Chief Minister hovin Thlanmual in\awm sawiho a ni.

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:34
Mizoram khawpui hrang hrangte tan Vantlang Thlanmual in\awm buatsaih tum mek a ni a, hemi chungchang ngaihtuahtu High Level Committee For Common Cemetary chu niminpiah tlai khan an Chairman, Chief Minister Pu Lal Thanhawla hovin an \hukhawm. He \hutkhawm ah hian Urban Development & Poverty Alleviation Department (UD&PA)in he thlanmual in\awm a taka kalpui a nih theih nana ruahhmanna a siamte zirchiangin, UD&PA ruahmanna te hi chik taka bihchian leh siam\hat ngai lai hmuh chhuah tak te siam\hat a nih hnu in dan puitling siam a nih theihna tura bawhzui rel a ni. Ruahman dan chuan Common Urban Cemetary hi Aizawl khawpui ah \an hmasak tum a ni. He hunah hian vantlang Thlanmual hmunhma tur hmuh a nih tawh thu leh sakhuanna thurin vanga ruang halral-na kalpuite tan Sairang ram ah Crematory sak a nih tawh thu leh Thlanmual enkawltu tur Management Society leh Committee pawimawh te pawh a \ul anga siam a ni ang, a ti bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Education Department hmachhawp sawiho

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:33
Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan niminpiah, Sept. 10,l 2014 tlai khan School Education Department hotute Cabinet Meeting Room ah a kawm a, Mizoram chhunga Education in chak zawka hma a sawn theih dan tura School Education Department hotute rawtna leh ruahmanna chhawpchhuah te zirchiangin an thlirho a ni. He sawihona hunah hian Education changtu Parliamentary Secretary, Pu Joseph Lalhim-puia chuan School Education Department hmalak mek te leh an hmasawnna te leh Department anga thawm chak an ngaihna lai te tarlangin, Education Department hmalakna ti chak tura ruahmanna an siam te chu tih theihloh tur leh duhthusam nilovin SSA leh RMSA ah te pawh an kalpui theih a nih thu a sawi a. An hmachhawp pawimawh zingah School Education, SSA leh RMSA statistics inmil lo siam leh School Inspection Team zahawm tak National Accreditation Council (NAAC) duanga siam rawtna te a tel a ni.
    School Education rawtna thehluh te hi School Education Secretary Pu R. Lalvena chuan a sawizau a. Rawtna zingah ah hian Transfer & Posting of Teacher awmze nei zawka kalpui anih theih nan Sikul pakhat a zirtirna awm zat tur bituk, Post nen chawpa Transfer tihtawp dan tur ruahmanna, District leh Sub-Division pakhat atana zirtirtu lak tawh district dang emaw Sub-Division danga insawn thei lo tura ruahmanna siam te leh Education Department leh a hnuaia awm SSA leh RMSA te tana data inang hman te a tel a ni.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

NIT sawnchhuah tumna awmlo tih sawi

Lenkawl - Fri, 09/12/2014 - 08:33
Higher & Technical Education Department chuan Mizoram-a National Institute of Tecnology (NIT) din tur State pawna sawnchhuah tumna a awm anga sawi chu thudiklo a nih thu an sawi. Hemi chungchanga thuchhuah ah siamah H&TE Department chuan NIT hmun atan hian an duh dan ang tak chuan ram 300 acres a zau a nih thu leh chu chu Mizoram sorkarin chak taka zawngin Thenzawl ramah te pawh zawngin, Central sorkar zawkin Lengpui ram an duh avangin zawn leh a nih thu leh Ram zawn hna hi Land Revenue & Settlement Department in an thawh thu sawiin, NIT norms anga ram chu hmuh theih anih loh avangin an hmuh theih ang chu siam felin 164.2 acres chu land lease no. DLL 58 of 2012 angin 4th Oct, 2012 khan NIT hnenah urhsun tak a hlan a nih thu an tarlang a. He ram hi IRCON International Ltd ten kumin June thla tir lama an teh \hat leh chuan 140.16 acres chauha zau a nih thu leh Director, NIT, Mizoram chuan a ram duh belh thu 7th July, 2014 khan Chief Secretary ah hriattirin enfiah leh mek a nih thu tarlangin, hemi avanga State pawna NIT sawn tumna erawh a awmloh thu an tarlang bawk.

- Published by Lenkawl, the first independent daily newspaper in Serchhip, since 1981.

Pages